Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Τι ζητούν οι Γερμανοί για να τους ξε-πουλήσουμε όλο τον ΟΤΕ


ZΗΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Αν και είναι υποχρεωμένη να αγοράσει σε προκαθορισμένη τιμή το 10% των μετοχών του ΟΤΕ εφόσον το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει, η Deutshce Telekom ακουθεί σκληρή διαπραγματευστική γραμμή, ζητώντας άρση των υφιστάμενων περιορισμών, ώστε να προσχωρήσει σε περικοπές αποδοχών και μείωση προσωπικού...

Το θέμα συζητείται σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπκωνσταντίνου με κορυφαία στελέχη του γερμανικού γκρουπ, που βρίσκονται γιαυτό το σκοπό στην Αθήνα.

Διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πουλήσει όχι μόνον το 10% για το οποίο έχει οψιόν, αλλά και το υπόλοιπο 6% που βρίσκεται στά χέρια του ελληνικού Δημοσίου, οι Γερμανοί αξιοποιούν κάθε δυνατότητα άσκησης πιέσεων. Στόχος του είναι να επιτύχουν συμφωνία που θα τους επέτρεπε να μειώσουν δραστικά το μισθολογικό κόστος στον ΟΤΕ, διερύνοντας αντίστοιχα τα περιθώρια κέρδους.

Επιμένουν λοιπόν ότι από το 2008 που έγινε η συμφωνία, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η αποδοτικότητα του ΟΤΕ έχει πέσει και γιαυτό πρέπει να τροποποιηθούν κάποιοι όροι του αρχικού deal. Τα επιχειρήματα αυτά είναι είναι απλώς διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί επ' ουδενί τροποίηση της αρχικής συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται ουσιαστικά στο αν η Deutsche Telekom θα αγοράσει ή όχι (και με ποιό ανά μετοχήν τίμημα) το επιπλέον 6% (πέραν του 10% για το οποίο υπάρχει οψιόν).

Οι Γερμανοί λένε ότι δεν θα το αγοράσουν, εαν δεν υπάρξει συμφωνία που θα τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε απολύσεις, μετατάξεις και εθελουσία έξοδο τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ.

Η φόρμουλα θα είναι η τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, ώστε να αρθεί η ισχύουσα μονιμότητα για τους προσληφθέντες μέχρι και το 2005.

http://apolitistosteki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: