Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αποκατάσταση υπογείων στοών Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Βοιωτίας, μέσω ΕΣΠΑ‏


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ το νέο έργο με τίτλο: «Αποκατάσταση και μετατροπή σε επισκέψιμο χώρο των υπογείων στοών βορινής πτέρυγας  της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Βοιωτίας», συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 €.


Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη, κ. Κλέαρχο Περγαντά, η νέα απόφαση ένταξης για τη χρηματοδότηση από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007 - 2013» του έργου: «Αποκατάσταση και μετατροπή σε επισκέψιμο χώρο των υπογείων στοών βορινής πτέρυγας Ι. Μ. Οσίου Λουκά Βοιωτίας», συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 €.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε εργασίες αποκατάστασης στις υπόγειες στοές της Βορινής πτέρυγας των κελλιών της Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά, οι οποίες χρονολογούνται από τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με την μελέτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και τη στερέωση των τοιχοποιιών και των θόλων, την ενίσχυση και προστασία της θεμελίωσης, την εφαρμογή επιχρισμάτων εσωτερικά στους δύο χώρους των αποθηκών, την αποκατάσταση των υφιστάμενων ανοιγμάτων με την παράλληλη αντικατάσταση κουφωμάτων, την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων έτσι ώστε να καταστούν επισκέψιμοι καθώς και ορισμένες βοηθητικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.
Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η παροχή πληροφόρησης (με εποπτικό κατεξοχήν υλικό) για την ιστορία της Μονής σε σχέση και με τα κατά χώρα ευρήματα που θα αναδειχθούν και με συνοδευτικά οπτικοακουστικά μέσα κατά μήκος της πορείας του διαδρόμου επίσκεψης, η αναπαράσταση της διαβίωσης των μοναχών και ο σχεδιασμός – οργάνωση – παραγωγή φακέλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ενα έργο που εκτιμάται ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα προσκυνητών και εν γένει τουριστών στην Μονή αφού θα διευκολύνει την προσβασιμότητα και σε άλλα σημεία του μνημείου αυτού της Χριστιανοσύνης.
Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα πολιτισμού συνεχίζει να χρηματοδοτεί δράσεις, που έχουν ως στόχο τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής της ταυτότητας καθώς και την βελτίωση της ελκυστικότητας της προς τους επισκέπτες αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της. Στο πνεύμα αυτό προχωρούμε στην υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».

1 σχόλιο:

Γιάννης ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Πάλι καλά που στις μέρες μας (ελέω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) ο Όσιος δεν μετονομάσθηκε από "Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης" σε "Όσιος Λουκάς ο ΔΔΑΑώτης".
Θα μπορούσε, αγαπητοί Στειριώτες, δημότες του Δήμου ΔΔΑ βεβαίως, βεβαίως!