Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τους δημότες θα επιβαρύνουν τα χρέη των Δήμων

Σε συνεχή παρακολούθηση οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ

Στους πολίτες θα πέφτει πλέον το βάρος της εξυγίανσης των Δήμων που δεν θα πιάνουν τους στόχους που θα θέτει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τη σύσταση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.


Το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει πως εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ο Δήμος θα υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εξυγίανσης θα προβλέπει :


-Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.


-Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3% και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του.


-Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.


-Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ' όλο ή κατά μέρος και τη ΣΑΤΑ.


-Υποχρέωση λήψης κάθε μέτρου και πράξης που προβλέπεται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


-Περιορισμό των προσλήψεων και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.


-Πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης. 
 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσοπάνε αυτά είναι για τους άλλους δήμους της Ελλάδας.

Στον δικό μας δήμο όπως και εσύ γνωρίζεις πολύ καλά... λειτουργούν όλα ΑΨΟΓΑ.

Α ρε μεγάλε Γιάννη Πατσαντάτα ,μεγάλε ηγέτη,αύριο γιορτάζει και η Ελληνική Αεροπορία.

onar είπε...

Επιτέλους, κατάλογος εξυγίανσης, διαφάνειας και τρόπος διοίκησης. Για να μπει ένα τέλος στους ανίκανους, στους σωτήρες του τόπου, στους καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Επιτέλους, ένας οδηγός για το τι πρέπει να γίνει, ένας τάφος για αυτά που πράττει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Το παζλ, θα είναι ολοκληρωμένο, όταν ο εισαγγελέας αποδώσει δικαιοσύνη, σε αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν τινάξει τα ταμεία του Δήμου στον αέρα και σε αυτούς που έκαναν πολιτική, τάζοντας και διορίζοντας τους δικούς τους. Κάτι αρχίζει να κινείτε προς θετική κατεύθυνση.

αντικειμενικος είπε...

ενας νομος που θα πρεπει ν απαντησει στα εξης ερωτηματα1)με ποιο δικαιωμα οι καταστηματαρχες της αραχωβας δεν πληρωνουν ουτε νερο ουτε 2% 2)ο τεως προεδρος ειχε κανει καταγγελιες συγκεκριμενες για μαυρη σακκουλα κι ολοι ειχαν υποσχεθει διερευνηση τι απεγινε 3)ποσοι προσληφθηκαν και απο που βρεθηκαν τα λεφτα στον δημο 3}τι εγινε με την κοινωφελη στην αντικυρα.4)αφου καποιοι αντιδημαρχοι πλην μιχου δεν πατανε το ποδαρι τους στη δημαρχια γιατι παιρνουν μισθο.5)οι αποζημιωσεις των συμβουλων ειναι για οσους συμμετεχουν στα δημοτικα συμβουλια ,γιατι πηραν και γιατροι κι αλλοι που χουν να πατησουν 6 μηνες .αφηστε σοφιες και τεως και φαντομ και απαντηστε επι της ουσιας

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕ ποιος να απαντήσει;
Η Σοφία δεν θέλει.
Ο Τέως δεν μπορεί.
Το Φάντομ δεν ξέρει.
Ποιον άλλον έχεις στο μυαλό σου;
Άμα είναι να τον ρωτήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

αντικειμενικε ο Μιχος παει στα συμβουλια ως Δημαρχος και οχι ως Αντιδημαρχος, κι αυτο διοτι η δικαιοδοσια του Πατσανταρα σταματαει στο Βιολογικο Σταθμο, ...... απο εκει και περα ΑΒΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ είπε...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ Ο ΜΙΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ.ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ .ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΠΕΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΕΩΣ.ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΚΙ Ο ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΗΣ.ΣΤΕΙΡΙ ΚΑΙ ΔΙΣΤΟΜΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΝΑ.ΕΣΥ ΠΤΕΡΑΡΧΕ ΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ