Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μια πρωτοποριακή ελληνική εφεύρεση και το στοίχημα

Για την εφεύρεση αυτή θα διαβάσετε παρακάτω.
Πρώτα όμως να βάλουμε ένα στοίχημα:
Ενώ θα έπρεπε να αγκαλιαστεί από το ελληνικό δημόσιο και ήδη να γίνεται κατασκευή του συστήματος για όλα τα νησιά μας, βάζετε στοίχημα ότι η εφεύρεση αυτή θα πνιγεί στην γραφειοκρατία και στα συμφέροντα εκείνων που προμηθεύουν νερό τα ελληνικά νησιά;
Πληρώνω ένα προς χίλια.
Αν και υποπτεύομαι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα στοιχηματίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρώ…
Υδριάδα: 100% Eλληνική εφεύρεση!

Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Ελληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή.

Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς …. νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί,
έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας…
Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο. Η Υδριάδα,
είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της
από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.
Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα
θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος».
Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.
Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής…
Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.
Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!
Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει …καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!
Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, – σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές – οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».

 http://filologos10.wordpress.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η προτεινόμενη λύση θα κατέστρεφε ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο των παραλιών που θα μπορούσε να τοποθετηθεί οπότε πρέπει να αποριφθεί ως λύση για οικολογικούς λόγους. Ας μην ξεχνάμε την αλλοίωση του περιβάλλοντος που έχει γίνει σε όλα τα βουνά που έχουν μπει ανεμογεννήτριες. Θέλουμε να γίνει το ίδιο και στις παραλίες μας;

Ανώνυμος είπε...

κατ'αρχήν η τοποθέτησή σου δεν τεκμηριώνεται, επί της ουσίας όμως θα πρέπει να πάρουμε και κάποιες αποφάσεις-επιλογές. δεν γίνεται πάντα να απαιτούμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο! απλά και νομοτελειακά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 4,25
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΚΕΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΓΙΑ ΝΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΓΜΑΤΙΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχει ο πρώτος ανώνυμος, δεν μπορούμε να καταστρέφουμε αλόγιστα το φυσικό περιβάλλον. Και επίσης ποιός σας είπε ότι δεν θα βρεθούν επιτήδειοι και λαμόγια που δεν θα εκμεταλλευτούν και αυτό όπως και τις ανεμογεννήτριες; Το κράτος πρέπει να οργανώνει βυτιοφόρα για την μεταφορά του νερού σε τέτοια μέρη...