Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ: Η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει

Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη οριστικά, τονίζει η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε εχθές από τη γερμανική ραδιοφωνία

Μιλώντας στο Deutschlandfunk η Α. Μέρκελ υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει ήδη βήματα προόδου στην Ελλάδα. «Αλλά επήλθε ακριβώς αυτό που έχω πει πάρα πολλές φορές. Τα ερωτήματα που αφορούν στο ευρώ, τη σταθερότητά του, το μέλλον του, το ζήτημα των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, δεν μπορούν να απαντηθούν εντός ολίγων ημερών ή μηνών, αλλά είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, ακριβώς όπως και τα χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν μετά από πολύ καιρό. Στην περίπτωση της Ελλάδας η διαφορά με τις αρχές του 2011 έγκειται στο ότι στα τέλη του έτους διαπιστώσαμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θα είναι τεράστιο.
«Η Ελλάδα δεν έχει ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, αλλά χρέη σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις. Στόχος του κουρέματος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120 % επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020», υπενθυμίζει η Μέρκελ. «Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Ακόμη κι αν απομειωθεί το χρέος κατά 50 %, η χώρα θα χρειαστεί καιρό ακόμη μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Είναι ορθό ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη οριστικά», τονίζει η Α. Μέρκελ. Αναφερόμενη στο PSI η καγκελάριος υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εκτιμά την ίδια ώρα όμως ότι ο IIF θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο.

Και μια νότα αισιοδοξίας

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  "Η Ελλάδα δεν έχει ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας (...)"Αναμένει όμως και από την Ελλάδα να υλοποιήσει τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει. «(…) Στο ζήτημα της υλοποίησης το ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στο ότι πολλά (σσ. μέτρα) έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά στην πρακτική εφαρμογή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε».

Στη συνέντευξή της προς το Deutschlandfunk η Α. Μέρκελ δίνει και μια νότα αισιοδοξίας εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά όταν θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναδιάρθρωση του χρέους της. Μπορεί, όπως λέει, οι περικοπές των δαπανών να έχουν ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ωστόσο πολλά παραδείγματα στο παρελθόν που δείχνουν ότι με την υλοποίηση παράλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να δοθεί έναυσμα στην ανάπτυξη. «Τέτοιες μεταρρυθμίσεις όμως δεν επιδρούν ποτέ άμεσα και πρέπει να υλοποιούνται με δυναμικότητα», τονίζει η καγκελάριος. «Έχουν γίνει βήματα προόδου στην Ελλάδα. Το διαπιστώνει και η Τρόικα στο πεδίο της περιστολής των δαπανών. Ένα πρόβλημα όμως έγκειται, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι η αύξηση της φορολογίας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα καθώς η είσπραξη των φόρων στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά λέει.


Συνέντευξη στον Stephan Detjen (Deutschlandfunk)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: