Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εβδομήντα χρόνια από τη σφαγή του ΔιστόμουΕβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από την τραγική Σφαγή του Διστόμου.
Οι απόγονοι των ανθρώπων αυτών που έχασαν την ζωή τους τόσο βίαια δεν ξεχνούν και συνεχίζουν τον αγώνα τους για μία ηθική έστω δικαίωση. Να πάρουν τις γερμανικές αποζημιώσεις, που τόσα χρόνια διεκδικούν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με «μετέωρες» πολιτικές υποσχέσεις


 Στις 7/6/14, λοιπόν , στις 11 το πρωϊ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η «Ομάδα Δράσης ΑΚ» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» καλεσε σε συγκέντρωση και στη συνέχεια, σε πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία και συμβολική περικύκλωσή της.

 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη της Ομάδας Δράσης ΑΚ Δίστομο και του Εθνικού Συμβουλίου θα μεταβούν στο Δίστομο για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης, οι οποίες κορυφώνονται την Τρίτη 10 Ιουνίου, ανήμερα του Ολοκαυτώματος με το μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την τελετή στο Μαυσωλείο του Διστόμου.
Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης έδωσε στη δημοσιότητα ψήφισμα κατοίκων του Διστόμου με το οποίο ζητείται «κανείς να μην δικαιούται και να μην νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τους νεκρούς και τα σύμβολα προκειμένου να προβάλλει ανεύθυνα πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις»

 
Το ψήφισμα των κατοίκων του Διστόμου
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, έχει ως εξής:
Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ
«Το επιτάσσουν οι νεκροί μας, που κληροδοτούν στις επόμενες γενιές, την ευθύνη της δικαίωσης της θυσίας τους.    Ως διαχειριστές της ιστορικής αυτής μνήμης , εμείς οι πολίτες του Διστόμου κι όσοι συμπορεύονται με το χρέος μας στοχεύουμε στα εξής:
-Κανείς να μην δικαιούται και να μην νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τους νεκρούς και τα σύμβολα προκειμένου να προβάλλει ανεύθυνα πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις , όπως η πολιτιστική εταιρεία “Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες” , τα ναζιστικά μορφώματα, τα Μ.Μ.Ε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Οι επετειακές εκδηλώσεις να έχουν ως κύριο άξονα και περιεχόμενο τη μνήμη ,το πένθος και τη διασφάλιση του ανθρωπισμού . Να προάγουν αξίες όπως Ελευθερία, Δημοκρατία, ανοχή στην διαφορετικότητα με περισσότερη σύνεση και σοβαρότητα ,με παιδευτικό κι όχι πανηγυρικό χαρακτήρα.

Οι αυθόρμητες και μαζικές παρεμβάσεις των κατοίκων του Διστόμου με αντιφασιστικό χαρακτήρα θα συνεχιστούν.
Γι' αυτό και καλούμε κάθε πολίτη του Διστόμου που συμφωνεί με τις παραπάνω απόψεις , να το καταθέσει δυναμικά και υπεύθυνα με την υπογραφή του».


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: