Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πράσινο φως στο ελεύθερο κάπνισμα λόγω Χριστουγέννων. Πάλι άλλαξαν γνώμη.


 
 
Κλείνει το μάτι στους θεριακλήδες το υπουργείο Υγείας για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς δίνει το πράσινο φως στο ελεύθερο κάπνισμα σε μπαρ και χώρους αναψυχής, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα έχει λάβει ειδική αδειοδότηση έναντι χρηματικού ποσού.

Προς αποφυγή περισσότερων λουκέτων στα συνολικά 4.000 μαγαζιά μαζικής εστίασης, η πρόταση αυτή αποτέλεσε το τελευταίο δυνατό χαρτί του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση των πελατών στα καταστήματα, μετά την πρόσφατη καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης των....

οικονομικών τους, εξαιτίας της καπνοαπαγόρευσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η πρόταση δεν βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεδομένης και της οικονομικής συνεισφοράς των επιχειρηματιών και της διάσωσης των καταστημάτων.

Οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων αλλά και ο καθορισμός του ποσού που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των μπαρ, θα συζητηθούν σε διυπουργική επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες παρουσία των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την επιθυμία να παραστεί.

Εμπάργκο στα εστιατόρια
Σε ισχύ θα παραμείνει ο απαγορευτικός, για το κάπνισμα, νόμος για τα εστιατόρια και γενικότερα τους χώρους όπου σερβίρεται φαγητό. Κατά τ’ άλλα, ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους και μάλιστα οι έλεγχοι θα ενταθούν.

Αυστηρότερα πρόστιμα
Στη μάχη των προστίμων μπαίνει πιο εντατικά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), στο οποίο θα μεταταχθούν 60 υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και από εποπτευόμενους οργανισμούς. Πρόκειται για υπαλλήλους που σήμερα είτε δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες τους, είτε δεν έχουν πια αντικείμενο.

Οι ίδιοι θα επιδοθούν στη διαδικασία των προστίμων, καθώς διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής η δημοτική αστυνομία δεν επιβάλλει τις αναμενόμενες ποινές, είτε εξαιτίας της προσωπικής επαφής που έχουν συνήθως οι δημοτικοί άρχοντες με τους παραβάτες, είτε επειδή το σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους δύο μήνες δεν έχουν επιβληθεί πάνω από 380 πρόστιμα, τα οποία είναι και αμφίβολο εάν έχουν πληρωθεί. Στο μεταξύ, στο τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζεται αν πρέπει να παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για τον καταναλωτή πάνω στο πακέτο ή στοιχεία για τα συστατικά που πρέπει να δίνουν οι εταιρείες καπνού κ.λπ.
http://trelokouneli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: