Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις απειλούνται με χρεοκοπία

Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις απειλούνται με χρεοκοπίαΘηλιά στο λαιμό τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία - Απειλή κατασχέσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν υπάρξει νέα ρύθμιση - Τι προτείνει το ΙΚΑ

Με άμεση χρεοκοπία απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις εάν εντός του προσεχούς διμήνου δεν υπάρξει νέα ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ρύθμιση «Νέα Αρχή», που συμφωνήθηκε με την Τρόικα παραμένει ουσιαστικά «νεκρή» για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Από το σύνολο των οφειλετών μόνο 15.000 για ποσά περίπου 300 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμό.


Όπως γράφει η εφημερίδα, στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν ότι εάν σταδιακά και μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν υπάρξει νέα ρύθμιση χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τα ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο. Στον ΟΑΕΕ δε, μέχρι το Σεπτέμβριο χρειάζονται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους.  Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις σε 72 και πάνω, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών, ζητώντας παράλληλα την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχει φτάσει στο σημείο να προτείνει είτε τη διαγραφή χρεών για δύο παλαιότερα έτη, είτε την αντιστάθμιση της οφειλής με παράταση κατά δύο χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης.

http://www.protothema.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να κλείσουν όσοι δεν ήταν συνεπείς.....δεν κατάλαβα, γιατί δεν πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές; Δηλαδή τις όποιες υποχρεώσεις τους θα τις φορτωθούμε όλοι οι άλλοι, εκτός από αυτούς που πρέπει; Θα τρελαθούμε όλοι !!!!!!