Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΨΟΦΟΥ


Ενδιαφέρουσα και ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής  η είδηση για τους «μνηστήρες» του «Ερρίκος Ντυνάν».
Πρώτο ενδιαφέρον σημείο: Το «Ερρίκος Ντυνάν» διεκδικείται από το «Ιατρικό Αθηνών» του Αποστολόπουλου, το «Υγεία» που ανήκει στον όμιλο της MIG, το πολυμετοχικό «ΙΑΣΩ», το «Μετροπόλιταν» του οποίου βασικοί μέτοχοι είναι ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος και ο επιχειρηματίας Β. Θεοχαράκης και η «Ευρωκλινική» συμφερόντων της Global Finance του Αγγέλου Πλακόπητα.
Δεύτερο ενδιαφέρον σημείο: Το διαγωνισμό για το «Ερρίκος Ντυνάν» ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς καθώς είναι ο βασικός πιστωτής του Ιδρύματος. Η Τράπεζα Πειραιώς, όμως, δεν ήταν εξ αρχής πιστωτής του «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά έγινε από τη στιγμή που ανέλαβε το δάνειο που είχε πάρει το «Ερρίκος Ντυνάν», ύψους 96 εκατομμυρίων, από τη Marfin Popular Bank στην Κύπρο. Και τώρα ας ξαναδούμε ποιοι διεκδικούν το «Ερρίκος Ντυνάν».  Το «Υγεία» που ανήκει στον όμιλο της MIG κτλ, κτλ…
Τρίτο ενδιαφέρον σημείο: Οι «μνηστήρες» του «Ερρίκος Ντυνάν» σφάζονται για την απόκτηση του συγκεκριμένου χρεωμένου νοσηλευτικού Ιδρύματος καθώς λόγω του κοινωφελούς του χαρακτήρα απαλλάσσεται από το ΦΠΑ ύψους 13% που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές και  δεύτερον, έχει έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ μόλις 5%, ενώ οι υπόλοιποι 15%. Οπότε όποιος αναλάβει το «Ντυνάν» θα έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.

Τέταρτο ενδιαφέρον σημείο: Τα συνολικά χρέη του «Ερρίκος Ντυνάν» αγγίζουν το ποσό των 300 εκατομμύριων ευρώ. Από αυτά, τα 96 εκ. ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με κάθε τρόπο θα τα πάρει. Από τα υπόλοιπα χρέη, τα 117,8 εκατ. ευρώ είναι προς προμηθευτές και άλλα 37,4 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ. Επίσης, οφείλει 5,1 εκατ. ευρώ στην Εφορία, 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 5,1 εκατ. ευρώ σε άλλους (κυρίως αμοιβές εργαζομένων).
Τα χρέη σε Εφορία, ΙΚΑ, ΤΣΑΥ, ΔΕΗ και εργαζόμενους, ξέρουμε όλοι ότι θα πάνε άκλαφτα. Δεν είμαστε και χθεσινοί. Μια νομοθετική ρύθμιση αρκεί και το δωράκι της διαγραφής είναι έτοιμο. Αν υποθέσουμε ότι οι προμηθευτές κάτι θα πάρουν και προσθέσουμε και τα 96 εκ. της Πειραιώς, φτάνουμε στο σημείο να μπορεί κάποιος επιχειρηματίας με 200 εκ. ευρώ – και πολλά λέμε – να αγοράζει το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας, από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων, βγάζοντας υπερκέρδη.
Πέμπτο ενδιαφέρον σημείο και κατ’ εμέ το σημαντικότερο: Επί υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου επιχειρήθηκε η ένταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την τρόικα. Και τώρα ελάτε να τρελαθούμε. Για ένα δάνειο 96 εκ. ευρώ που θα αναλάμβανε το Κράτος παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία, έβαλε βέτο η Τρόικα! Για να αναλάβει το Κράτος δάνεια 229,27 εκατ. ευρώ και να μην κλείσει το Μέγαρο Μουσικής, η τρόικα δεν ασχολήθηκε. Δεν ξέρω για πόσο μαλάκες μας περνάνε ή τελικά πόσο μαλάκες είμαστε πραγματικά. Ξέρω μόνο ότι το Μέγαρο Μουσικής δεν το ήθελε κανείς ιδιώτης οπότε  το φορτώθηκε το Κράτος. Ξέρω ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» το θέλουν σαν τρελοί οι ιδιώτες οπότε θα το πάρουν για να κερδοσκοπούν ελεύθερα πάνω στην υγεία μας. Μονά – ζυγά, κερδίζουν τα συμφέροντα. Ψήφισέ τους ξανά. Σου αξίζουν και με το παραπάνω.

 http://kartesios.com/?p=162267

Δεν υπάρχουν σχόλια: