Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Αφροδίτης Παπαθανάση για την προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα και η απάντηση του υπουργείου

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την πορεία του προγράμματος προστασίας του Παραδοσιακού Ελαιώνα - που εκ των πραγμάτων αφορά και την Αράχωβα- κατέθεσε στην Βουλή  η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση.
   
Ειδικότερα, η Βουλευτής στην ερώτηση της έθεσε τα εξής ερωτήματα:

  1. Πως σκοπεύει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων να οργανώσει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και ελέγχων ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των παραγωγών αλλά και ο συνεχής έλεγχος στην διαδικασία ενεργοποίησης και υλοποίησης του προγράμματος ;
  2. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπισθούν ειδικά ζητήματα , όπως αυτό που προκύπτει σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 079833/24.10.2011 ΦΕΚ Β 2366 , όπου ορισμένοι δικαιούχοι , οικογενειακών εκμεταλλεύσεων (σύζυγοι) θα αντιμετωπίσουν προβλήματα σε επίπεδο συνολικής εκμετάλλευσης , διότι δικαιούχος παράτασης θα θεωρείται ο ένας εκ των δύο συζύγων ο οποίος έχει υπογράψει την σύμβαση και μόνο για τα ελαιοτεμάχια που περιλαμβάνονται στην δική του αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το 2011 ;
  3. Πότε και με ποια διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης νέου τεχνικού δελτίου έργου για την συνέχιση της δράσης του προγράμματος της προστασίας του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας για την προγραμματική περίοδο από το 2013 και μετά ;
  4. Εκκρεμεί στον  Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων η πληρωμή της παρτίδας 0701070122 που αφορά 539 δηλώσεις παραγωγών για το έτος 2010 , πότε προβλέπεται να γίνει η πληρωμή των δικαιούχων ;
Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
1.       Οι διαθέσιμες πιστώσεις για τη Δράση 4.1 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» του Μέτρου 2.1.4 ανέρχονται στα 3 εκ. €. Στη δράση αυτή δεν θα ενταχθούν νέοι δικαιούχοι, θα δοθεί όμως στους νυν δικαιούχους δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων τους κατά δύο χρόνια. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα είναι πολύ απλή για τους υποψηφίους, οι οποίοι δίνοντας μόνο το ΑΦΜ τους στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Φωκίδας και Βοιωτίας ή στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών ή στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους, θα τους εκδίδεται προεκτυπωμένη αίτηση που θα περιέχει όλα τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των ελαιοτεμαχίων τους όπως ακριβώς τα έχουν δηλώσει στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του τρέχοντος έτους.  Το μόνο που θα έχουν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι να δηλώσουν ποια από τα αγροτεμάχια αυτά θέλουν να εντάξουν στη Δράση. Ομοίως απλοί θα είναι και οι διοικητικοί έλεγχοι αφού θα γίνονται ηλεκτρονικά με διασταύρωση των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία στο ηλεκτρονικό της αρχείο. Επιτόπιοι έλεγχοι θα γίνονται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρξουν ενδείξεις παρατυπιών.
2.       Πράγματι σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 079833/24.10.2011 που διέπει τη Δράση 4.2 δεν είναι δυνατή η ένταξη δικαιούχου με αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στη δική του Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011. Σε πολλές περιπτώσεις στη Δράση «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» συμβαίνει δικαιούχος να είναι ο ένας εκ των συζύγων, με μέρος των ενταγμένων ελαιοτεμαχίων να περιλαμβάνεται στην ΑΕΕ του 2011 του άλλου συζύγου. Στην περίπτωση αυτή ο ένας των συζύγων δικαιούται παράτασης, μόνο όμως για τα ελαιοτεμάχια που περιλαμβάνονται στη δική του ΑΕΕ και όχι για αυτά που περιλαμβάνονται στην ΑΕΕ του άλλου συζύγου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ο άλλος δικαιούχος δεν δικαιούται παράτασης αφού δεν είναι νυν δικαιούχος της Δράσης.
Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας ως εξής:
Κλήθηκαν όσοι είχαν δηλώσει στην ΑΕΕ τους ελαιοτεμάχια που ήταν ενταγμένα στη Δράση από τον/την σύζυγο τους και υπέγραψαν νέες συμβάσεις , με τις οποίες ανέλαβαν αυτοί τις δεσμεύσεις του προγράμματος για τα ελαιοτεμάχια αυτά και μ’ αυτόν τον τρόπο απέκτησαν την ιδιότητα του διακιούχου για τα ελαιοτεμάχια αυτά. Έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή να κάνουν αίτηση για παράταση, στο σύστημα θα φαίνονται ως δικαιούχοι παράτασης και οι δύο σύζυγοι, ο καθένας για όσα ελαιοτεμάχια έχει δηλώσει στη δική του ΑΕΕ και θα δικαιούνται ένταξης και οι δύο.
3.       Η σύνταξη των τεχνικών δελτίων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο πρόκειται να ξεκινήσει μετά την έκδοση των σχετικών Κανονισμών.
4.       Όσον αφορά στο φάκελο πληρωμής με αριθμό παρτίδας 0701070122 , έχει επιστραφεί στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η ορθότητα του σε συνέχεια ευρημάτων ελέγχων εποπτείας που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά τη διόρθωση θα επιστραφεί για πληρωμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης,  οι πληρωμές όλων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που εκκρεμούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιηθούν αρχές του έτους 2012, όταν θα εγκριθούν και οι σχετικές πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.
Για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα κατά το έτος 2011 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 167 εκ. €.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μηπως κατα τυχη διαβασε αυτο το αρθρο και ο προεδρος ο Σιαμητρος.
Μαλλον ετσι εγιναν και εδω οι αιτησεις.......
Δεν μας λες προεδρε τα λεφτα που πληρωσαμε και μαλιστα χωρις αποδηξει ποιος τα πηρε?
Γιατι μιλαμε για πολλα λεφτα.
Περιμενω απαντηση γιατι ολο και καποιος θα το διαβαση αν οχι ο ιδιος ο προεδρος.
Και μαλιστα λεω την απντηση να την βγαλετε στα καφενεια σε χαρτια γιατι οι παππουδες δεν ξερουν απο υπολογιστες.