Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Επαγγελματίες της Αράχωβας προσέξτε τον κόσμο σαν τα μάτια σας


Της Έφης Καραγεώργου

Θα μείνουν στο σπίτι αυτά τα Χριστούγεννα οι Έλληνες, αφού μέχρι στιγμής, 20 μέρες πριν από τις γιορτές, μόνο η Αράχωβα εμφανίζει κρατήσεις της τάξης του 80%. Οι υπόλοιποι χειμερινοί προορισμοί, παρά τις προσφορές, έχουν πολύ λίγες κρατήσεις που δεν ξεπερνούν το 20% με 25%.

Η οικονομική κρίση και τα πιεσμένα εισοδήματα κάνουν διστακτικούς τους Έλληνες στο να επιλέξουν να περάσουν τα Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι τους, ενώ εκείνοι που το αποφασίζουν μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών στις δύο μόλις διανυκτερεύσεις.

Η Αράχωβα (η Μύκονος του χειμώνα όπως την αποκαλούν οι τουριστικοί πράκτορες) αντέχει και, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς, πετυχαίνει πληρότητες πάνω από 80% τα σαββατοκύριακα και ήδη ανάλογες κρατήσεις για τα Χριστούγεννα. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους άλλους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, όπου η ζήτηση για τη περίοδο των γιορτών σημειώνει μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς προορισμούς έχουν «ρίξει» στην αγορά σημαντικές προσφορές, ωστόσο η ζήτηση είναι πεσμένη όπως και οι πληρότητες τα σαββατοκύριακα. Όπως λένε, δεν έχουν βοηθήσει και οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα είναι ακόμα καθαρές από χιόνι.

Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρατηρείται αυξημένη -σχετικά με άλλες χρονιές- κίνηση από το εξωτερικό. Και οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι οι αφίξεις αυτές θα καταφέρουν να αυξήσουν συνολικά τις πληρότητες φέτος το χειμώνα (2010-2011) και να ξεπεράσουν τα 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις της χειμερινής περιόδου 2009-2010.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αφενός που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση τους στην Ελλάδα, αλλά και οι ενέργειες που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, μπορούν να τονώσουν την κίνηση του χειμώνα σημαντικά.

Όμως ο «κινητήριος μοχλός» του χειμερινού τουρισμού, σε ποσοστό πάνω από 80% είναι οι Έλληνες, που φέτος λόγω της κρίσης έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τα ταξίδια του σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα το κόστος διαμονής για τους επισκέπτες του χειμώνα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το καλοκαίρι με τιμές της τάξης των 50 ευρώ σε ξενοδοχεία 4 αστέρων (εκτός των εορτών).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουριστικό γραφείο Meli Tours της Θεσσαλονίκης ξεκινήσει πιλοτικά να φέρνει στη Χαλκιδική τουρίστες άνω των 55 ετών από Κύπρο, βαλκανικά κράτη, Ισπανία και Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Travel Senior, 55+», και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα (Porto Carras, Athena Pallas, Portes Palace) προσφέρουν πακέτα στην τιμή κόστους.

Χαμηλές τιμές, που διαμορφώνονται στα 35 με 40 ευρώ το δίκλινο (εκτός εορτών) προσφέρουν οι περισσότερες μονάδες που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς (Πιερία, Γρεβενά, Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Καρπενήσι, Καλάβρυτα), ωστόσο οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 60%.

Πηγή:www.capital.gr


Επαγγελματίες της Αράχωβας προσέξτε τον κόσμο σαν τα μάτια σας. Είμαστε τυχεροί εδω γιατί ενώ όλη η Ελλάδα κλαίει με μαύρο δάκρυ απο την αναδουλειά εμείς ακόμα κάτι κάνουμε. Ξεχαστε νοοτροπίες του τύπου τα αρπάζω γρήγορα  και μετά ξεκουράζωμαι. Καλές λογικές τιμές, προσεγμένο service, και γενικά υπηρεσίες επιπέδου. Αν δεν προσέξουμε θα τους χάσουμε και αυτούς. Ο θεός έχει ευλογήσει τον τόπο μας με'ενα εξαιρετικό προιόν, τον τουρισμό. Ας το προσέξουμε όσο δεν γίνεται γιατί αλλιώς μας βλέπω να ξαναγυρίζουμε στα λαθούρια καί όπως έχουμε μάθει στα πατέ και στα προσιούτα μάλλον θα μας κακοφανεί.

8 σχόλια:

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕ είπε...

Εδω κανένας δεν ενδιαφέρεται για το χιονοδρομικό, που αυτό μας ταίζει. Μονο ότα ακούγεται για κλείσιμο αρχίζουν οι φωνές και τα δακρυα. Διαβάστε τι λέει η διεύθυνση του χιονοδρομικού στην ιστοσελίδα των ΕΤΑ.

"Μεγάλος απών η τοπική κοινωνία που ενώ είχε προσκληθεί δεν ήταν διαθέσιμη να δώσει και εκείνη κάποιες απαντήσεις στους επισκέπτες του Κέντρου που δεν παύουν όμως να είναι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. "

http://www.parnassos-ski.gr/diary/diary_View.asp?id=212

ΙΩΑΝΝΑ Ρ. ΛΥΚΩΡΕΙΑ είπε...

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ..Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ..ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΤΑΛΗΜΑ.. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΚΑΔΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ..Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΝΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ..Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΜΕ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ..ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ..ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΄΄ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΄΄ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΗ Η ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Η ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ.. ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΖΕΜΕΝΟ..

ΙΩΑΝΝΑ Ρ. ΛΥΚΩΡΕΙΑ είπε...

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ΄΄ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ..ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΙ..ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΟΝΗ ΤΗΣ..ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ..

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ. ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΟΥΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ.

ΙΩΑΝΝΑ είπε...

ΑΥΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΕ..ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ..ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ..ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ..ΚΡΥΨΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΟΥ..ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΓΑ..ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΗΣΥΧΟΣ..ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ..ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΚΟΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ..

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ. ΑΔΙΑΦΟΡΩ. ΜΑΛΛΟΝ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΒΛΕΠΕΙΣ. ΑΣΕ ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΑ ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ. ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ? ΛΥΣΕΙ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ Η ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΟΥΤΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΘΕΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

ΙΩΑΝΝΑ είπε...

ΛΟΙΠΟΝ .. ΨΑΞΕ ΝΑ ΒΡΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΗΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ'ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ..ΑΛΙΩΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΑΖΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΕΙΣ.. ΕΥΤΙΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΟΙΗΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ..ΝΑ ΔΟΥΜΕ..ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ.. ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ..

Ανώνυμος είπε...

Μπρρρρρρρρρ τρομάξαμεεεεεεεεεε.