Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Οι κάλπικες κάλπες


image
Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι περισσότεροι Έλληνες θα ψηφίσουν τους γνωστούς τους.Στις ευρωεκλογές, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν τους “γνωστούς” γενικά.Τα ψηφοδέλτια και στις δυο Κυριακές θα ζαλίσουν τους ψηφοφόρους για τις επιλογές τους.Αλλά η αλήθεια είναι οτι ένα υπόκωφο, βουβό ρεύμα αγανάκτησης, μπορεί να μην πάει στις κάλπες καθόλου.Είναι όλοι εκείνοι που βλέπουν πολλούς να πολιτεύονται για το κοινό καλό αλλά η δική τους δύσκολη ζωή, η βάναυση καθημερινότητα των υποχρεώσεων και των οφειλών, δεν αφήνει περιθώρια για επιλογές προσώπων στα κοινά ή στις Βρυξέλλες.
Πολλοί συνδυασμοί στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολλά κόμματα στις ευρωεκλογές.Πληθωρισμός υποψηφιοτήτων σε μια χώρα 6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.Το φαινόμενο είναι μάλλον πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.Οι κάλπες θα βγάλουν πολλούς νικητές και πολλούς χαμένους.
Πχ, αν την πρώτη Κυριακή  επικρατήσουν υποψήφιοι που στηρίζονται απο την Ελιά και την ΔΗΜ.ΑΡ. σε δήμους και περιφέρειες, τα ποσοστά αυτών των κομμάτων στις ευρωεκλογές ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλά.
Η μαγική αυτή εικόνα δεν είναι καθόλου απίθανη. Αν και φυλλοροεί στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ , ουδεις αποκλείει να επικρατήσουν πρώην στελέχη του σε δήμους και περιφέρειες( η Ελλάδα ανήκει -ακόμη- στο παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ). Τα αποτελέσματα όμως των ευρωεκλογών θα αναδείξουν μια πολιτική γεωγραφία εντελώς ασυνήθιστη για τα εκλογικά χρονικά( Ποτάμι, Γεφυρα,Ελιά, κόμματα υπερ της δραχμής κ.α)Πρέπει να σταθούμε σε αυτό το φαινόμενο. Αξίζει πιστεύω να το προσεγγίσουμε απο μια άλλη οπτική. Οι Έλληνες θα στείλουν στην Ευρωβουλή νέα και
άφθαρτα πρόσωπα απο τα νέα κομματικά ψηφοδέλτια, ενώ μάλλον θα στείλουν στις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, παλιούς και γνώριμους πολιτευτές!
Είναι γεγονός ότι αξιόλογοι Έλληνες κοσμούν τα ευρωψηφοδέλτια( πχ, εγώ προσωπικά ξεχωρίζω τον Γ.Γραμματικάκη με το Ποτάμι).Ενδέχεται οι ψηφοφόροι να μην λειτουργήσουν μόνο με ιδεολογικά ή κομματικά κριτήρια και να στείλουν στην Ευρωβουλή λαμπρά μυαλά και ικανούς ανθρώπους .Το έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της στην ευρωπαική οικογένεια ,αλλά και για την Ευρώπη την ίδια.
Θα επιμείνω όμως: η εικόνα θα είναι μαγική απο τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαίου. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα στείλουν πολύ κόσμο στο σπίτι του.Ειδικά απο το παλιό κομματικό προσωπικό.Το οποίο  επιμένει συνέχεια και ασταμάτητα στα παράθυρα των καθεστωτικών ΜΜΕ να μιλάει για θυσίες που θα πιάσουν τόπο. Η πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει καλά το αν έπιασαν τόπο οι θυσίες του. Γνωρίζει καλά ποιοί παριστάνουν τους μεσσίες και ποιοί τους ανυπαίτιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: