Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Την άνοδο του Χίτλερ με τη Χρυσή Αυγή ,συγκρίνει το BBC!



Ο Αδόλφος Χίτλερ γράφει δημοσίευμα του BBC, κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια Γερμανούς. Ο ιστορικός Λορενς Ρις γράφει οτι αυτο είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για την σύγχρονη εποχή.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται σε ένα ερώτημα - πώς ήταν δυνατόν ένας τόσο παράξενος και ανεπαρκής άνθρωπος όπως ο Χίτλερ να κερδίσει την εξουσία σε μια τόσο εξελιγμένη χώρα , και στη συνέχεια να αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορούμε να την βρούμε όχι μόνο στις ιστορικές συνθήκες της εποχής αλλά και στη φύση της ηγεσίας του Χίτλερ.

Αυτο που ειναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλα ταυτόχρονα δυσάρεστο στο δημοσίευμα του
BBC ειναι η συγκριση αυτης της πτυχής της ιστορίας με την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα.

ΤΟΤΕ


Ο Χίτλερ ήταν ο αρχετυπικός «χαρισματικός ηγέτης». Δεν ήταν ένας "κανονικός" πολιτικός - κάποιος που έδινε υποσχέσεις για να  μειώσει φόρους και να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη - αλλά κάποιος, ο οποίος προσέφερε σχεδόν "πνευματικούς στόχους" λύτρωσης και σωτηρίας.

Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένα τίποτα, ενας εκκεντρικός που δεν μπορούσε να κάνει πνευματικές συζητήσεις γεμάτος μίσος και προκαταλήψεις.
Στις περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανία, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 20, ο Χίτλερ θεωρήθηκε χαρισματικός μόνο απο πολύ λιγους φανατικούς. Σε τέτοιο βαθμό που στις εκλογές του 1928 οι Ναζί είχαν μόνο το 2,6% των ψήφων.
Ωστόσο, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ο Χίτλερ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του πιο δημοφιλούς πολιτικού κόμματος στη χώρα.

Αυτό που άλλαξε ήταν η οικονομική κατάσταση στην χώρα. Στον απόηχο του Wall Street Crash το1929 υπήρξε μαζική ανεργία στη Γερμανία.


"Οι άνθρωποι πραγματικά πεινούσαν," δήλωσε ο Jutta Ruediger στο δημοσίευμα του BBC. Ο Ruediger άρχισε να υποστηρίζει τους Ναζί αυτό το διάστημα και τόνισε οτι ήταν σε αυτο το πλαίσιο που ο Χίτλερ άρχισε να εχει την εικονα του 'Σωτήρα'.


ΣΗΜΕΡΑ


Αυτη ακρίβως η ιστορία ειναι που έχει σημασία σήμερα. Οχι επειδη επαναλαμβάνεται, σημειώνει ο ιστορικός Λορενς Ρίς αλλα επειδη περιέχει προειδοποιήσεις.

Στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης εκατομμύρια άνθρωποι ξαφνικά αποφάσισαν να στραφούν πρός ένα αντισυμβατικό ηγέτη που νόμιζαν είχε "χάρισμα", επειδή συνδεόταν με τους φόβους τους, τις ελπίδες τους και την λανθάνουσα επιθυμία να κατηγορούν τους άλλους για την κατάσταση τους. Και το τελικό αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

ΕΛΛΑΔΑ


Θα μπορούσε ο ιστορικός να χρησιμοποιήσει άλλα παραδείγματα αλλα για άλλη μια φορά το παραδειγμα της Ελλάδας τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, ισως γιατι όντως να μην υπάρχει άλλο….


Στο ρεπορτάζ του
BBC ο Ρίς σημειώνει δυο γεγονοτα.

Το πρώτο είναι η υποδοχή της Μέρκελ στην Αθήνα. Οπου - στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης - οργισμένοι Ελληνες, όπως γράφει, την δέχτηκαν με σβάστικες.

Και το δευτερο η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Η απόλυτη ειρωνεία, σημειώνει ο ιστορικός, καθως η Χρυσή Αυγή καταδιώκει τις μειονότητες και οδηγείται απο έναν άνθρωπο που υποστηρίζει οτι δεν υπήρχαν θαλαμοι αερίων στο Αουσβιτς.

Και ο ιστορικός καταληγει με το απλό ερώτημα: Υπάρχει μεγαλύτερη προειδοποίηση απο αυτή;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: