Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΟ 50 Μ.Χ






 Διαφήμιση στα ελληνικά πρώτα και μετά στα λατινικά στην Σικελία  της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 50 μ.Χ. Estela del Museo de Palermo. IG XIV, 297, CIL X, 7296, s. I d.C.




Ο ρόλος του «συντονιστή»- διαφημιστή  και του τεχνίτη καλλιτέχνη «Γλύπτη» στην παραγωγή μαρμάρινων επιγραφών στα ελληνικά και ρωμαϊκά στην Σικελία και αλλού το 50 μ.Χ .
«Η κατασκευή μιας  μεγάλης ελληνικής - ρωμαϊκής  επιγραφής που ήταν για μια  επιχείρηση υψηλής απόδοσης και επαγγελματικότητας. Το σημαντικό έγγραφο-εύρημα  στο πλαίσιο αυτό είναι ότι  πρόκειται  για μια διαφήμιση με τη μορφή της επιγραφής του πρώτου αιώνα μ.Χ. Η επιγραφή ήταν στο σημερινό Παλέρμο και βρέθηκε το 1885 Γραμμένο στα ελληνικά και λατινικά, ο διαφημιζόμενος αναφέρει με λίγα λόγια  στους τους τίτλους του ότι στις εγκαταστάσεις που είναι  εδώ μπορείτε να χαράξετε   και να τυπώσετε και να κάνετε σχετικές δημόσιες :εργασίες
Εδώ ο καθ.  Jean Mallon προτείνει, ότι το ρήμα ordinare πρέπει να σημαίνει ότι ο διαφημιζόμενος είχε ένα «συντονιστή». ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τον τρόπο το κείμενο, και την ονομασία του τύπου της επιγραφής, και ήταν αυτός που εντοπίζεται  στην ενεπίγραφη πέτρα την ordinatio του κειμένου, το οποίο ο γλύπτης φαίνεται να (υπόσχετε) ότι θα ακολουθήσει με ακρίβεια. . Όπως προκύπτει από ορισμένες επιγραφές που επιζούν και περιγράφεται από τούς Hübner, Cagnat, και άλλους που περιλαμβάνουν παραστάσεις με την  σμίλη, πυξίδα, κανόνα, καμπύλη, σφυρί και βαρίδι. Όλη αυτή η οργάνωση, που υπάρχει  πίσω από τις επιγραφές που περιλάμβανε τότε τις μεγαλύτερες επιγραφές που  είχε δει ποτέ  ο κόσμος » (Morison, Πολιτική και Script... Barker ed. [1972 ] 38).


Δεν υπάρχουν σχόλια: