Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Περί σφουγγοκωλάριων

 
Ο σφουγγοκωλάριος ήταν υψηλό αξίωμα και ταυτοχρόνως επάγγελμα στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το έργο του ήταν να σκουπίζει τα οπίσθια των  αυτοκρατόρων. Ήταν αξίωμα που πολλοί ζήλευαν και μόνο έμπιστα άτομα διορίζοντο, αφού είχαν το προνόμιο να ευρίσκονται τόσο κοντά στον αυτοκράτορα όταν αυτός ήταν γυμνός και άοπλος. Με το πέρασμα του χρόνου το επάγγελμα αυτό εξέλειπε. Επεβίωσε όμως ως συγκεκριμένη συμπεριφορά στην πολιτική μας κουλτούρα.  
Ποιος είναι ο σημερινός σφουγγοκωλάριος; Το βασικό γνώρισμα της συμπεριφοράς του είναι η εξόφθαλμη ικανότητά του να επιδίδεται στην τέχνη του «σκουπίζειν» τα οπίσθια ισχυρών πολιτικών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή πολιτικής θέσης, οι οποίοι μπορούν να του εξασφαλίσουν μία θέση στον επίγειο παράδεισο, δηλαδή πολιτική ή επαγγελματική ανέλιξη και κατ' επέκταση, για να χρησιμοποιήσω ένα όρο του συρμού, «κοινωνική επιφάνεια». Είναι ο πολιτικός ελαφρών βαρών που θέλει να γίνει βουλευτής ή υπουργός, ο ξέμπαρκος πολιτικός που θέλει να ξαναμπεί στο παιγνίδι της εξουσίας, ο καριερίστας δημόσιος υπάλληλος που πατά επί πτωμάτων, ο ανεπαρκής δημοσιογράφος που αναζητεί τα δεκανίκια των πολιτικών για να επιβιώσει, ο φιλόδοξος νέος που εγκλώβισε τη ζωή του σε ένα lifestyle, με αυτοσκοπό την απόκτηση με κάθε τρόπο τίτλων «επαγγελματικής και πολιτικής ευγενείας», ούτως ώστε όταν βγαίνει από το σπίτι του να αυτοϊκανοποιείται με την εντύπωση ότι είναι επώνυμος, άρα σπουδαίος, και γενικά άνθρωποι με ελλείμματα προσωπικότητας, οι οποίοι έταξαν στη ζωή τους να «ανέλθουν», άνθρωποι οι οποίοι ακόμη και με το ντύσιμό τους ή όταν συστήνονται αισθάνονται την ανάγκη να δηλώνουν το κοινωνικό και επαγγελματικό τους καθεστώς. Στην πραγματικότητα, όμως, θρασύδειλοι καιροσκόποι, αχθοφόροι της αναξιοπρέπειας και μεταπράτες της αθλιότητας. 
Η τακτική τους ευκόλως προβλέψιμη. Επιλέγουν ένα ισχυρό πολιτικό, τον ακολουθούν και πράττουν παν ό,τι αναγκαίο για να αποδείξουν την νομιμοφροσύνη, που φθάνει μέχρι τα όρια της εθελούσιας ανδραποδώδους υποταγής. Επικεντρώνουν την συμπεριφορά τους σε κάθε ευκαιρία στο θάμβο της εντύπωσης. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να συλλέξουν πολλά προεκλογικά γραμμάτια, τα οποία θέλουν να εξαργυρώσουν ακριβά μετά τις εκλογές.
Το φαινόμενο του σφογγοκωλάριου ευδοκιμεί στη χώρα μας. Τους βλέπουμε να κινούνται απροκάλυπτα κάθε φορά που υπάρχουν πολιτικές εκλογές, αφού εκλαμβάνουν τις προεκλογικές εκστρατείες ως την κατ' εξοχήν εορταστική τους περίοδο. Άλλοτε τους βλέπουμε να συνωστίζονται πίσω από τους πολιτικούς για να τους συλλάβει ο τηλεοπτικός φακός και άλλοτε να σπεύδουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις για να ηδονιστούν από μία χειραψία με τον πολιτικό που επέλεξαν να υπηρετήσουν.

Οι σφουγγοκωλάριοι ζουν για να αποκτήσουν «υψηλές θέσεις» και να αισθάνονται ότι κάνουν λαμπρές καριέρες, ενώ οι σοβαροί άνθρωποι όταν βρεθούν σε κάποια θέση δίνουν ζωή στην κοινωνία. Οι σφουγγοκωλάριοι παρά την χρονολογική τους ηλικία δεν μεγαλώνουν ποτέ. Τους βρίσκει κανείς μονίμως σε συγκεντρώσεις να χειροκροτούν παρελάσεις παραφουσκωμένων εγωισμών. Φτύνουν με την ίδια ευκολία αυτό που μέχρι χθες χειροκροτούσαν ή μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο αν δεν πάρουν για την καριέρα τους αυτό που θέλουν. Όπως είπαμε, «η καριέρα πάνω απ' όλα!». 
Επειδή οι σφουγγοκωλάριοι έχουν μία εκ βάθους σχέση με την ηλιθιότητα, ουαί και αλίμονο σε αυτόν που αρχίζει να συζητά μαζί τους με κριτική διάθεση για τον πολιτικό του οποίου «σκουπίζουν» τον πισινό. Για να θυμηθούμε εδώ τη σοφή ρήση του Μαρκ Τουέιν: «Μη συζητάς ποτέ δημόσια με ένα ηλίθιο, θα σε κερδίσει με την εμπειρία του και οι τρίτοι μπορεί να μην καταλάβουν τη διαφορά».
Η κοινωνία μας έχει πολλά αποθέματα τέτοιου φυράματος. Κάποιοι κάνουν μεγάλες καριέρες λόγω επιτυχούς άσκησης αυτού του «χαρίσματος» και κάποιοι φιλοδοξούν να τους φθάσουν. Όπου και να φθάσουν όμως είναι χαρακτηρισμένοι. Για τους τρίτους θα είναι οι γνωστοί σφουγγοκωλάριοι ενώ γι' αυτούς που υπηρετούν, θα είναι μονίμως ένα κοινό κολωσφούγγι. Αλίμονο σ' αυτούς που άφησαν τη ζωή τους να την καθοδηγήσει η ματαιοδοξία της «μεγάλης καριέρας», περνώντας την αναγκαστικά μέσα από τη λογική του «σκουπίζειν» τα οπίσθια των ισχυρών.
Όσο, ιδιαιτέρως, για τους πολιτικούς, το να ενδιαφέρονται για τον αριθμό των ακολούθων και των συνεργατών τους και όχι για την ποιότητα τους, δηλαδή το να  «αρέσουν» στους σφουγγοκωλάριους, είναι απόδειξη αδυναμίας. Είναι δε πολύ επικίνδυνο για την δημοκρατία ο πολιτικός να αισθάνεται ανώτερος από τους γύρω του και οι γύρω του καιροσκοπικώς να του το δείχνουν. Τότε χάνεται ο ορθολογισμός και ο εποικοδομητικός διάλογος, με αποτέλεσμα η σχέση να μετατρέπεται σε σχέση υποτελείας και διαρκούς επιβεβαίωσης του ισχυρού. Όσο κατάπτυστοι είναι οι σφουγγοκωλάριοι άλλο τόσο καταγέλαστοι είναι οι πολιτικοί που τους ανέχονται, γιατί ο έξυπνος ηγέτης δίδει σημασία όχι στο ποια γνώμη έχουν οι συνεργάτες του γι' αυτόν αλλά ποια γνώμη έχει ο ίδιος γι' αυτούς. Άλλωστε δεν είμαστε τίποτε άλλο εκτός από αυτό που σκεφτόμαστε.
Η αξιοπρέπεια δεν έγκειται στο να κατέχεις περίοπτη θέση αλλά στο να αισθάνεσαι πάνω απ' όλα ελεύθερος.
 
 Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
 

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν χρειαζοταν τοση αναλυση τσοπανε.αρκουσε μια βολτα στο δημοτικο συμβουλιο στα εδρανα,στα σουβλατζιδικα της αραχωβας η στο γνωστο παραλιακο ξενοδοχειο.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΣΦΟΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΧΩΡΑ....

ΜΠΑΧΑΛΟ είπε...

Δεν το εχεις γραχει καλα τσοπανε Αορατοι Επικινδυνοι Περαστικοι τα απομειναρια της ΑΕΠ γιατι εκτος απο τον τεως κι αλλοι 5 εχουν φυγει και το κρυβουν.Κι ολα αυτα τα καταφερε η παραλια.Εμεις εχουμε εναν ανυπαρκτο αντιδημαρχο στο στειρι και 2 αεργους μισθοφορους,το στειρι αστα να πανε και οι καπεταναιοι της Αραχωβας βγηκαν στο ανταρτικο εξ αιτιας της κυριας.ΜΠΑΧΑΛΟ

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ,ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ.ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΟΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΠΑΑΝ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΦΥΛΑΚΗ....Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΕΜΕΝΕ....

Ανώνυμος είπε...

Μπάχαλο δεν το έχεις πάρει χαμπάρι… ο αντιδήμαρχος στο Στείρι άλλαξε και είναι γυναίκα.

Βλέπω ότι:το κρασί στο βαρέλι χάλασε μέσα στην καρδιά του χειμώνα...και που να σφίξουν οι ζέστες πατριώτ.

Ανώνυμος είπε...

Mπαχαλο καλα τα λες οι πιο πολλοι ειναι μιας χρησης το ξερει και ο ιδιος ο βουδας και για τον εαυτο του .Αλωστε δηλωσε οτι δεν θα ειναι υποψηφιος παλι .ειχε δικιο ο σταθης οταν σε δημοτικο συμβουλιο τους ελεγε οτι ο δημος ελενχετε απο εξοθεσμικους και κατανομασε την κυρια και τον υποταχτικοτης .Αργησαμε αλλα το καταλαβαμε..Ενα μπαχαλο..

μαρια είπε...

αυτα γραφετε για τον τεως και δεν μπορει να παρει λεφτα ο ασαπ.η κυρια το πε στην παραλια ξεκαθαρα.δεν δινω λεφτα στην ομαδα του γιανελου.αληθεια ρε πτεραρχε.ποιος την εξελεξε αυτη,που και ποτε

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΣΙΚΑ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ <>, ΕΙΔΙΚΑ ΥΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Ο ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ) ΣΦΩΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ,ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΤΟΥ...ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΦΙΑΝΙΛΙΚΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ...ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΚΡΟ ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΟ....

Ανώνυμος είπε...

Για τα λεφτα κατω απο το τραπεζι τιποτα .Σε ερωτηση στο δημοτικο συμβουλιο για το αλουμινιο Τ,Α,Π.ηραμε αλλα δεν σας το λεμε .ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

διστομιτης είπε...

τπ θεμα ανωνυμε δεν ειναι αν πηρανε το ταπ αλλα ποσο πηρανε,διοτι μεσα απο το λογιστηριο του δημου κυκλοφορει μια βρωμα οτι ο συμψηφισμος που απορριφθηκε απο το δημοτικο συμβουλιο εγινε κατ εντολη του δημαρχου

Ανώνυμος είπε...

Τι εγινε στην οικονομικη επιτροπη με τις μαιμουδες;
στο κελι 33 διπλα σον κορυδαλο
Εμεις στο Στειρι λεμε γουρνααα.

Ανώνυμος είπε...

TΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΙΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?. ΕΝΗΜΕΡΟΣΗ ΠΑΝΤΕΛΟΣ ΑΠΟΝ ΚΟΙΜΗΘΗΤΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

* ΤΟ ΌΡΑΜΑ MAΣ

Οραματιζόμαστε ένα Νέο ∆ήμο, ∆υναμικό-Νοικοκυρεμένο, που αναπτύσσεται σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει.

Εκμεταλλευόμενοι το τεράστιο Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα τη ς περιοχής, δηλαδή την μικρή απόσταση από την Αθήνα σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Παρνασσού, της θάλασσας της Αντίκυρας, αλλά και του Βασιλομονάστηρου του Οσίου Λουκά , σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να επιτύχουμε την προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο, για όλο το χρόνο.

Η τουριστική αυτή κίνηση, αποτελεί το εφαλτήριο για την εξέλιξη και απορρόφηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας, του ∆ιστόμου και του Στειρίου.

Το εργοστάσιο του Αλουμινίου, διασφαλίζει με την εύρυθμη λειτουργία του, και σεβόμενο πάντα το περιβάλλον, την απασχόληση των κατοίκων της περιοχής-και όχι μόνο και συνεπώς την ευημερία της.

Η αύξηση της επιχειρηματικότητας χάρη στις πολλαπλές ευκαιρίες, δημιουργεί Ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο για τον Νέο ∆ήμο.

Γιάννης Λ. Πατσαντάρας

http://www.patsantaras.gr/images/pdfs/Manifesto.pdf

Τι γκρινιαζεται αχάριστοι συνδημότες και συνδημότισσες, οι άνθρωποι αυτοί... μόνο μέσα σε 26 μήνες τα πέτυχαν όλα.

Με οδηγό και κυβερνήτη τον πτέραρχο ( που σε βρήκανε!).

υγ.1 Καλό σαββατοκύριακο κ. Γιαννέλο (Οραματιστή !)

υγ.2 Καλά αυτός ο αρθρογράφος και υποψήφιος εξ Αθηνών που χάθηκε... (άνοιξε η γης και τον κατάπιε !)

Ανώνυμος είπε...

Για πια ενημερωση μιλατε γνωριζουν στο διστομο και στειρι γιατι παραιτηθηκαν στο κοκκινο και στο ακραιφνιο τα συμβουλια αν οχι να μαθουν .Αλλα πιος να μιλησει ο ενας περιμενει να μπει στο αλουμινιο και γλυφει τους παντες και αλλος παιρνει το ZKB του δημου και κανει τα χωραφια του .Καταντια

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι μακρια απο μενα οτι υπερασπιζομαι τον τεως.Αλλα με τον λουκα ειναι οι μονοι που μιλανε στο συμβουλιο.Ολοι οι αλλοι ειτε γιατι δουλευουν στο αλουμινιο ειτε γιατι παιρνουν μισθο,ειτε για κομματικους λογους εχουν ΣΚΥΨΕΙ.Το βλεπουμε σε καθε δημοτικο συμβουλιο.γλαστρες σκετες

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...


Ρε παραπανω ανωνυμε υπαρχει λουκας στο δημοτικο συμβουλιο στον δικο μας δημο;
Μακρια απο σενα ....οτι υπερασπιζεσαι τεως τον τεως, αλλα αν λουκα εννοεις εναν υποψηφιο που δεν εγινε ποτε συμβουλος και που επι προεδριας του τεως και με την ανοχη του δημαρχου επιανε καρεκλα δημοτικου συμβουλου τοτε επιασες νεφραμια οπως λενε στο χωριο μας....
Τα εχουν κανει όλα… ισωμα.

Ανώνυμος είπε...

ρεεεε καρμοιρη ασχετε ψαρα 7.05 τον αρχηγο της ελασσονος αντιπολιτευσης πωςτον λενεεεεεεεε

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...

Εγω σου μιλαω για την ΑΕΠ και τις γλαστρες της...
Αυτος ο Λουκας ακουει για τεως και βγαζει κατακκοκινα σπυρακια...