Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Παραλίες χωρίς μικρόβια χάρη στα σκυλιά

Εντυπωσιακά τα ευρήματα επιστημόνων στις ΗΠΑ

Στις παραλίες συναντά κανείς γλάρους που δυστυχώς τρώνε από σκουπίδια που αφήνουν πίσω συμπολίτες μας αλλά και τις κουτσουλιές! Αυτές μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια, όπως τα Escherichia coli και Enterococcus που μολύνουν την παραλία και το νερό.

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να το καταπολεμήσουν: Αφήστε ελεύθερα τα σκυλιά στην παραλία, λένε.


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αποδείχθηκε ότι τα ελεύθερα σκυλιά διώχνουν τους γλάρους και έτσι το νερό παραμένει καθαρό.Το πρόβλημα των γλάρων είναι χρόνιο και όσο πιο πολλά πτηνά υπάρχουν, τόσο πιο πολλά είναι τα μικρόβια. Φυσικά προστατεύουμε και αγαπάμε όλα τα ζώα και έτσι ψάχνουμε φυσικούς τρόπος απώθησης.


Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η πρακτική του λαδώματος των φωλιών των γλάρων ώστε να μειωθεί η αναπαραγωγή τους δεν είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


Μία ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα από το νερό της θάλασσας στη Βόρεια Καρολίνα, τις πρώτες 11 μέρες του Αυγούστου του 2011. Μετά άφησαν σκυλιά ελεύθερα στην παραλία. Τα περισσότερα ήταν ειδικά εκπαιδευμένα Μπόρντερ Κόλλι που ξέρουν να χειρίζονται κοπάδια και έτσι έδιωχναν τα πουλιά, χωρίς να τα πειράζουν, από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση.


Οι χειριστές των σκύλων μάζευαν τυχόν ακαθαρσίες των σκύλων και μετά από 1 εβδομάδα οι ερευνητές ξαναπήραν δείγματα.


Μόλις 9 μέρες κράτησε η περιπολία των σκύλων και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Όταν ανέλυσαν τα νέα δείγματα στο εργαστήριο, είδαν ότι οι συγκεντρώσεις των βακτηρίων και άλλων, όπως η σαλμονέλα είχαν μειωθεί πάρα πολύ και σχεδόν δεν εντοπίζονταν. Σε αντίθεση, με τα προηγούμενα δείγματα όπου υπήρχαν ακόμα και μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.


Ουσιαστικά, η μείωση ήταν 29% και 38% για τα Escherichia Coli και Enterococcus αντίστοιχα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.


Οι σκύλοι λοιπόν, που από άγνοια και φόβο κάποιοι κατηγορούν ότι μπορεί να μολύνουν την παραλία ή ότι «ενοχλούν», είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να απωθηθούν τα πουλιά που κουβαλούν μικρόβια. Άλλο ένα λοιπόν επιχείρημα, υπέρ της παρουσίας σκύλων στην παραλία, για όσους τα φοβούνται και ενοχλούνται.


 http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: