Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μηδέν κρατήσεις σε χειμερινούς προορισμούς, διασώζεται η Αράχωβα

«Πολύ δύσκολη» περιγράφεται η τουριστική περίοδος των διακοπών για όλους τους χειμερινούς προορισμούς.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει κατά πολύ και την τουριστική κίνηση για την περίοδο των γιορτών.

Ήδη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο και αναφέρει ότι, τα ξενοδοχεία που η βιωσιμότητα τους τίθεται εν αμφίβολω ανέρχονται σε περίπου 6.000, τη στιγμή που το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αριθμεί περίπου 9.500 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών. Το μέλος του ΞΕΕ και πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος κάνει λόγο για τιμές συμβολαίων που κλείνονται σε πολύ χαμηλές τιμές προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον «είμαστε φθηνότεροι και από την Τουρκία και από την Αίγυπτο». «Ποιο χαμηλά δε γίνεται», σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις αρνητικές προβλέψεις που υπάρχουν στον κλάδο, αποτελεί η περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Πηλίου, που αναμένεται να δει την πιο μειωμένη κίνηση τουριστών από την αρχή της κρίσης, για τη φετινή χειμωνιάτικη περίοδο. «Ελπίζουμε να πέσει χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου για να υπάρξει τόνωση της κίνησης, γιατί είναι από τα λίγα στα οποία μπορούμε να ελπίζουμε» δηλώνει στο «R» ο Γιώργος Ζαφείρης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρει ότι οι κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων «στην ουσία δεν υπάρχουν. Περιμένουμε ότι θα έχουμε μια κίνηση τις μέρες των γιορτών, ίσως επειδή κάποιοι καταφέρουν να ''δραπετεύσουν'' την τελευταία στιγμή, αλλά η κατάσταση είναι πολύ άσχημη».
Ερωτώμενος για το αριθμό των κρατήσεων, ο κ. Ζαφείρης σχολίασε πως «στην ουσία δεν υπάρχουν κρατήσεις. Είναι πολύ αρνητική η κατάσταση και ενδεικτικό είναι ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 -ακόμα και τότε ο αριθμός των κρατήσεων ήταν πάρα πολύ μειωμένος- η πτώση είναι αρκετά μεγαλύτερη του 50%».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει ακόμα ότι, «ενώ έχουμε θετικά στοιχεία για τον αριθμό τουριστών από το εξωτερικό για το καλοκαίρι που πέρασε, αλλά και για το ερχόμενο, η μείωση από τον εσωτερικό τουρισμό φαίνεται ολοένα και μεγαλύτερη στην χειμερινή σεζόν. Και αν και υπάρχουν κάποιες κρατήσεις από το εξωτερικό -κυρίως από Ισραήλ- για την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν μπορούν φυσικά να ισοσκελίσουν τις απώλειες από τα χρήματα που θα έδιναν οι Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι κατά το παρελθόν ήταν οι καλύτεροι... πελάτες. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μειωμένης κινητικότητας στην αγορά», αναφέρει ο κ. Ζαφείρης, «είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια, από την αρχή της κρίσης, έχει σχεδόν εξαφανιστεί ο αριθμός αυτών που ερχόντουσαν για 4 μέρες η παραπάνω. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών, αν θα μπορέσει να έρθει, δε θα διαμείνει πάνω από 3 μέρες».

Η... Μύκονος του Χειμώνα

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψει που υπάρχουν για την κίνηση στη χειμωνιάτικη σεζόν, η κατάσταση στην τουριστική αγορά είναι αρκετά καλύτερη στην Αράχωβα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, Ιωάννης Γεωργάκος, «η κατάσταση είναι δύσκολη για την περιοχή αλλά αναμένουμε να υπάρξει κίνηση». Όπως λέει, «ο αριθμός των κρατήσεων για τα Χριστούγεννα κινείται στο -60% σε σχέση με πέρυσι αν και η μείωση αναμένουμε να "κάτσει" τελικά  στο -10%, λόγω των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής». Η κρίση δε φαίνεται μόνο την περίοδο των γιορτών, μιας και σύμφωνα με τον κ. Γεωργακό «υπάρχει πτώση και στο αριθμό αυτών που έρχονται στην Αράχωβα για ένα διήμερο - τριήμερο. Στους τουρίστες του Σαββατοκύριακου η πτώση φτάνει στο 15% σε σχέση με την περσινή σεζόν».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς, το πλήγμα στην περιοχή της Αράχωβας δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλο όσο σε άλλες hot χειμωνιάτικες τουριστικές περιοχές αφού η συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό νεολαίας που ενδέχεται να δαπανήσει σημαντικό αριθμό χρημάτων κατά τη διαμονή του.

 http://www.reporter.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: