Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Γιούνκερ: "Μιλάμε για άνω του 60% κούρεμα"

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή κρατική τηλεόραση ORF, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς για το εάν το "κούρεμα" θα αφορά στο 50% ή 60% του χρέους, είπε "μιλάμε για περισσότερο".
Όπως τόνισε, "θα πρέπει  με κάθε τρόπο, να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας - μέλους της Ευρωζώνης.
"Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μιας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα-μέλος", συμπλήρωσε.
Όπως υπογράμμισε μάλιστα, η συνάντηση κορυφής δε θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά λίγο αργότερα.
"Εκεί νομίζω ότι θα συζητήσουμε για αυτό και δεν έχει νόημα να βγαίνει κανένας μπροστά με τις απόψεις του. Έχουμε ήδη πολλή αντιφατική φλυαρία στην Ευρωζώνη, στην οποία δεν προτίθεμαι να συμμετέχω", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, παραδέχτηκε πως η διαχείριση της κρίσης χρέους και ειδικά του ελληνικού χρέους δεν ήταν η καλύτερη.

"Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι, διότι αγορές αντιδρούν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες", υπογράμμισε.
Ο στενός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής "Νέοι Φάκελοι" του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της οποίες έγιναν οι δηλώσεις, κληθείς να τις σχολιάσει, τάχθηκε κατά του υπερβολικού κουρέματος του ελληνικού χρέους.
"Η βιωσιμότητα ενός χρέους δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του", διευκρίνισε, ενώ κατηγόρησε κυβέρνηση και τρόικα ότι εκτόξευσαν το χρέος από το 115% του ΑΕΠ το 2009 στο 146% του ΑΕΠ με το Μεσοπρόθεσμο.
"Το θέμα είναι αν θα γίνουμε καλά, ή αν θα ακρωτηριαστούμε και θα πεθάνουμε και από πάνω" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη παραγωγικής βάσης. "Εφαρμόζεται η μισή πολιτική του ΔΝΤ χωρίς την υποτίμηση", σημείωσε.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: