Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

"Γέφυρα" πολιτισμού Αυστρίας -Διστόμου!

Πολιτιστική "άνθηση"  στο Δίστομο με αφορμή την προβολή της αυστριακής ταινίας  ''Η Ελλάδα Ανθίζει'' που δίνει μια άλλη εικόνα της χώρας μας προς την Ευρώπη,απάντηση στα στερεότυπα περί δήθεν τεμπέληδων Ελλήνων κλπ:Πέραν  των ''επισήμων'' εκδηλώσεων για την Σφαγή, αλλά στον απόηχό τους, με πρωτοβουλία του Πολιτισμικού Συλλόγου και της δραστήριας  πρέσβειρας της Αυστρίας κ. Μελίτα Σούμπερτ (Melitta Schubert)  η Μαρτυρική κωμόπολη φιλοξένησε τις προάλλες,τον πολυβραβευμένο Αυστριακό συγγραφέα και σκηνοθέτη, κ. Φάμπιαν Έντερ (Fabian Eder) και την σύζυγό του, πασίγνωστη στην Αυστρία - και όχι μόνο- ηθοποιό κ. Καταρίνα Στέμπεργκερ (Katharina Stemberger).
 
Η πρέσβειρα κ. Σούμπερτ, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα της στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2012,  έδειξε με κάθε τρόπο πως πιστεύει πως οι Έλληνες είναι «πολύ επιμελείς, πολύ καλά καταρτισμένοι και φιλομαθείς άνθρωποι» και ότι η ίδια εκπλήσσεται πολλές φορές από το πόσο ανοικτοί και δημιουργικοί είναι.Κάτι που έδειξε να το διαπίστωσε και στο Δίστομο ( για την ΜΝΗΜΗ των θυμάτων- κατοίκων του το 1944 οργάνωσε την ωραία αυτή κίνηση), όπως και στην Αντίκυρα και στο Βυζαντινό Μοναστήρι του  Οσίου Λουκά που επισκέφθηκε η αυστριακή αντιπροσωπεία. Η πρέσβειρα και οι καλλιτέχνες  απέτισαν φόρο τιμής στο Μαυσωλείο και επισκέφθηκαν  το Μουσείο  Σφαγής όπου συγκινημένοι παρακολούθησαν το οπτικό υλικό με τα Ναζιστικά εγκλήματα (φωτογραφία).

<<Προσκυνηματικός>> τουρισμός - μορφωτική συνεργασία

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της πρέσβειρας κ. Σούμπερτ συμπεριέλαβε και προτάσεις  για συνεργασία - πολιτιστική, μορφωτική, τουριστική κ.α.- με το Δίστομο, όπως το ανέπτυξε αφενός με  μέλη και φίλους του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου και καθηγητών του Λυκείου ( με ''γέφυρα'' την φιλόλογο κ. Βάσω Καρανάσου)  αλλά και -όπως έγινε γνωστό - και διαδοχικά με τον σημερινό και επόμενο Δήμαρχο κ.κ. Πατσαντάρα και Γεωργακό, με τους οποίους τα στελέχη του Πολιτισμικού Συλλόγου κανόνισαν συναντήσεις.
Η κ. Σουμπερτ άφησε να εννοηθεί ότι θα συμβάλει με σχετικές ενημερώσεις στην χώρα της για συνεργασίες στο μορφωτικό επίπεδο, στην αναβάθμιση της παρουσίας της Αυστρίας στις εκδηλώσεις Μνήμης στις 10 Ιουνίου αλλά και για  τις ευκαιρίες  προσκυνηματικού και θρησκευτικού τύπου τουρισμού προς το Δίστομο- πρότεινε δε στις κουβέντες της και την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου προς τον Κορινθιακό.

''Περίπλους του Κορινθιακού το 1874''
 
Ήταν δε ενήμερη για  το περιηγητικό βιβλίο  "Ο περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου το 1874'' του αρχιδούκα της Αυστρίας  Ludwig Salvato, αδερφό του τότε αυτοκράτορα της Αυστρίας Ιωσήφ Α' Φραγκίσκου. O Ludwig Salvator   λάτρευε τα ταξίδια, την φύση, την γραφή όπως και την Ελλάδα.Εξ ου και ο λεπτομερής και γεμάτος γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά στοιχεία αλλά και σκίτσα περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου και των κοντινών στις ακτές χωριών του, που σήμερα θεωρείται ιστορικής σημασίας έκδοση.

Η ταινία- απάντηση σε όσους επικρίνουν τους Ελληνες

Η ταινία ήταν καταπληκτική όπως καταπληκτική - για την ωριμότητά της - ήταν και η συζήτηση του φιλέλληνα σκηνοθέτη με το προβληματισμένο κοινό που έγινε στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο 

Ποιος όμως είναι ο σκηνοθέτης που "ευθύνεται" για την ταινία-ντοκιμαντέρ για τη χώρα μας και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που κατά την προβολή της στο Ευρωκοινοβούλιο εντυπωσίασε τους βουλευτές αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό όπου παίχτηκε -σε κινηματογράφους η TV;Πως πήρε την απόφαση για το γύρισμά της;
Στόχος της ταινία του κ. Εντερ ήταν να περάσει ένα μήνυμα αφύπνισης και προβληματισμού κατά των στερεοτύπων και της κινδυνολογίας που είχε καλλιεργηθεί στα μέσα του 2012 κατα της Ελλάδας και των Ελλήνων σε όλη σχεδόν την Ευρώπη από αρκετά διεθνή μίντια ότι η Ελλάδα είναι ''για τα μπάζα'', οι Ελληνες τεμπέληδες και κλέφτες κλπ κλπ για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα...Ο κ Έντερ και η σύζυγός του κ. Στέμπεργκερ (φωτογραφία)τον Απρίλιο του 2012 βλέποντας όλα αυτά αντέδρασαν και θέλησαν να δώσουν μια άλλη εικόνα : Ήταν η εικόνα της Ελλάδα που Ανθίζει : Βρήκαν λοιπόν, κατέγραψαν και πέρασαν στο φιλμ , μέσα από ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα και μέσα από συνεντεύξεις, τις απόψεις πάρα πολλών απλών, καθημερινών, ανθρώπων, κυρίως νέων καθώς και την διάθεση τους να μην αφήσουν τον τόπο τους, ''χτυπημένοι'' από την κρίση, αλλά να μείνουν και να προσπαθήσουν να δουλέψουν για να "ανθίσει και πάλι η Ελλάδα".

 Οι φυλλάδες τύπου ''Βild"...
Στην ταινία όλοι μιλούν με σκληρά λόγια για την κρίση και τις συνέπειες , το 1,5 εκ ανέργους, την διαφθορά,τα προβλήματα, τους υπευθύνους κατά την άποψή τους. Ωστόσο η εικόνα των ελληνικών τοπίων, το παιγνίδι της κάμερας, οι γεύσεις των τοπικών φαγητών που ''περνούν'' μπροστά από τον θεατή ήταν , μαζί με την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα των νέων ,ήταν, πιστεύω αυτά που έκαναν την ταινία να βοηθήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων ενός ντοκυμαντέρ, να αλλάξει κάπως η ψεύτικη εικόνα περί δήθεν ''τεμπέληδων '' Ελλήνων που καλλιεργούσαν οι διάφορες φυλλάδες τύπου ''Βild"...

Ανέδειξαν, όπως λέει ο ίδιος,μια επίκαιρη, αυθεντική, εικόνα της Ελλάδας, αντίθετης στις -όπως επισημαίνει - "μανιωδώς μίζερες καθημερινές αναφορές, οι οποίες καθηλώνουν τους ανθρώπους και γεννούν φόβους, από τους οποίους πολύ λίγο απέχει το μίσος".
Στη γενικότερη αυτή πρωτοβουλία του κ. Φάμπιαν Εντερ βοήθησε όχι μόνο η ταινία-ντοκιμαντέρ αλλά και το βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2013 ( με τον τίτλο "Η Ελλάδα ανθίζει-Μια Οδύσσεια μέσα από την άλλη Ελλάδα"), η ιστοσελίδα του (http://www.griechenlandblueht.com/ ) και οι διακεκριμένες προσωπικότητες στην Αυστρία και την Ευρώπη που τον στήριξαν.

Video:

1.Συνέντευξη του Φ.Εντερ στο Κανάλι της Βουλής http://www.youtube.com/watch?v=RhZ38BoNiro

2.Το τρέιλερ της ταινίας με αφορμή την προβολή της στο Ευρωκοινοβούλιο https://www.youtube.com/watch?v=kKYs0gCc6cY

Δεν υπάρχουν σχόλια: