Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

''Έσωσαν'' Διαστημικό Σταθμό με μία... οδοντόβουρτσα

 
Μία οδοντόβουρτσα έδωσε τη λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εξοικονομώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Όταν ακούμε για τη NASA όλοι σκεφτόμαστε την υπερσύγχρονη τεχνολογία των διαστημοπλοίων και τα ''προηγμένα μυαλά'' που την επανδρώνουν.
Βέβαια, η σκέψη κανενός δε θα πήγαινε στη χρήση μιας οδοντόβουρτσας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος.

Κατά τη διάρκεια πολύωρων εργασιών η Αμερικανίδα αστροναύτης Σουνίτα Ουίλιαμς και ο Ιάπωνας συνάδελφός της Ακοχίτο Χοσίντε αναγκάστηκαν να την χρησιμοποιήσουν για να επισκευάσουν το εν λόγω σύστημα.
Ενώ έκαναν ένα διαστημικό περίπατο ανακάλυψαν πως κάτι δεν πήγαινε όπως το είχαν σχεδιάσει. Αιτία της δυσλειτουργίας ήταν ένα μπουλόνι που δεν είχαν καταφέρει να ξεβιδώσουν και να επιδιορθώσουν.
Το κολλημένο μπουλόνι εμπόδιζε την αντικατάσταση του λεγόμενου ''κύριου διακόπτη διαύλων'' (MBSU). Στο εξωτερικό του σταθμού υπάρχουν τέσσερα MBSU μέσω των οποίων η ηλεκτρική ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες διανέμεται σε όλο το συγκρότημα.
Τελικά, τη λύση στο πρόβλημα έδωσε μία οδοντόβουρτσα 3 δολαρίων με την οποία απλώθηκε λιπαντικό, στη συνέχεια απομάκρυνε τη σκόνη, με αποτέλεσμα να ξεβιδωθεί το μπουλόνι.


Με αυτό τον απλό και οικονομικό τρόπο ο Διαστημικός Σταθμός κατάφερε να εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς πλέον να αντιμετωπίζει κίνδυνο μπλακάουτ.


 http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: