Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αδιέξοδο ! Αιφνίδια παύση των διαπραγματεύσεων για το PSI+!




Διακόπηκαν αιφνιδίως οι διαπραγματεύσεις των ιδιωτών πιστωτών (Τραπεζών) και κυβέρνησης για τη σύναψη συμφωνίας επί του PSI+ («κούρεμα» 50% επί του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες – τράπεζες).
Η διακοπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ακολούθησε τις έντονες διαφωνίες που εμφανίστηκαν και οι οποίες άγγιζαν τα όρια τελικής ρήξης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι διαφωνίες αυτές ήταν πολλές, κυρίως (;), όμως, προέρχοντο από την πλευρά του ΔΝΤ (!), το οποίο θεωρούσε ένα επιτόκιο στα υπό ανταλλαγή ομόλογα ύψους περίπου 4,5 % ή 5 %, στο οποίο επέμεναν οι Τράπεζες, καθιστούσε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και επομένως θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του ΔΝΤ, με βάση το καταστατικό του, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα!
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη είναι πολλά.
Έχουμε ενώπιον μας μια οριστική ρήξη;
Πρόκειται για έναν εκβιασμό από διάφορες πλευρές και κυρίως από τις Τράπεζες ή και το ΔΝΤ;
Μήπως αντιμετωπίζουμε ελιγμούς ή παιχνίδια για να «χρυσωθεί το χάπι» των κατάπτυστων όρων του PSI+ από τον ελληνικό λαό;

Αυτή την ώρα δεν είναι εύκολη η απάντηση, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μιλάνε για «πιέσεις» προς την Ελλάδα προκειμένου να συνομολογηθούν και να περάσουν ιδιαίτερα επαχθείς όροι!!!
Σε κάθε περίπτωση, μια ρήξη γύρω από το PSI+, είναι πιθανότατο να οδηγήσει τη χώρα σε «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία, ενώ αν τελικώς επιτευχθεί –έστω με «περιπέτειες»- συμφωνία γύρω από το PSI+, επίσης, πιθανόν είναι η χρεοκοπία να καταστεί «ελεγχόμενη» εξαιτίας της σχετικά περιορισμένης εθελοντικής συμμετοχής.
Τα σενάρια αυτά έρχονται να αναδείξουν τον καταστροφικό δρόμο που ακολουθεί η χώρα!
Αυτή την ώρα έχει καταστεί επιλογή επιβίωσης η προοδευτική ανατροπή για τη στάση πληρωμών στο χρέος, την έξοδο από το ευρώ και μια νέα πορεία ανασυγκρότησης της χώρας!
Όσον αφορά τα γεγονότα, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζακ Λεμιέρ τονίζουν με δηλώσεις τους ότι : »η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου»
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ, επισημαίνουν στη δήλωση τους ότι συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν.
«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναδεσμευθεί επικοιδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».

http://www.inprecor.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: