Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κάθε βουνό και χιονοδρομικό κέντρο, κάθε χωριό και ξενοδοχείο με τις τροπολογίες του ΥΠΕΚΑ

http://news.travelling.gr/wp-content/uploads/2011/03/kelaria.jpg
Νέα επιδρομή σε προστατευόμενες περιοχές και πολεοδομικούς κανόνες

Xιονοδρομικά κέντρα και ορειβατικά καταφύγια σπέρνει στα προστατευόμενα βουνά της επικράτειας, νομιμοποιώντας και τα υφιστάμενα, το ΥΠΕΚΑ, με νέα τροπολογία στο τερατούργημα υπό μορφή νομοσχεδίου το οποίο συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (δεύτερη ανάγνωση). Με άλλες, νέες προσθήκες, ευνοεί επεκτάσεις σχεδίων πόλεων σε περιοχές που απαγορεύονται από τις θεσμοθετημένες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ή τις τουριστικές επενδύσεις σε χωριά, ενώ άλλες διατάξεις "ρυθμίζουν" ακόμη τα αυθαίρετα.


Έτσι με προσθήκη στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου ανατρέπεται διάταξη του νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας και επιτρέπει σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις εντός περιοχών προστασίας της φύσης, εθνικών πάρκων, ειδικών ζωνών διατήρησης της ορνιθοπανίδας, προστατευόμενων τοπίων κ.λπ. "τη δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων". Εκτάσεις οι οποίες "μπορούν να διατίθενται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα" για τον παραπάνω σκοπό.
Προσθέτει ακόμη και τις εγκαταστάσεις ποιμνιοστασίων και πτηνοτροφείων ή "άλλων συναφών εγκαταστάσεων"
. Καταργεί βασική διάταξη του οικιστικού νόμου του 1997 η οποία όριζε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίνεται με απλή Υπουργική Απόφαση, δεν τροποποιεί Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου παρά μόνον για μεγαλύτερη προστασία.
Τώρα οι οριζόμενες από τη Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ως περιοχές "περιαστικού ελέγχου της δόμησης αναλαμβάνουν οικιστικές χρήσεις". Άρα ευνοείται η επέκταση των σχεδίων πόλης εις βάρος αδόμητων περιοχών. Κατά την αιτιολογική έκθεση "οι περιοχές αυτές θα παραμένουν στο ίδιο καθεστώς προστασίας χρήσεων και δόμησης μέχρι την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος της πολεοδομικής μελέτης, με το οποίο θα τροποποιείται και το Προεδρικό Διάταγμα της ΖΟΕ".
Άλλο άρθρο - παραγγελιά "παραβιάζει" Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καθορίζει τους όρους και περιορισμούς δόμησης σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκων και θεσμοθετήθηκε μόλις στις 4 Νοεμβρίου του 2001, επιτρέποντας στις τουριστικές εγκαταστάσεις να ανεγερθούν με το προϋφιστάμενο καθεστώς.
Για το πρωτοφανές άρθρο 47, με το οποίο επιχειρείται να θεσμοθετηθεί η εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, ο εξωραϊσμός του με προσθήκη κριτηρίων, δεν αλλάζει την ουσία του. Τα κριτήρια είναι η επείγουσα και ουσιαστική απαίτηση για την υλοποίηση του έργου, αδυναμία υλοποίησης σε προγενέστερο χρόνο και αδυναμία τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις".
Επίσης άλλη διάταξη ορίζει ότι, σε περίπτωση που επεκταθεί το νεκροταφείο Αργυρούπολης στον ορεινό όγκο του Υμηττού, θα πρέπει να παραχωρηθούν 2 στρέμματα στον Δήμο Γλυφάδας. Άλλες νέες προσθήκες αλλάζουν τον νόμο για τα αυθαίρετα. Έτσι, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα για την πιστοποίηση του χρόνου ανέγερσης του αυθαιρέτου ή εγκατάστασης της παράνομης χρήσης, αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού.

Διαφωνία Καρτάλη, απειλεί με καταψήφιση
Έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης επί των άσχετων μεταξύ τους διατάξεων του τρίτου κομματιού του νομοσχεδίου - σκούπα. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του αυτές αφορούν: Την τακτοποίηση αυθαιρέτων χωρίς να υπάρχουν έγγραφα βέβαιης χρονολογίας. Την τακτοποίηση αυθαιρέτων που απέχουν λιγότερα από 20 μέτρα από κορυφογραμμές ή που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων (στους οποίους δεν απαγορεύεται η δόμηση) με τις παρεκκλίσεις στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Επιπλέον αφορούν τη δυνατότητα κατασκευής έργων του μετρό ή του τραμ σε πάρκα και άλση χωρίς καν την υποχρέωση πλήρους αποκατάστασης μετά το πέρας των εργασιών, τις παρεκκλίσεις στις κείμενες διατάξεις για τις εργασίες επέκτασης του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού στα 11.000 στρέμματα που παραχωρούνται, την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης αδειών επέμβασης σε δασικές περιοχές και τη δυνατότητα χωροθέτησης φραγμάτων, αν και δεν προβλέπονται από τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια.
Κατά τον βουλευτή δρομολογούνται αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων γης, που μάλιστα επεκτείνονται και επί των νέων προσχώσεων που επιτρέπει το σχέδιο νόμου.

Σταυρογιάννη Λ.
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: