Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Λύκοι στα πρόβατα στον Παρνασσό!Επίθεση αγέλης  λύκων σε στάνη σημειώθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη περιοχή του Παρνασσού. Μάλιστα ο συγκεκριμένος άτυχος κτηνοτρόφος που κατάγεται από το Δίστομο έπαθε σχεδόν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή καθώς η αγέλη των λύκων κατασπάραξε 35 πρόβατα από το κοπάδι του.

Δεν είναι σπάνιες οι επιδρομές λύκων στις στάνες των κτηνοτρόφων στον Παρνασσό και στον Ελικώνα τα τελευταία χρόνια αλλά φέτος φαίνεται ότι παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Οι κτηνοτρόφοι, οι βοσκοί παραπονούνται ότι στα πλαίσια μιας κακώς νοούμενης «οικολογικής λογικής» οι λύκοι στην περιοχής της Στερεάς έχουν πληθύνει επικίνδυνα καθώς προστατεύονται νομοθετικά με αποτέλεσμα να προκαλούν  μεγάλες ζημίες σε στάνες.

Ένα ακόμη παράπονο των πληττομένων κτηνοτρόφων είναι η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπως και σε αυτό καθαυτό το σύστημα αποζημιώσεων: όπως υποστηρίζουν η αποζημίωση δίδεται μόνο για τα ζώα που μπορούν να καταμετρηθούν ενώ είναι γνωστό ότι οι λύκοι συχνά σύρουν μαζί τους πρόβατα ή ερίφια μακριά από τον τόπο της επίθεσης. Αυτά για τον ΕΛΓΑ είναι ως μη υφιστάμενα και ασφαλώς ο κτηνοτρόφος δεν αποζημιώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Παρνασσό υπάρχουν αυτή την εποχή κοπάδια από την Αμφίκλεια, την Αράχωβα, το Δίστομο, την Βελίτσα, τη Σουβάλα κ.λπ.

Είναι επιτακτικό να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των επιθέσεων και να προωθηθεί η λήψη μέτρων προστασίας του κτηνοτροφικού κεφαλαίου κυρίως σε μια εποχή που όλοι αντιλαμβάνονται την αξία της πρωτογενούς παραγωγής και διαρκώς ακούμε ανέξοδα λόγια για την ενίσχυσή της.

http://viotia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: