Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Οι 'Ελληνες χάθηκαν στις πίστες του Μπάνσκο

Βουτιά μέχρι και 50% έκαναν οι κρατήσεις στους δημοφιλείς εγχώριους προορισμούς

http://www.gotobansko.com/images/photos/skipic2.jpgΣτο Μπάνσκο έκαναν Χριστούγεννα οι Ελληνες, προτιμώντας το θέρετρο της Βουλγαρίας, με τις άκρως δελεαστικές τιμές, αντί για τους εγχώριους παραδοσιακούς προορισμούς, όπως η Αράχοβα, το Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια. Ετσι οι... τρεις μάγοι δεν επισκέφθηκαν φέτος τους Ελληνες ξενοδόχους.

Οι πληρότητες σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς διαμορφώθηκαν τελικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο, ενώ σε κάποιες περιοχές έκαναν «βουτιά» που έφτασε ακόμα και στο 50% σε σχέση με πέρυσι. Με αποτέλεσμα να διαψευσθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των ξενοδόχων, που περίμεναν -τουλάχιστον σε Αράχοβα και Πήλιο- πληρότητες της τάξης του 100%.

Οι περισσότεροι περίμεναν ότι -παρά τις χαμηλές κρατήσεις- οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής θα γέμιζαν τα καταλύματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αράχοβα, που πέρυσι «έδιωχνε» κόσμο, φέτος με το ζόρι κατάφερε να έχει 80% με 85% πληρότητα το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Η περιοχή διαθέτει 2.000 κλίνες, ενώ οι τιμές υποχώρησαν από 20%-40% σε σχέση με πέρυσι και ξεκινούν από τα 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Μάλιστα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής κ. Γιάννης Γεωργακός, την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 70% με 75%. Και δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως: «Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας είναι πλέον το Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Πολλοί Ελληνες το προτίμησαν και φέτος για τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Την ίδια γνώμη διατυπώνουν και πολλοί εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων, καθώς η ζήτηση για το Μπάνσκο διατηρείται από πέρυσι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Φέτος τα Χριστούγεννα χιλιάδες Ελληνες ταξίδεψαν οδικώς μέχρι εκεί πληρώνοντας μόλις 40 ευρώ τη βραδιά για δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4 αστέρων για πακέτο all inclusive.

Στην τιμή δηλαδή περιλαμβάνονται πρωινό, γεύμα και δείπνο, όπως και η κάρτα για σκι στις πίστες του Μπάνσκο (ενώ δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για ζευγάρι με ένα παιδί ηλικίας μέχρι 7 ετών). Ας σημειωθεί ότι αυξημένες είναι οι κρατήσεις και για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για το τριήμερο των Φώτων.

Για την Πρωτοχρονιά οι ξενοδόχοι περιμένουν ακόμα χαμηλότερες πληρότητες και, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής ο πρόεδρος των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γιώργος Τελώνης: οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα εμφανίσουν μεσοσταθμική πτώση της τάξης του 30%, με κάποιες περιοχές να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες.

Για παράδειγμα, οι πληρότητες στα δημοφιλή χωριά του Πηλίου ήταν σημαντικά πεσμένες σε σχέση με πέρυσι. Στην Πορταριά διαμορφώθηκαν στο 75%, στη Μακρινίτσα στο 65%, στα Χάνια στο 60% και σε Τσαγκαράδα και Ζαγορά στο 50%.

Οι τιμές, αν και μειώθηκαν κατά 15%, ξεκινούν από τα 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Από χωριό κτηνοτρόφων τουριστικός προορισμός
Το Μπάνσκο βρίσκεται στη Νότια Βουλγαρία, στους πρόποδες του όρους Πιρίν. Είναι μια μικρή πόλη με πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και το εμπόριο.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου το Μπάνσκο μετατράπηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Τα πολλά ξενοδοχεία που χτίστηκαν, αλλά και η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας ακολούθησαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με αποτέλεσμα το Μπάνσκο να παραμένει ιδιαίτερα γραφικό.
Το χιονοδρομικό κέντρο του είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Με 16 πίστες συνολικού μήκους 65 χιλιομέτρων και πλήρως εξοπλισμένο, είναι κατάλληλο για σκιέρ όλων των επιπέδων, από αρχάριους έως ιδιαίτερα έμπειρους.
Διαθέτει συνολικά 11 αναβατήρες και κλειστό τελεφερίκ μήκους 6.315 μέτρων για τη μεταφορά από το Μπάνσκο στο χιονοδρομικό κέντρο.
Η χιονόπτωση είναι αρκετή στην περιοχή, αλλά για κάθε ενδεχόμενο υπάρχουν 100 κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού, ώστε οι σκιέρ να έχουν τις πίστες πάντα διαθέσιμες, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.

 http://www.newsbeast.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντί να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη του χιονοδρομικού, ασχοληθείτε με το τσικ- τσάκ και το βαρτό στο ΔΊΣΤΟΜΟ!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 11.10 με το να κρύβεις το πρόβλημα δεν το λύνεις απλώς κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Ανώνυμος είπε...

πες μου ποιον προεδρο εχετε να σας πω ποιοι ειστε.αντι να βαλουν προεδρο οι ξενοδοχοι ενα νεο παιδι-κουτρα,καλουσσα κ.λ.π-εμφανιζουν στην τηλεοραση το αποτυχημενο απολιθωμα του παρελθοντος/τι στρατηγικη να χαραξει ο κοντος ωρα ....

Ανώνυμος είπε...

αλήθεια 70% ? γιατί δεν υπήρχε δωμάτιο τα Χριστούγεννα και έφευγε ο κόσμος τα Χριστούγεννα όλοι το ξέρουμε τα ξενοδοχεία ήταν όλα γεμάτα ,γιατί άραγε μας δουλεύει ο πρόεδρος ? μήπως το αξίωμα του προέδρου προϋποθέτει παραπληροφόρηση?οι ξενοδόχοι που δηλώνουμε τις τιμές στο ίντερνετ δουλεύουμε και είμαστε γεμάτοι ,οι πονηροί να σαν τον πρόεδρο ας μείνουν στο 70%