Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μάχη της Σφάλας

                                                                                                                                                                                                                                                Αναδημοσίευση από  arahova.net   και http://el.wikipedia.org
Αρχείο:Μνημείο πεσόντων 2.JPGΣτις 10 -11 Σεπτεμβρίου 1944, στη θέση «Σφάλα» Αράχωβας, ( 5ο Km Aράχωβας- Δελφών) δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της περιόδου 1941-44, εναντίον των Γερμανών φασιστών. Πρωτεργάτες οι αντάρτες του ένδοξου ΕΛΑΣ με τους χιλιάδες Αραχωβίτες που μάχονταν λυσσαλέα εναντίον των κατακτητών.
   
Είχε προηγηθεί η παράδοση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οπότε οι Αραχωβίτες ζητωκραύγαζαν μέσα στην Αράχωβα.
   
Image
Οι 700 Ιταλοί φασίστες, βρέθηκαν ζαλισμένοι από τη λαοθάλασσα των Αραχωβιτών η οποία καθοδηγούμενη από τον ΕΛΑΣ, κατόρθωσε να αρπάξει ως λάφυρα όπλα, σφαίρες και χειροβομβίδες των κατακτητών, τρέποντας τους σε άτακτη φυγή προς το δυτικό τμήμα της Αράχωβας, όταν οι Γερμανοφασίστες ανέβαιναν από τους Δελφούς προς την Αράχωβα.
  
Στη θέση «Σφάλα» δυνάμεις του ΕΛΑΣ άρχισαν ριπές από πυροβόλα,...
ενώ όλοι οι Αραχωβίτες που είχαν μεταβεί στη «Σφάλα» έδιναν μάχη με στήθος ως ήρωες που αψηφούσαν το θάνατο.
   
Τα αποτελέσματα της νικηφόρας μάχης, δεν άργησαν να φανούν: Όλος ο 5ος Λόχος του φασίστα λοχαγού Κωχ ξεκληρίστηκε, ενώ οι όποιες ενισχύσεις, αποκρούστηκαν στους Δελφούς από τους ηρωϊκούς αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Κείμενα

Τον καλύτερο ύμνο για τη Μάχη της Σφάλας, περιγράφει ο Γερμανός Ναζί, αντιστράτηγος Χέρμαν Φράντς στο βιβλίο του για την ιστορία του 18ου Συντάγματος Πολιτσάι, το οποίο ως Συνταγματάρχης, κατά την Κατοχή διοικούσε.
   
«Ήταν μια θαυμάσια ηλιόλουστη μέρα…Κάποιος διμοιρίτης ανέφερε τότε στο λοχαγό του, πως στα υψώματα κοντά στην Αράχωβα είχαν φανεί οι αντάρτες. Ο Κωχ το πήρε αψήφιστα, ήταν της γνώμης πως επρόκειτο για βοσκούς που φεύγουν. Ο υπολοχαγός Σαίφερ πρότεινε να πάρουν τον πιο σίγουρο δρόμο της Γραβιάς….δεν κατόρθωσε όμως να μεταπείσει το λοχαγό Κωχ…. Τρία χιλιόμετρα πιο πέρα, καθώς η φάλαγγα κουλουριαζόταν πάνω στο φιδωτό δρόμο, που ανεβαίνει προς την Αράχοβα, δέχτηκε από ψηλά τα πρώτα πυρά.
    
Σχεδόν αμέσως το τμήμα βρέθηκε σε ένα χαλάζι από πυρά πολυβόλων και όλμων…Οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες είχαν πέσει πάνω στα χωράφια…η κατάσταση για το λόχο το μεσημέρι γίνηκε απελπιστική. Από τα υψώματα ακούγονταν τώρα σαλπίσματα…η είδηση για την καταστροφή του τμήματος κρούσης, που ήλθε σε λίγο, βρήκε το λοχαγό Κωχ να κείτεται στο χώμα, βαριά πληγωμένος με τραύματα στην κοιλιά….Η ευθύνη ήλθε τώρα στον υπολοχαγό Σαίφερ, που πήρε τη διοίκηση του Λόχου, όταν λόχος δεν υπήρχε πλέον. Προς τις πρώτες απογευματινές ώρες, έγινε στο Σαίφερ, αντιληπτός ο κίνδυνος να αποκοπεί από κάθε δυνατότητα διαφυγής του αλλά ακριβώς τότε, ακούστηκε πάταγος από κάποια σύγκρουση προς το μέρος των Δελφών, που ξανάδωσε ελπίδα για ενισχύσεις.
Πραγματικά ο διοικητής του ΙΙ/18 τάγματος, ταγματάρχης Τσίλκε, με τον 7ο Λόχο του λοχαγού Μάλτεν, τον 8ο λόχο του λοχαγού Καχούν και με μια ακόμη μονάδα του Συντάγματος υπό τον υπολοχαγό Σουγκ είχαν προωθηθεί για να βοηθήσουν τον 5ο Λόχο….Ο υπολοχαγός Σαίφερ και οι γενναίοι άνδρες του είχαν αποκάμει… πάνω στην προσπάθεια να διασπάσουν τον κλοιό, ο Σαίφερ χτυπήθηκε στην κοιλιά και στο δεξί του χέρι… Μόνον 25 άντρες, σχεδόν όλοι τους χτυπημένοι, ξαναγύρισαν στην Άμφισσα σαν 5ος λόχος. Ο ταγματάρχης Τσίλκε ανέπτυξε τις δυνάμεις του πάνω από τους Δελφούς αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει την αντίσταση των ανταρτών. Γι αυτό στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, εστάλησαν ενισχύσεις από το Ι/18 Τάγμα. Ο ενισχυμένος 1ος Λόχος με το λοχαγό Μπάουερ δοκίμασε να προωθηθεί από τη βορεινή κορυφογραμμή των Δελφών, για να υπερφαλαγγίσει το εχθρικό μέτωπο. Οι άλλες μονάδες του Συντάγματος, ενισχυμένες από βαριά όπλα πεζικού της Μεραρχίας Πολιτσάι (καταδρομών) τως Ες-Ες, προχώρησαν με επίμονο αγώνα από τους Δελφούς προς τα υψώματα της Αράχοβας, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσαν να υπερνικήσουν τον αντίπαλο».

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατάντια.ο δήμαρχος μόνος του με συνοδό την πάλαι ποτέ αριστερή ακολουθό του.Που ήταν οι άλλοι σύμβουλοι.Η ΑΕΠ κατάντησε Αποδομημένη Εμπαθης Παρεα.κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

ME TON EΛΑΣ ΣΥΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΜΑΧΙΜΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΤΣΟΥΛΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΕΝΔΟΞΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

24 Σεπτ 2012 4:44 μ.μ.

και που είσαι ακόμα.ακόμη δεν έχουν πιάσει πάτο.ο κύριος με τους 600 τι κάνει; πουλάει πάλι φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.... ζητώντας από τον κύριο "κανένας", να κάνει υπέρβαση!!!!!

ρε χούμα

φτου σου 4.44 είπε...

4.44 το χουμα ειναι βαρια βρισια αν ξερεις απο αραχωβα.βεβαια ο τσοπανοες οταν καποια βρισια ειναι για τον δημαρχο η τον προεδρο σπευδει να τη βαλει να κερδισει σε θεαματικοτητα.εν προκειμενω αν αυτο το σχολιο τσοπανε ειναι κριτικη να χαιρεσαι το επιπεδο σου

Ανώνυμος είπε...

Αναγνώστη 4.44 είσαι ψεύτης. Την Κυριακή στη Σφάλα ήταν ο Δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Αράχωβας και το τοπικό συμβούλιο (δεν είδα μόνο τη Λ. Σύρου και τον Ανδρίτσο). Μάθε επίσης οτι ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ίσως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων και για τον ήρωα Κατσούλη απ' το Στείρι απαγγέλθηκε και ποιήμα. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ανώνυμος είπε...

Υποστηριχτή 26 Σεπτεμβρίου 2012 12:04 π.μ.

Μας έχουν "σκοτώσει" από την ενημέρωση και από τις ανακοινώσεις τους.
Και να σκεφτείς ότι έχουμε ιστοσελίδα του δήμου για την ενημέρωση των δημοτών, προβολή των εκδηλώσεων κλπ ,την πληρώνουμε και δεν αναρτούν σχεδόν τίποτα ή επιλεκτικά.
Επισκέψου την ιστοσελίδα για να δεις τα "χάλια" τους.

ρε χούμα οπως γράφει και ο άλλος σχολιαστής.
τεως τι υπέρβαση να κάνεται; αφου καθημερινά μας αποδυκνύετε με τις πράξεις σας και τις αποφάσεις σας ότι είστε για .... επέλεξε όποιον χαρακτηρισμό θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ,ΟΧΙ ΟΛΟ ΛΑΣΠΗ,ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΛΕΝΑ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ.ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1/10 ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Κοψοχέρης είπε...

26 Σεπτεμβρίου 2012 2:12 μ.μ.

Τι μπράβο να πούμε συνδημότη.

α) Οι ενέργειες έπρεπε να είχαν γίνει πιο νωρίς και όχι τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά ( δες σε άλλους δήμους)

β) Η ανακοίνωση να γινότανε από τον δήμο και όχι να το μαθαίναμε από το δικό σου σχόλιο στο τσοπάνο.

Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή που με την ψήφο μου επέλεξα αυτούς τους ανθρώπους να κυβερνήσουν τον δήμο μας

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 12.04 Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΣΑΙ Η ΑΣΧΕΤΟΣ.ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ.ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΣΤΑ.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΜΠΕΖΕΝΤΕ ΚΟΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΙΔΑ