Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τζιβαέρι. Πόσο παλιό μα και πόσο επίκαιρο

 Mετανάστες στο εξωτερικό φεύγουν οι νέοι επιστήμονες


Παραδοσιακό
Αχ! Η ξενιτειά το χαίρεται
Τζιβαέρι μου
Το μοσχολούλουδο μου
σιγανά και ταπεινά

Αχ! Εγώ ήμουνα που το ‘στειλα
Τζιβαέρι μου
Με θέλημα δικό μου
σιγανά πατώ στη γη

Αχ! Πανάθεμά σε ξενιτειά
Τζιβαέρι μου
Εσέ και το καλό σου
σιγανά και ταπεινά

Αχ! Που πήρες το παιδάκι μου
Τζιβαέρι μου
και το ‘κανες δικό σου
σιγανά πατώ στη γηΟυρά έξω από το κτίριο της Πολυτεχνικής σχολής στη Θεσσαλονίκη, όπου μιλούσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΟΑΕΔ, έκαναν εκατοντάδες φοιτητές και επαγγελματίες γιατροί και μηχανικοί για μια πιθανή θέση εργασίας στη Γερμανία. Η δήλωση του... 
γερμανού υφυπουργού Εργασίας Ράλφ Μπραουκσιέπε ότι η χώρα του χρειάζεται 100.000 μηχανικούς κινητοποίησε δεκάδες φοιτητές και απόφοιτους που έσπευσαν στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής, τον περασμένο Απρίλιο όπου πραγματοποιήθηκε η "Ημέρα ενημέρωσης για σπουδές και έρευνα στη Γερμανία".
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΟΑΕΔ (Bundesagentur fur Arbeit) Ραλφ Κτσάτσεκ δεν προλάβαινε να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, όχι μόνο μηχανικούς αλλά και γιατρούς, που επίσης έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν δουλειά στη Γερμανία.

http://www.otyposnews.gr/wp-content/uploads/2011/05/ellines-metanastes-1950.jpg

Ειδικότητες με ζήτηση

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η γερμανική βιομηχανία ανακάμπτει από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για (γερμανόφωνους) μηχανολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανικούς αυτοκινήτων, μηχανικούς αεροναυπηγικής, ειδικούς στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.


Σε πολλά νοσοκομεία της επαρχίας υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς -ακτινολόγοι, χειρουργοί, παθολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί και οδοντίατροι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση- αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη οι Έλληνες είναι η δεύτερη σε μέγεθος ομάδα ξένων γιατρών στα γερμανικά νοσοκομεία, μετά τους Αυστριακούς.
Με την όξυνση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και την πολυετή αναμονή για ειδικότητα, που φτάνει μέχρι και τα δέκα έτη, ο αριθμός των γιατρών που θα πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς αναμένεται να αυξηθεί.


Πριν για σπουδές, τώρα για δουλειά


Στα έξι χρόνια που ζει στην Ελλάδα η διευθύντρια της γερμανικής υπηρεσίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών Κάτια Γιάεκελ είδε μια κρίσιμη μεταστροφή: “Στην αρχή όσοι απευθυνόταν σε μας ενδιαφέρονταν για σπουδές ή μεταπτυχιακό με την προοπτική αργότερα να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.
Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει η τάση μετανάστευσης με σκοπό την εργασία”. Όπως διευκρινίζει η ίδια, ενδιαφέρον υπάρχει από απόφοιτους με βασικό πτυχίο ιατρικής, νομικής ή πολυτεχνείου, ενώ στη Γερμανία υπάρχει ζήτηση για επιστήμονες με ειδίκευση και εμπειρία.
Για την αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός που υποδέχεται αιτήσεις των ενδιαφερομένων, οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν αναζήτηση σε εξειδικευμένα για κάθε επάγγελμα πόρταλ εύρεσης εργασίας. Μια καλή αρχή, πάντως, είναι η διεύθυνση www.arbeitsagentur.deΘα μπορούσαν να προσλάβουν όλους τους έλληνες μηχανικούς!


“Αυτή τη στιγμή, η γερμανική οικονομία υπολογίζεται ότι έχει ανάγκη από 100.000 μηχανικούς κάθε ειδικότητας", ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Ραλφ Μπράουκσιεπε, ενώ τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA) Ματίας Θορνς. Το μέγεθος της ζήτησης που παρουσιάζει η Γερμανία σε μηχανικούς καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το σύνολο των ελλήνων μηχανικών, μελών του ΤΕΕ, είναι περίπου 110.000.

Χαρακτηριστικός ήταν επίσης ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε τη δήλωση του γερμανού υπουργού ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κονακλίδης: "Εάν οι Γερμανοί ζητούν 100.000 μηχανικούς, εμείς να τους στείλουμε αύριο τους 50.000!”.

 http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: