Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

VIDEO-ΣΟΚ: Μουλάρια-ρομπότ μπαίνουν στην μάχη στις ΗΠΑ!

Είναι  ένα απαραίτητο «εργαλείο» σε όλους τους πολέμους- εμείς οι Ελληνες το θυμόμαστε καλά από το σχετικά πρόσφατο Αλβανικό μέτωπο. Μιλάμε για τον τετράποδο  «αχθοφόρο» του στρατιώτη πρώτης γραμμής των επιχειρήσεων ή μακράς ακτίνας περιπολίας, πολλές φορές σε έδαφος δύσβατο, ανηφορικό  και ανώμαλο: είναι το μουλάρι, το  άλογο, το γαιδούρι, το λάμα, ο ελέφαντας, η  καμήλα κοκ …
Σήμερα την εποχή της υψηλής τεχνολογίας οι στρατοί των ΗΠΑ, του Ισραήλ κ.α. προσανατολίζεται στην απόκτηση συσκευών, όπως ρομπότ που , θα μπορούν να μεταφέρουν πάσης φύσεως εφόδια και προμήθειες -  φαγητό, νερό και πυρομαχικά κλπ – για λογαριασμό των στρατιωτών σε οποιοδήποτε πεδίο. Και ήδη ετοιμάζονται …ρομπότ -μουλάρια είτε τροχοφόρα είτε …με πόδια!
Το πιο χαι τεκ πρόγραμμα είναι …ποδαράτο: Μια αμερικανική εταιρεία, η Boston Dynamics, είχε παρουσιάσει παλιότερα το ρομπότ Big Dog με τέσσερα πόδια (!!!) που προκαλούσε σοκ – και ευχάριστο και τρομακτικό. Το πρόγραμμα προχώρησε κι άλλο στην σχεδίαση-ανάπτυξη και τώρα παρουσιάζει ένα μεγαλύτερο ρομπότ, που μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερα φορτία και περιγράφεται ως «Big Dog on Steroids» και ονομάζεται Alpha Dog. Μεταφέρει 180 κιλά σε 35 χιλμ και επί 24 ώρες δεν …κουράζεται!!!Καθοδηγείται με GPS.Το α’ πρωτότυπο βγαίνει το καλοκαίρι και οι πεζοναύτες σχεδιάζουν να δοκιμάσουν επίσημα το ρομπότ.
Υπάρχουν όμως και άλλες προσπάθειες:Η Ομάδα Ταχύ Εξοπλισμού του Στρατού των ΗΠΑ,έστειλε ήδη 4 τροχοφόρα ρομποτικά συστήματα μεταφοράς φορτίου στο Αφγανιστάν προκειμένου να δοκιμαστούν σε επιχειρησιακές συνθήκες οι πραγματικές τους δυνατότητες από τη 10η Ορεινή Μεραρχία. Μπορεί να μεταφέρει βάρος 544 κιλών. Ο έλεγχός του γίνεται είτε μέσω τηλεχειρισμού ή μέσω φωνητικών εντολών ακολουθώντας συγκεκριμένο άτομο στρατιώτη της ομάδας!
Επίσης ο  αμερικανικός στρατός δοκίμασε στην έρημο του Νέου Μεξικού,έναν ρομποτικό «ημίονο» της Lockheed Martin,που είναι μια 6τροχη πλατφόρμα μεταφοράς φορτίου βάρους 272 κιλών- οπλισμό, εφόδια κλπ. Η τροφοδοσία του γίνεται από μπαταρία και ακολουθεί τη μονάδα του μέσω ραντάρ λέιζερ. Προορίζεται κυρίως για κομάντος.
Αλλά και οι ισραηλινοί δεν πάνε πίσω: Η Israel Aerospace Industry παρουσίασε πέρυσι  μία νέα ρομποτική πλατφόρμα- όχημα 4χ4 για να μεταφέρει υλικά των πεζών στρατιωτών που αποβιβάζονται. Το ρομπότ ακολουθεί τα βήματά του  στρατιώτη –«αφεντικού» χωρίς να απαιτείται καθοδήγηση από κάποιο ειδικό χειριστήριο. Η πορεία που ακολουθεί είναι αυτή που ορίζεται από ηλεκτρονικά σημάδια που αφήνει η προπορευόμενη ομάδα Ο χειριστής του μπορεί να δώσει εντολή να ακολουθεί την ομάδα εκ του σύνεγγυς ή σε μεγαλύτερη απόσταση ή να σταματήσει σε κάποιο σημείο. Μπορεί να αλλάξει τον οπλίτη – καθοδηγητή με το πάτημα ενός κουμπιού. Μπορεί να μεταφέρει 250 κιλά φορτίο και τα καύσιμα του είναι αρκετά για 100 χλμ.

Δείτε το κατακληκτικό βίντεο !



Δεν υπάρχουν σχόλια: