Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ερειπιώνας...



Δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια στην Ελλάδα, που να μην αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Εκείνο που, αλλά όχι για πολύ ακόμη, μας σώζει είναι δυο βασικές ελληνικές ιδιαιτερότητες:
Πρώτον, η πρακτική των παλαιότερων γενεών να επενδύουν σε ακίνητα. Σκοπός ζωής, για τις παλιότερες γενιές Ελλήνων, ήταν να αποκτήσουν μια στέγη για την οικογένειά τους, αλλά και να προικοδοτήσουν τα παιδιά τους "μ' ένα κεραμίδι". Και μιλώ για τις προ του "εύκολου χρήματος" εποχές, για κατοικίες δηλαδή που δεν είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες. Μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων "κάτι βρήκε" απ' τους γονείς ή απ' τους παππούδες του. Η σωφροσύνη των γονέων μας, μάς επιτρέπει σήμερα να επιβιώνουμε, αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ακόμη μια μοναδική ιδιαιτερότητα της ελληνικής κοινωνίας, η πρώτιστη αξία της οικογένειας. Η ελληνική οικογένεια είναι ένας θεσμός διαφορετικός απ' τις οικογένειες της υπόλοιπης Ευρώπης, ένας θεσμός τόσο ακλόνητος και ιερός, που ίσως να μην έχει ταίρι σε καμιά άλλη κοινωνία του κόσμου. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες γονείς, απ' την στιγμή που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους, ζουν κυριολεκτικά γι' αυτά.
Δεύτερον,

 η συνήθεια των παλαιότερων γενιών να αποταμιεύουν "για τη δύσκολη στιγμή". Αυτή η νοοτροπία διαπότισε την ελληνική κοινωνία κι έφτασε, έστω κι ισχνά, μέχρι τις μέρες του "εύκολου χρήματος". Κάθε ελληνική οικογένεια "είχε κάτι στην άκρη". Αυτό το: "κάτι στην άκρη", αυτό το "λίπος" καίμε σήμερα οι περισσότεροι. Μέχρι πότε όμως;
Απ' εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι βαδίζουμε ολοταχώς σ' ένα κυριολεκτικόκοινωνικό ολοκαύτωμα.
Ακόμα κι οι όποιες κοινωνικές ασφαλιστικές δικλείδες, οι ασφάλειες σαν το "κεραμίδι" που λέγαμε πιο πάνω, έχουν μπει στο στόχαστρο της κατοχικής ληστοσυμμορίας. Πώς μπορούν να μετατραπούν οι Έλληνες σε κουλήδες της Ευρώπης, αν ο καθένας τους, ή εν πάση περιπτώσει η ευρύτερη οικογένειά του καθενός, έχει ένα σπίτι κι έτσι έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον την στέγαση; Ανεπίτρεπτο!
Γι' αυτό κι οι Έλληνες καλούνται να καταβάλουν απίστευτα χαράτσια για τα σπίτια τους, ουσιαστικά το κράτος του γραικυλιστάν απαιτεί ενοίκιο για την ιδιόκτητη κατοικία του Έλληνα πολίτη.
Να μην μπορείς να σταθείς πουθενά, να μην αισθάνεσαι ασφαλής ποτέ και για τίποτα.
Οι άνεργοι κι οι "απασχολήσιμοι" δημιουργούν έναν τεράστιο εργατικό εφεδρικό στρατό, που ήδη υπερβαίνει το μισό του ενεργού ελληνικού πληθυσμού. Κάθε ελληνικό σπίτι βιώνει πλέον το δράμα της ανεργίας ή της "ελαστικής απασχόλησης", που σκοπό έχει, τι άλλο, να πτοήσει τις άμυνες των Ελλήνων, να τους κατατρομοκρατήσει και να τους καταστήσει έτσι αθύρματα των πρακτικών τουδόγματος Φρίντμαν.
Από κοντά και τα συστημικά χαλκεία, να ανατροφοδοτούν, μαζί με τα εντεταλμένα όργανα του μαύρου μετώπου της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, τα ενοχικά σύνδρομα των ιθαγενών. Το σύνδρομο του ικανοποιημένου σκλάβου τείνει να εξελιχθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία του γραικυλιστάν, προς δόξα των αιώνιων κι ανίκητων ηλίθιων.
Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, μάγκες, δεν είναι παίξε γέλασε. Να το θυμάστε αυτό.



http://albatros-imerologia.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ,ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ, ΤΗ ΔΕΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ ΑΠ' ΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ...