Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή του Γιώργου Ανδρέου στους αγρότες της Βοιωτίας



Κινητοποιήσεις Αγροτών
(Ανοιχτή Επιστολή στους αγρότες της Βοιωτίας)
 

Του Γιώργου Δ.  Ανδρέου
Φίλοι με συμβούλευσαν  να αποφύγω το θέμα, όπως κάνουν πολλοί,  γιατί είναι καυτή πατάτα. Έχω όμως το κακό ή κατ’ άλλους καλό να μ’ αρέσουν οι  πατάτες  και καυτές.
Φίλοι Βοιωτοί αγρότες.
 Διαβάζω και ακούω για επικείμενες  κινητοποιήσεις σας.  Σκέφτηκα λοιπόν να εκφράσω  δημόσια κάποιες σκέψεις, με σκοπό να  βοηθήσω τον προβληματισμό και τις αποφάσεις σας.
Είναι εμπεδωμένη πλέον  πεποίθηση σε όλους πως η γεωργική παραγωγή της χώρας μας, μαζί με την ενέργεια και τον τουρισμό είναι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα  στηριχθεί  η ανάπτυξη της χώρας στα προσεχή χρόνια, γιατί στηρίζονται στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας. Μικρογραφία η Βοιωτία, βασικά γεωργική περιοχή, με τεράστιες δυνατότητες, λόγω θέσεως. 
Οι αγρότες της Βοιωτίας, εσείς, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω,  σε αντίθεση με άλλες περιοχές, καλλιεργούν  συστηματικά τα χωράφια τους.

Κατανοώ  πως  σήμερα τα  πάγια αιτήματά σας   είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η τιμή διάθεσης των προϊόντων. Και σήμερα τα προβλήματα αυτά  έχουν οξυνθεί. Ποιος άλλωστε  έμεινε αλώβητος από την κρίση αυτή.  
Φοβάμαι πως   η λιανική τιμή διάθεσης  των αγροτικών προϊόντων στον εγγύς χρόνο που διαρκεί η έξαρση της κρίσης, είτε θα μειώνεται, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα είναι καθηλωμένη.  Για να μπορούν να τα αγοράσουν οι καταναλωτές.  Το ίδιο και οι  τιμές που τα πουλάτε.
 Έτσι είναι ανάγκη, επιτακτική πλέον,   να προβληματιστείτε οι ίδιοι, πως θα μειώσετε το  κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων σας. Και να λάβετε μέτρα.  Να ξεφύγετε από τη λογική ότι τα προβλήματα τα λύνει πάντα το Κράτος. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα καλό είναι να συνειδητοποιήσετε  πως δεν πρέπει να  περιμένουμε στα προσεχή χρόνια οικονομική συμπαράσταση  από αυτό το κράτος, που μόνο θα ζητάει. Πρέπει ο καθένας, και όλοι μαζί,  να κάνει το δικό του κουμάντο.
Το κόστος παραγωγής, όπως γνωρίζετε  καλύτερα,  έχει πολλές παραμέτρους. Εκτιμώ ότι το κόστος εργασίας πέφτει και θα πέσει περισσότερο υπό τις νέες συνθήκες, με παράλληλη αύξηση της πραγματικής αυτοαπασχόλησης, που κάποιοι ξέχασαν στα χρόνια της άνεσης που πέρασαν..
Κρίσιμα όμως είναι το νερό, τα καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα.
Πρώτο βέβαια και κύριο το κόστος των καυσίμων και του ρεύματος, που απόκτησαν ιδιαίτερη οξύτητα μετά τις πρόσφατες αυξήσεις και επηρεάζει άμεσα  το κόστος άντλησης του νερού, τη συλλογή, τη μεταφορά. Τα καύσιμα όπως γνωρίζετε είναι  κυρίως φόρος. Και μάλιστα είναι ο πλέον άμεσα εισπραττόμενος φόρος.  Δεν χρειάζεται σοφία για να αντιληφθεί κανένας, το ζούμε όλοι,   πως  τα προσεχή χρόνια, που οι ανάγκες του κράτους στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι και θα είναι επιτακτικές, δεν θα υπάρξει δυνατότητα μείωσης της τιμής των καυσίμων για κανέναν. Γιατί θα πρέπει τα έσοδα του κράτους από τον  φόρο επί των καυσίμων να βρεθούν από αλλού και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα μείωσης μισθών και συντάξεων. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τη ΔΕΗ, που καταρρέει,  και το κόστος του ρεύματος. Αν λοιπόν τα αιτήματά σας στηριχθούν κυρίως , όπως ακούγεται, στην μείωση της τιμής του καυσίμου και του ρεύματος ή την επιστροφή μεγαλύτερου ποσού από αυτό που ήδη επιστρέφεται, φοβάμαι πως ματαιοπονείτε.
Ανάλογα πιστεύω πως θα αντιμετωπισθεί και το αίτημά σας, που ακούγεται και αυτό, για τη μη τήρηση βιβλίων και τη μη φορολόγηση, όπως όλοι οι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι. Καλό θα είναι να τα ξανασκεφθείτε σοβαρά.
Θα είναι άδικο να σπαταλήσετε την δυναμικότητά σας σε μια αδιέξοδη μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση , που με τον τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα θέματα θα σας φέρει απέναντι στην κοινωνία, που υποφέρει. Εσείς τουλάχιστον, θα πουν, δεν πεινάτε και δεν θα πεινάσετε. Και θα σας συγκρίνουν με τους άνεργους και τους επαγγελματίες που κλείνουν.
Είναι σκόπιμο λοιπόν και επιβάλλεται να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας. Να μελετήσετε άμεσα λύσεις μείωσης του κόστους των καυσίμων, είτε με δραστική μείωση της χρήσεως του εξοπλισμού,  είτε με μορφές συνεργασίας, είτε με επενδύσεις. Και  να προσαρμόσετε τα αιτήματά σας , με σαφείς προτάσεις,  σε λύσεις εφικτές,  που μπορείτε να απαιτήσετε με αξιώσεις και  να πετύχετε.
Παράλληλα να επικοινωνήσετε τα προβλήματα και τις προτάσεις σας και να διασκεδάσετε την εντύπωση που έχει σχηματιστεί στην κοινωνία, ότι οι αγρότες τα θέλουν όλα δικά τους και ζητάνε και επιδότηση στο πετρέλαιο και μειωμένη τιμή στο ρεύμα , για να μπορούν να συνεχίσουν την  κατασπατάληση νερού στο πότισμα, βλάπτοντας εν τέλει όλη την κοινωνία. Πρέπει, για να γίνετε πιο αξιόπιστοι και οι διεκδικήσεις σας πιο αποτελεσματικές,  να προτείνετε  άλλες σύγχρονες μεθόδους και λύσεις. Να απαιτήσετε  ρυθμίσεις και επενδύσεις, που εσείς  γνωρίζετε καλύτερα,  με σκοπό  να μειώσετε το κόστος της άρδευσης και κατά συνέπεια της παραγωγής.  Το κράτος, πρέπει να απαιτήσετε και με κινητοποιήσεις  – γιατί  αυτός θα πρέπει να είναι πλέον ο ρόλος του -  να επιβάλει, και να στηρίξει  τεχνικά, υλικά και επιστημονικά  την προσπάθειά σας αυτή  και  να ενισχύσει με  έργα και την εγκατάσταση εξοπλισμού που θα μειώνει την κατανάλωση νερού. Το πρόβλημα είναι δικό σας, των αγροτών,  και εσείς  θα πρέπει να πρωτοστατήσετε στη λύση του. Διώξτε όσους πρόδωσαν τους αγώνες σας.
Δεν είμαι ειδικός αλλά κάνω μια σκέψη και ρίχνω την ιδέα μήπως πρέπει να ζητήσετε την δυνατότητα να  ανοίξει το επάγγελμα του εκμεταλλευτή γεωργικών μηχανημάτων Ι.Χ. για να πέσουν οι τιμές με τον ανταγωνισμό και να μην χρειάζεται να επενδύετε, όπως το έχετε κάνει, δεκάδες  χιλιάδες ευρώ σε μηχανικό εξοπλισμό που υποαπασχολείται.
Ειδικά οι Βοιωτοί και όσοι καλλιεργούν την Κωπαίδα.  Είναι άδικο και απαράδεκτο  στην Κωπαίδα να ποτίζετε  με γεωτρήσεις με ορατό, όπως λένε, κίνδυνο την ερημοποίησή της. Οι ίδιοι λέτε πως τα δημόσια νερά  φτάνουν και περισσεύουν να αρδεύσουν την Κωπαίδα με πολύ χαμηλότερο κόστος. Μέχρι τώρα  υπήρχε πολυτέλεια των γεωτρήσεων. Από τώρα και πέρα τα πράγματα στενεύουν και το πρόβλημα πρέπει να λυθεί δραστικά. Απαιτήστε δυναμικά  να πάρετε το θέμα στα χέρια σας. Οι Δημόσιοι Οργανισμοί απέτυχαν. Μελετήστε, στα χωράφια και όχι στα γραφεία, τον  εξορθολογισμό της  άρδευσης και της διαχείρισης των νερών που αρδεύουν την Κωπαίδα, έτσι ώστε οι αγρότες να καλύπτουν πλήρως τις αρδευτικές τους ανάγκες, με  δημόσια νερά  και πολύ μικρότερο  κόστος από αυτό των γεωτρήσεων. Πιστεύω πως ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και ο εξοπλισμός διαχείρισης των νερών θα μπορούσε να είναι βασικό έργο υποδομής από αυτά που πρέπει (έπρεπε χθες)  να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή με την εκμετάλλευση άλλων Κοινοτικών Προγραμμάτων και σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο έργων. Απαιτήστε και διεκδικήστε από την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο σας και τους συνδικαλιστικούς φορείς σας, να μελετήσουν άμεσα και ειδικά το θέμα και να εντάξουν την άρδευση στα έργα πρώτης προτεραιότητας. Μπορείτε να διεκδικήσετε με αξιώσεις Ευρωπαϊκούς πόρους για τα θέματα αυτά. Αυτό σημαίνει πραγματική συμμετοχή στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα. Τα λόγια έχουν περισσέψει από καιρό.  Απαιτήστε να τηρήσουν τις εξαγγελίες τους.
Ενεργοποιήστε τους Συνεταιρισμούς, ξεχνώντας το αμαρτωλό παρελθόν τους και τον κομματισμό που σας διαίρεσε, αλλά  και τις άλλες  μορφές συνεργασίας στο αγροτικό τομέα που προβλέπει ο νόμος, όπως οι Ομάδες Παραγωγών κλπ  γιατί είναι χρήσιμα εργαλεία, ιδιαίτερα σήμερα. Εκτός αυτών υπάρχουν και δυνατότητες να συστήσετε εταιρείες και να γίνετε πιο δυνατοί ως αμάδες.  Για να μειώσετε  και το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στην χρήση του εξοπλισμού, στα εφόδια  και  το  κόστος διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Αγαπητοί φίλοι, μην περιμένετε από το Κράτος παρεμβάσεις στο θέμα των τιμών. Δεν το επιτρέπει πλέον η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Προσπαθήστε να μειώσετε το κόστος διάθεσης και να κερδίσετε καλύτερες τιμές.  Οργανώστε συλλογική διάθεση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδότησε τα γεωργικά προϊόντα τόσα χρόνια για να εκσυχρονιστεί η γεωργική παραγωγή και να γίνει ανταγωνιστική. Δυστυχώς όπως όλα και  οι επιδοτήσεις, πέραν της ρεμούλας,  εκτράπηκαν του σκοπού τους και διατέθηκαν στην αλόγιστη κατανάλωση. Όχι χωρίς  δική σας ευθύνη. Τώρα όμως ο εκσυγχρονισμός αυτός είναι ανάγκη επιβίωσης και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Ο γεωργός πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός επιχειρηματίας και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του κατακερματισμού του  γεωργικού κλήρου, όπως κατ’ εξοχήν γίνεται στη Βοιωτία,  η  συνεργασία περισσότερων είναι επιτακτική. Το Συνεταιριστικό και Ομαδικό πνεύμα που εγκαταλείψαμε στο βωμό του καταναλωτισμού, του κομματισμού και του άκρατου ατομισμού, που επικράτησαν στην Ελληνική Κοινωνία, επανέρχονται ως η μόνη διέξοδος επιβίωσης.
 Η βοιωτική γη είναι ευλογημένη. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες και την θέση της. Αλλάξτε καλλιέργειες και εποχές. Στραφείτε σε αυτά που ζητάει κάθε φορά η κοινωνία και από τα οποία μπορείτε να κερδίσετε. Απαιτήστε  επιστημονική και τεχνική βοήθεια από το Κράτος. Αυτό μπορεί να σας το δώσει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα.
Τα προβλήματα δεν λύνονται πλέον με τον παραδοσιακό μοναχικό τρόπο.  Ιδίως τώρα που καταλάβαμε όλοι πως τα κόμματα και τα διάφορα λαμόγια πρόδωσαν τους αγώνες σας και εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν, το κλείσιμο των εθνικών δρόμων  πιστεύω πως θα είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική σύγκρουση.

13 σχόλια:

αιφος είπε...

κυριε ανδρεου πιστευετε οτι ενδιαφερουν κανεναν οι αποψεις σας τωρα πια και τις εκθετετε συνεχως.θα σας υπενθυμισω οτι εχετε κατεβει τρις υποψηφιος.την πρωτη στις δημοτικες του 2006 ιδρωσατε,την δευτερη ελεω ανηψιου παλι ιδρωμενος εκλεγηκατε,και στις βουλευτικες με μαζι σας ολες τις φερραρι αποτυχατε.νομιζω τοσα χρονια προσπαθησατε σκληρα να ειστε στο επικεντρο,ωρα να συνταξιοδοτηθειτε.μας κουρασατε.

Ανώνυμος είπε...

«Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,
ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι …;
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,
και Μαμμωνάδες βάρβαροι,και χαύνοι λεβαντίνοι,
λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη!»

Κωστής Παλαμάς

Όσσα είπε...

Εσύ βρε ανώνυμε λάτρη της ποίησης σε ποια ακριβώς κατηγορία ανήκεις;
Μήπως στους ανώνυμους κι ονομαστούς λεβέντες;
Έχει γούστο.

ΔΙΣ ΤΡΙΣ ΤΕΤΡΑΚΙΣ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΦΟ Ο ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΥΟ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ). ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙ; ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΟΥΛΗ ΣΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Ο ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ.

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

...ΟΣΣΑ, ΜΗΠΩΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ....;;

ΕΛΕΟΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ είπε...

αιφος που αν το αναγραμματισω...βρωμαει απο μακρια τοσα χρονια οποιος αραχωβιτης ειχε προβλημα η στο ψηλο πηγαινε Ηστον σταθη η στον κωστα στην αθηνα.Εγω προσωπικα οταν χρειαστηκα κατι πηγα στον ψηλο κι οταν τον ρωτησα τι χρωσταω μου πε ενα τσιπουρο στην αραχωβα.Μ αυτα που γραφετε απαξιωνετε προσωπα που προσεφεραν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ.Τι θελετε πεστε το στα ισα.Κομματοσκυλα που ανακατευονται για το μισθο η τους βαζουν σε οργανισμους τα κομματικα τους αφεντικα οπως την γνωστη κυρια του δημου που εισεπραττε επι ΝΔ παχυλους μισθους σε κομματικη θεση,τι θελετε αντιδημαρχους που να λενε οτι μπηκαν για το μισθο,πεστε το επιτελους.Οι συλλογοι που τα διαβαζουν αυτα λαογραφικος,αθλητικος,γυναικων κ.λ.π γιατι δεν βγαινουν να πουν ποσα λεφτα τους ενισχυσαν ψηλος,σταθης κ.λ.π τοσα χρονια και ποσα τα κομματοσκυλα.Κανεις δεν ειναι τελειος αλλα ΕΛΕΟΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕ ΕΛΕΟΣ.Μην τα ισοπεδωνουμε ολα

Όσσα είπε...

Ο ανώνυμος της ποίησης μπορεί με απλά δικά του λόγια να μας εξηγήσει τι (και ποιους) εννοεί ο "ποιητής";
Κι ας αφήσει τις εξυπνάδες, που δεν είναι καθόλου έξυπνες και πρωτότυπες.
Το αρχικό ερώτημα παραμένει.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ λοιπόν που μίλησες και η φωνή σου ακούστηκε, εσύ που πήρες την απόφαση που τελικά επικράτησε.

Πριν αναρωτηθείς γιατί ο κόσμος είναι τόσο χάλια, σκέψου τι έκανες εσύ για να μην είναι.

εκ ΔΙΣΤΟΜΟΥ είπε...

Ρε συνδημοτες ....
Ολους στην Αραχωβα τους εχετε λιγο πολυ βγαλει ακαταλληλους.
Τι κανετε ετσι ρε παιδια;
Κατι παραπανω προσφεραν οσοι ασχοληθηκαν με τα κοινα απο αυτους που ειναι στον καναπε τους διπλα στο τζακι και ανυπομονουν να γινει η προβατινα....

Ανώνυμος είπε...

5 χαζοι σχολειαζουν βριζοντας ο ενας τον αλλον και 5 ακομα πιο χαζοι διαβαζουν τους πρωτους 5. αυτο ειναι το μπλοκ σου τσοπανο. α βαλε και πεντε δεκα θειαδες κουτσομπολες που καθονται μπροστα στα λαπτοπ και σχολειαζουν. τσα πρρρ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 4:40 επειδή και σχολιάζεις και διαβάζεις το μπλοκ του τσοπάνου είσαι χαζός στο τετράγωνο.
Ή μάλλον χαζός στον κύβο γι αυτό το πανέξυπνο τσα πρρρ ( το πρρρ είσαι σίγουρος ότι γράφεται με 3 ρο; το θυμάσαι απ΄το σχολείο;)
Για τις κουτσομπόλες θειάδες σε πιστεύουμε. Είναι προσωπική μαρτυρία.

Ανώνυμος είπε...

3 Φεβρουαρίου 2013 - 4:40 μ.μ. εσύ σε ποια κατηγορία χαζών ανήκεις από αυτούς που περιγράφεις ;
πρρρ, τσάπ τσάπ μπέεε...( για να κρατήσουμε το ποιμενικό ύφος σου)

παραλια είπε...

4.40 εχεις δικιο.να μη λεμε τιποτα.ν αφησουμε την κυρια και τον-την υποτακτικο κια της ν αλωνιζουν.και τον βουδα να παρακολουθει αμηχανος.να παιρνει αποφασεις κι επειδη τον βριζουν να τα παιρνει πισω