Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΚ: Η ελληνική πτυχή της σύλληψης του Τούρκου Επιτελάρχη

H σύλληψη και προφυλάκιση του Τούρκου πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμούγ, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα. Είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην Τουρκία , ενω πρέπει να πούμε ότι η υπόθεση, για την οποία κατηγορείται – υπόθεση «Συνομωσίας διαδικτύου»- αφορά και την Ελλάδα, αφού μεταξύ των προβοκατόρικων ενεργειών κατα της τουρκικής κυβέρνησης φέρεται να ήταν και η κατασκευή στο Ιντερνέτ ιστοσελίδων, κάποιες δε και κατά της χώρας μας!
Ο τύπος αναφέρει ότι ο εν αποστρατεία πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ, που κατηγορήθηκε για την υπόθεση «Συνομωσίας διαδικτύου», κατέθεσε αρχικά ως ύποπτος στον Εισαγγελέα και στη συνέχεια
παραπέμφθηκε στο 12ο Κακουργιοδικείο, μετά από ανάκριση 7 ωρών ακολούθησε κατάθεσή του στον δικαστή του Κακουργιοδικείου περίπου 2 ωρών και τελικά οδηγήθηκε στις φυλακές Σιλιβρί (Σιλιβριάς) . Επισημαίνεται από διπλωματικούς κύκλους ότι ο Μπασμπούγ είναι ο πρώτος Γενικός Επιτελάρχης, που λογοδότησε στην Πολιτική Δικαιοσύνη και κατηγορήθηκε για σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, διοίκησης αυτής και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ή παρεμπόδισης της άσκησης των καθηκόντων της.
Ο τύπος σήμερα δίνει ευρεία δημοσιότητα στη χθεσινή μεταμεσονύκτια σύλληψη του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμούγ, με πρωτοσέλιδους ολοσέλιδους κορυφαίους τίτλους.
Στρατιωτικοί, που είχαν συλληφθεί μέχρι σήμερα, είχαν υποδείξει το όνομα του Μπασμπούγ, λέγοντας ότι όλα είχαν γίνει με την εντολή του. Τονίζεται πως ο Μπασμπούγ υπηρέτησε ως Α/ΓΕΕΘΑ μεταξύ 2008-2010 . Ο Μπασμπούγ, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, είπε ότι απορρίπτει τις κατηγορίες και πρόσθεσε:

« Ακόμα και ο ισχυρισμός αυτός, έτσι όπως διατυπώνεται, αποτελεί για μένα την πιο βαριά ποινή. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, αυτό θα έπρεπε να γίνει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Συνελήφθη ο 26ος Γενικός Επιτελάρχης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το αφήνω στην κρίση του ύψιστου τουρκικού Έθνους. Εγώ διετέλεσα Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι από τις λίγες ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου. Το γεγονός ότι ένα άτομο, το οποίο διοίκησε ένα τέτοιο στρατό, κατηγορείται για σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και διοίκησης αυτής είναι κάτι το κωμικοτραγικό. »
Σήμερα ο Πρόεδρος Γκιούλ, σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση είπε ότι συνεχίζεται η νομική διαδικασία και ότι κανένας δεν μπορεί να κριθεί ένοχος πριν αποφανθεί σχετικά η Δικαιοσύνη. Επίσης ο κ. Νταβούτογλου σε σημερινή του δήλωση σχετικά με το θέμα, κατά την κοινή συνέντευξή τύπου με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ (που επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Τουρκία),είπε επίσης ότι συνεχίζεται το χρονοδιάγραμμα της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: