Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Κρίση στα αυτοκίνητα

Η οικονομική κρίση πλήττει όχι μόνο αυτοκινητοβιομηχανίες-μεγαθήρια, αλλά και τις εκθέσεις αυτοκινήτων, καθώς εκατοντάδες έχουν ήδη βάλει λουκέτο στη χώρα μας.




Η ραγδαία πτώση των πωλήσεων σε συνδυασμό με τα ανοίγματα ορισμένων επιχειρηματιών στην αγορά έχουν οδηγήσει σε πτώχευση από τις αρχές του χρόνου 300 εκθέσεις αυτοκίνητων, ακόμα και μεγάλα ονόματα του κλάδου.

Από τις αρχές του χρόνου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 40% σε σχέση με τις αντίστοιχο διάστημα του 2008, αριθμός που μεταφράζεται σε 21.700 λιγότερα αυτοκίνητα.

Πιο ευάλωτες είναι οι εκθέσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου οι ιδιοκτήτες στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό. Πλέον για να προσελκύσουν τους καταναλωτές αναγκάζονται να δίνουν εκπτώσεις έως 5000€ σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 2ετιας, ενώ για τα καινούργια οι εκπτώσεις αρχίζουν από 2000 4000€, ανάλογα με την εταιρία και τον κυβισμό.

Σημαντική μείωση της κίνησης παρατηρείται και στα συνεργεία, καθώς οι οδηγοί ζητούν να πληρώνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς να φτιάχνουν μικροζημιές από τρακαρίσματα.
http://www.skai.gr/news



Η αλλη οψη του νομισματος

Αλβανία: Τα αυτοκίνητα σε προτεραιότητα έναντι του φαγητού!


Τίρανα: Έκθεση την οποία δημοσιεύει ο Εμπορικός Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων δείχνει ότι στην Αλβανία τα έξοδα για τα αυτοκίνητα το 2010 αυξήθηκαν κατά 12.6 % ενώ για τα είδη διατροφής μόνο 8.1%.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο, όπως εξετάζει το Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικών Μελετών, δείχνει ότι οι Αλβανοί δαπανούν περισσότερα χρήματα για να αποκτήσουν τα περίφημα «Μπεντς» παρά για φαγητό. 
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι για το πρώτο τρίμηνο του τρέχον οικονομικού έτους ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 2.5% σε σχέση με πέρυσι και κατά 3.1% σε σχέση με το 2008, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες για τα τρόφιμα σημείωσαν ελάχιστες μεταβολές.
Άνοδος  του δείκτη πωλήσεων μπορεί γενικά να θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομία μιας χώρας, αλλά όταν η αύξηση ξεπερνάει ακόμη και αυτήν που σημειώνεται στα αγαθά πρώτης ανάγκης, τότε σίγουρα η αχαλίνωτη επιδειξιομανία του Αλβανού ξεπερνάει κάθε πραγματικότητα.
http://neolaia-kead.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: