Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Όχι στους ημιυπαίθριους σε παραδοσιακούς οικισμούς από ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει ένα αριθμό συνταγματικών διατάξεων όπως για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του πολίτη.

Η Ολομέλεια ασχολήθηκε με ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά αφορούσε σε παραδοσιακό οικισμό στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του «νόμου Τρίτση», τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για παραδοσιακούς οικισμούς παραβιάζεται επιπρόσθετα η «συνταγματική επιταγή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού πολεοδομικού τους ιστού».

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων που εξαιρούσε από την κατεδάφιση την τριώροφη οικοδομή στην Ερμούπολη και την απόφαση της Πολεοδομίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την οποία πραγματοποιήθηκε η ηλεκτροδότησή της.
www.newbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: