Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ιστορική απόφαση για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Επανήλθε στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου



Το ιστορικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επανήλθε σήμερα στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων, που συμμορφώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, αφού είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα.

Η απόφαση για το ορφανοτροφείο ανοίγει επίσης το δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπόννησα (Πρίγκηπος, Χάλκη, Αντιγόνη, Πρώτη).

Η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου αναμένεται να γίνει στο Κτηματολόγιο την επόμενη εβδομάδα.
Το κτίριο του ορφανοτροφείου, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.

Το ορφανοτροφείο, στον λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο ξύλινο κτίριο. Είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία που λειτουργούσε το Orient Express ως ξενοδοχείο το 1898. Το 1902 αγοράστηκε από οικογένεια Ελλήνων τραπεζιτών και το 1903 μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως ορφανοτροφείο. Εκκενώθηκε το 1964 με την εισβολή στην Κύπρο και, έκτοτε, δεν ξαναλειτούργησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: