Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Καταιγιστικές εξελίξεις – Η Ευρώπη μιά ανάσα από το ντόμινο χρεοκοπίας


- Όλι Ρεν : ''Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση του ελληνικού χρέους''
- Γερμανός διοικητής τράπεζας απαιτεί την χρεοκοπία μας, είτε εθελοντική είτε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ
- Ο διεθνής οίκος S&P προειδοποιεί για υποβάθμιση 5 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και τη Γαλλία
- Οι αγορές δεν παίζουν ''καθυστερήσεις'' όπως οι ευρωπαίοι ηγέτες υποδύονται τις ''γραμματείς'' με τις Συνόδους Κορυφής

Την ώρα που οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη ''παίζουν'' με τη φωτιά και υπομένουν τα ''κόλπα'' της Μέρκελ και του Σαρκοζί, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται ραγδαία σε κάθε γωνιά της ευρωζώνης.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες χειροτερεύουν και αντιστροφή της κατάστασης δεν γίνεται από άτολμους ηγέτες που έφτασαν στο σημείο να ''μηχανεύονται'' όλου του κόσμου τις αναβολές ώστε να μην πάρουν άμεσα αποφάσεις, σαν να επιμένουν να σκουπίζουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι.Εκεί που όλος ο πλανήτης είχε ''επενδύσει'' σε λύση την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής, τώρα αυτή μετατρέπεται σε υποστηρικτική σύσκεψη της επόμενης Συνόδου, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως οι Μέρκελ και Σαρκοζί μετατρέπονται σε γραμματείς.

Αναμενόμενη λοιπόν η απειλή υποβάθμισης από τον διεθνή οίκο S&P της ..μισής Ευρώπης αφού πέρα από τη Γαλλία η προειδοποίηση περιλαμβάνει και τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.Πως αιτιολογεί ο διεθνής οίκος την απειλή του;


'' Ενδεχόμενη νέα ύφεση στην Ευρώπη θα οδηγούσε στην υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες της Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της αύξησης του κόστους ενίσχυσης των τραπεζών'' είναι η αναφορά που δημοσιεύει η Telegraph και που αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως οι αγορές δεν παίζουν, όπως οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τις Συνόδους Κορυφής.

Όλι Ρεν : ''Προτιμούμε την ελεγχόμενη από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για την Ελλάδα''
Ο Φινλανδός επίτροπος παραδέχεται ευθέως πως ''το καλοκαίρι λέγαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει γίνει χειρότερα''.

Πριν μάλιστα τα πράγματα βγουν ΤΕΛΕΙΩΣ εκτός ελέγχου, ο κοινοτικός επίτροπος κάνει μία ευχή ''η καλύτερη επιλογή κατά την άποψη της Κομισιόν, είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας'' και μία ελπίδα ''πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα έλθουν σε συμφωνία στη σύνοδο της Κυριακής, παρά την προφανή διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για το πώς θα διευρυνθεί το EFF''.

Και αφού από το νόμα των δηλώσεων προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε 2 επιλογές στην εθελοντική ή στην άτσαλη χρεοκοπία, μας δίνει και λίγο ''καροτάκι'' – υπόσχεση πως θα πάρουμε την επόμενη δόση το Νοέμβριο.
''Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει χρεοκοπία''

Με απόλυτο τρόπο ο διοικητής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank δηλώνει πως η χώρα μας σώζεται μόνο με ένα χοντρό ''κούρεμα'' και μετά ''χτίσιμο'' από την αρχή.

Ο Γερμανός τραπεζίτης θεωρεί ως επιβεβλημένη την ελληνική χρεοκοπία, είτε εθελοντική με συμφωνία με τους πιστωτές της είτε ακόμα και ανεξέλεγκτη.

''Η Ελλάδα χρειάζεται ένα haircut, ή οι πιστωτές της να δεχθούν να εγγράψουν ζημιές επί του ελληνικού κρατικού χρέους'' λέει στη Bild ο Martin Blessing, διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank και συνεχίζει :''Χωρίς μια πραγματική αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, η Ελλάδα δεν θα βοηθηθεί και οι αγορές δεν θα ηρεμήσουν.Αντί να ζητάει εθελοντική συμμετοχή από τους ιδιώτες πιστωτές στο επόμενο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει χρεοκοπία''.

Απόλυτος, ως Γερμανός και ως τραπεζίτης, ο Martin Blessing εξηγεί κυνικά το σκεπτικό του : ''Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα κράτη έχουν μόνο δύο επιλογές: είτε να πληρώνουν τα χρέη τους όπως έχουν συμφωνήσει, είτε να κηρύσσουν χρεοκοπία με όλες τις δύσκολες συνέπειες''.


http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: