Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

«Δίστομο 10 Ιουνίου 1944-Το Ολοκαύτωμα»

Το βιβλίο του Γιώργου Χ. Θεοχάρη «Δίστομο 10 Ιουνίου 1944-Το Ολοκαύτωμα»



Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης το βιβλίο του Γιώργου Χ. Θεοχάρη «Δίστομο 10 Ιουνίου 1944-Το Ολοκαύτωμα».

Εξήντα οχτώ χρόνια μετά τη Σφαγή του Δίστομου στις 10 Ιουνίου 1944, που συγκλόνισε τον κόσμο και συνεχίζει με τον πολύπλευρο αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων των Ναζί, το βιβλίο που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία «Χρονικό - Μαρτυρία», είναι μια συγκέντρωση κειμένων (μαρτυριών, ιστορικών αποτυπώσεων, ρεπορτάζ, λογοτεχνικών προσεγγίσεων) για τη σφαγή του Διστόμου, η οποία συμπληρώνεται από ένα 16σέλιδο με αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της επιτροπής βράβευσης, «το έργο του Γ. Θεοχάρη ξεχώρισε για την πληρότητα της τεκμηρίωσης, τη σαφή και ξεκάθαρη αφήγησή του, τη σφαιρικότητα της παρουσίασης των τραγικών γεγονότων του Διστόμου και την άρτια σύνθεση εξωτερικών αποτιμήσεων με τις προσωπικές βιωματικές αφηγήσεις και τις λογοτεχνικές αποδόσεις των συμβάντων».

«Το βάρος της μνήμης ας κάνει το λαό μας να συμπεριφέρεται πολιτικά με τρόπο που τα μορφώματα της ιδεοληψίας του φασισμού να μην έχουν θέση στη χώρα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συγγραφέας του βιβλίου, Γ. Θεοχάρης.

Τη συνέχιση των πολύχρονων αγώνων των κατοίκων του Διστόμου για τις αποζημιώσεις από την σημερινή Γερμανία, ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης, δηµοσιογράφος Λουκάς Δηµάκας.

«Η μνήμη δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκεί τόσο πολύ. Υπάρχουν μνήμες που σβήνουν και μνήμες που φεύγουν. Σήμερα καταλαβαίνουμε γιατί η μνήμη του Διστόμου παραμένει τόσο ζωντανή» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια διαφορετική προσέγγιση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ώστε να θεωρείται ως ένας ευρωπαϊκός εμφύλιος πόλεμος. Στην αναθεωρητική αυτή προσέγγιση υπάρχει ένα αγκάθι. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, όπου κορυφώθηκε η απάνθρωπη μεριά του Ναζισμού», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, κάνοντας αναφορά στον πόλεμο της μνήμης που έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα με μια προσπάθεια εξαγνισμού των δοσιλόγων και απονομιμοποίησης της Εθνικής Αντίστασης.

4 σχόλια:

προσβολη είπε...

την ωρα που ηταν εκει ο πρωθυπουργος,ο υπουργος αμυνας,αρχηγοι ενοπλων δυναμεων απο 27 ατομα του δημοτκου συμβουλιου ηταν μπουρας,καλογεροπουλος,κοτρογιαννου και οι αραχωβιτες οικονομακης και γιανελος μονο.την κυριακη θα στιμωχτουν ολοι στην πρωτη σειρα για να τους βλεπει ο κοσμος.

Ανώνυμος είπε...

πες τα ρε προσβολη.2 πουλμαν ηλθαμε απο το διστομο κι αυτοι κουραστηκαν να ελθουν.αληθεια εκεινος ο νεος προεδρος κι ι ο αντιδημαρχος του κυπαρισσου πουθενα.τι σας καναμε

Ανώνυμος είπε...

καλα εσυ αν.1.19μμ,αυτο καταλαβες;;για τους δικους μας λεει..απο τους 27,πηγαν μονο 5..ατομα απο το δ.συμβουλιο..αλλα την κυριακη θα σκοτωθουν ποιον θα παρει η καμερα περισσοτερο....εκει να δεις καμαρι και κακο...

ΓΝ είπε...

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ 0 3.24.ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΜΕΖΕ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΚΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ ΕΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ.ΑΝΤΙΚΥΡΙΩΤΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ