Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι μισθοί του Καλλικρατη, μαχαίρι στα έσοδα των αιρετών από πολλές πηγές.

Κατ'αρχήν αναστέλλεται κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα των εκλεγμένων Δημάρχων για όσο διάστημα θα είναι δήμαρχοι. Το συγκεκριμένο όμως μέτρο ισχύει μόνο για δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
Υπενθυμίζουμε επίσης πως στην εποχή του Καποδίστρια, αν ένας Δήμαρχος ήταν δημόσιος υπάλληλος έπαιρνε και τον μισθό του Δημάρχου και αυτόν του δημοσίου υπαλλήλου. Αν παράλληλα είχε και ένα άλλο αξίωμα στην Αυτοδιοίκηση πρόσθετε στην αμοιβή του κι άλλο ένα μισθό.

Ο Καλλικράτης τα κάνει όλα αυτά ... παρελθόν.
Εδώ ο νέος νόμος ορίζει σαφώς πως «οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεούνται να εισπράττουν την αποζημίωση μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν την αποζημίωση που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς».

Το ίδιο ακριβώς προβλέπεται και για Δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών συμβουλίων και συμβούλους. Σε αυτή την περίπτωση οι αιρετοί επιλέγουν με δήλωση τους έναν από τους δύο μισθούς. Επίσης κόβεται ο δεύτερος μισθός σε περίπτωση αιρετού δημοσίου υπαλλήλου. Ο Καλλικράτης ορίζει ότι στους δημόσιους υπάλληλους «χορηγείται ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους».

Ποιοί όμως θα είναι οι μισθοί των εκλεγμένων του Δήμου μας;

Ο νόμος για τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) στο άρθρο 92, προβλέπει με ακρίβεια το ποσό που θα λαμβάνουν οι αιρετοί άρχοντες στα νέα τους αξιώματα. Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή με το ποσόν σήμερα των 5.981,40€. Η αντιμισθία των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των ανωτέρω αποδοχών. Οι δε αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής.

Επομένως, προκύπτει ότι στο Δήμο μας ο δήμαρχος θα λαμβάνει μηνιαίως μισθό 3.588,84€, ο κάθε αντιδήμαρχος 1.794,42€, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου 1.435,54€.

Αυτο εχει δημιουργησει πολλα προβλήματα στον Κο. Πατσανταρα διοτι πολλοί άξιοι για θέσεις δεν τις αποδέχωνται λογω τού μισθου ενώ πάρα πολλοί ανάξιοι τις ονειρεύωνται.

Προβληματίζεται ο Οικονομάκης που  δεν ξέρει αν θα χασει την συνταξη αν δεχτεί θέση.
Τα ίδια και ο Γιαννέλος, αν αναγκαστεί ποτέ,  θα αφησει τον μισθό του μεγαλοστελέχους για τα λίγα του αντιδημαρχου;

Μέχρι στιγμής λοιπόν τίποτα δεν είναι βέβαιο και ολοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ένα νέο προβλημα, μια που μιλάμε για τα δικά μας, είναι  οι  πολλές πιέσεις που δέχεται ώστε να μην δώσει θέση στον Ληξουριώτη, (Ενω αυτός το θέλει πάρα πολύ), γιατι οι διστομίτες δεν τον θεωρούν "δικο τους". 

Μεγαλα καράβια μεγάλες φουρτούνες δήμαρχε. 

Καλο κουραγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: