Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

30 Χρόνια Χωρίς τον Τζον Λένον


Κλείνουν 30 χρόνια από τότε που ο Τζον Λένον, έπεσε νεκρός, αφήνοντας τη μουσική και τον κόσμο πιο φτωχό. Και φέτος άνθρωποι που τον θυμούνται συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη
Σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 30 χρόνια, από την ημέρα που ο John Lennon έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του φανατικού θαυμαστή του, Mark David Chapman, στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Lennon παραμένει “ζωντανός” μέσα από τη μουσική και τις διαχρονικές ιδέες του, συνεχίζοντας να εμπνέει γενιές καλλιτεχνών ανά τον κόσμο.
Το πρώην "σκαθάρι" άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, έχοντας δεχθεί τέσσερις σφαίρες στην πλάτη και το χέρι, έξω από το διαμέρισμα όπου ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του, Yoko Ono, στο Central Park West του Manhattan.

Είχε μόλις γιορτάσει τα 40στά του γενέθλια.
Έκτοτε, κάθε χρόνο, στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του, αλλά και κάθε 8η Δεκεμβρίου, θαυμαστές του Lennon συγκεντρώνονται έξω από το συγκεκριμένο διαμέρισμα, όπου εξακολουθεί να ζει η Ono, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του.
Ο 25χρονος τότε Chapman, "ψυχικά ασταθής", παραμόνευε έξω από το συγκρότημα, όπου ζούσε ο Lennon, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε υπογράψει το τελευταίο του άλμπουμ, "Double Fantasy", για τον άνθρωπο, που έμελλε να τον σκοτώσει.
Ο Chapman δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία του Lennon και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σήμερα, παραμένει στη φυλακή Attica, βόρεια της Νέας Υόρκης, ενώ αιτήσεις για αναστολή της ποινής του έχουν απορριφθεί 6 φορές.
Και η Ono έχει ταχθεί κατά της απελευθέρωσής του, φοβούμενη για τη σωματική ακεραιότητα τόσο της ίδιας, όσο και του γιου, που απέκτησε με το Lennon, Sean, που είναι σήμερα 35 ετών.
Ο θρύλος του Lennon παραμένει ζωντανός. Στο Liverpool, όπου και γεννήθηκε, ακόμη και το αεροδρόμιο έχει μετονομαστεί, για να τιμήσει το πρόωρα χαμένο "σκαθάρι".
Νωρίτερα φέτος, η Ono παρευρέθη σε εκδήλωση στην Ισλανδία, με θέμα “πώς θα ήταν ο Lennon στα 70 του χρόνια”.
"Δεν τον σκέφτομαι στα 70 του. Ήταν πάντα τόσο δραστήριος και ενεργητικός... και για μένα έτσι παραμένει. Στα τελευταία του γενέθλια, μου είχε πει 'Δεν το πιστεύω ότι έγινα 40'. Δε νομίζω ότι του άρεσε το πέρασμα του χρόνου", είχε δηλώσει στην εφημερίδα "The Times".
Ο θάνατος του Lennon σηματοδότησε το τέλος μίας ολόκληρης εποχής.
Ανεξάρτητα πάντως από το πώς θα ήταν σήμερα, η εικόνα του με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά του και η κληρονομιά του παραμένουν αναλλοίωτες στη μνήμη των θαυμαστών του και μη.
Για το σκοπό αυτόν άλλωστε, φροντίζει και η ίδια η Ono, που το 2009 διοργάνωσε έκθεση αφιερωμένη στο σύζυγό της, ενώ συνεχίζει να ανανεώνει την επίσημη ιστοσελίδα του, www.johnlennon.com.
http://news247.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: