Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Αναξιοποίητα χρήματα για την σίτιση των απόρων επιστρέφουν στα ταμεία των Βρυξελλών»


Συντάκτης: Γιώργος Παπανικολάου

Σε ερώτησή μου προς τον αρμόδιο για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Dacian Cioloş μεταξύ άλλων σχετικά με το ποσοστό απορρόφησης από τη χώρα μας του κονδυλίου που διατέθηκε από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό το 2010 για τη διανομή τροφίμων σε άπορους έλαβα την εξής απάντηση την οποία μεταφέρω αυτούσια: 
«όσον αφορά το σχέδιο του 2010, μια σειρά από διοικητικές ανεπάρκειες εμπόδισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία αξιοποίησε μόνο το 47,3% των διατεθέντων πόρων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 96,8% στα 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη». 
Σημειώνω ότι το ποσό που διατέθηκε στη χώρα μας αρχικώς για το σκοπό της διανομής τροφίμων σε άπορους ανήλθε το έτος 2010 σε 20 εκατομμύρια ευρώ...


Η Ελλάδα και οι ανεπαρκείς (σύμφωνα με τον Επίτροπο Cioloş) υπηρεσίες της δεν κατάφεραν να απορροφήσουν περίπου 10.540.000 ευρώ προκειμένου να διαθέσουν σε άπορους συμπολίτες μας γεύματα.
Με άλλα λόγια, το ποσό που παρέμεινε αναξιοποίητο το 2010 θα μπορούσε να προσφέρει ένα λιτό αλλά πλήρες γεύμα σε ένα μεσαίο εστιατόριο της πρωτεύουσας σε περίπου 1.050.000 συμπολίτες μας ή με άλλα λόγια 2.887 άτομα θα μπορούσαν καθημερινά επί ένα χρόνο να τρώνε δωρεάν ένα γεύμα σε ένα μεσαίο εστιατόριο των Αθηνών.
Τα τραγελαφικά αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα η οποία βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση μεταπολιτευτικά, δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια.  
Σε μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας τη διετία 2010 - 2011, ένεκα της ανάγκης περικοπών των δαπανών του δημοσίου, έκοψε σε κάθε δημόσιο υπάλληλο και συνταξιούχο δύο μισθούς και μείωσε οριζόντια ό, τι απέμεινε, ενώ έβαλε χέρι και στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.  
Την ίδια στιγμή στην ίδια χώρα, η καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων που ξέσπασε με αποφάσεις της ίδιας κυβέρνησης (έκτακτες εισφορές, χαράτσια στα ακίνητα, αυξήσεις έμμεσων φόρων κλπ) είχε ως αποτέλεσμα η ύφεση της οικονομίας να ανέλθει σε ποσοστό περίπου 6% φέτος, η ανεργία να φτάσει σε άνευ προηγουμένου υψηλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη και όλο και περισσότεροι Έλληνες να διαβαίνουν το όριο της φτώχειας και να αδυνατούν να καλύψουν τις βασικότερες από τις ανάγκες τους.
Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και της προηγούμενης κυβέρνησης, που κατά τα άλλα όμνυε στα σοσιαλιστικά ιδεώδη, στο κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το κονδύλιο αυτό, το οποίο σήμερα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, αν σκεφτεί κανείς ότι τη στιγμή που μιλάμε η Εκκλησία της Ελλάδας διανέμει καθημερινά περίπου 10.000 μερίδες φαγητού από 195 συσσίτια ανά την Ελλάδα (67 μόνο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών, ενώ το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μοιράζει καθημερινά 2.500 με 3.000 μερίδες φαγητού σε Έλληνες και αλλοδαπούς απόρους, χωρίς αυτά να αρκούν για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Την ίδια ώρα δημοσιότητα έλαβε η εντολή του Αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με την οποία επιτρέπεται, σε όσους υπαξιωματικούς και μόνιμους οπλίτες των τριών Σωμάτων Στρατού το επιθυμούν, να λαμβάνουν μία δωρεάν μερίδα φαγητού εντός της μονάδας που υπηρετούν ακόμα και τις ημέρες κατά τις οποίες δεν έχουν υπηρεσία, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στο μισθό τους, πράγμα το οποίο μέχρι τώρα απαγορευόταν.
Η Εκκλησία, οι Δήμοι και ο Στρατός αγωνίζονται να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες αδυναμίες σίτισης άπορων και άλλων πληγέντων από την οικονομική δυσπραγία συμπολιτών μας, την ίδια ώρα που σημαντικοί οικονομικοί πόροι παραμένουν ανενεργοί και επιστρέφουν στα ταμεία των Βρυξελλών, λόγω ανικανότητας και εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους και της κυβέρνησης να πράξει τα αυτονόητα.
 
 http://emprosdrama.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: