Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Διαμαρτυρία κατοίκων του Διστόμου στη Γερμανική πρεσβεία


Ζητούν δικαίωση από το γερμανικό κράτος

Με ένα κερί στο χέρι και με δακρυσμένα μάτια θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων προγόνων τους, οι κάτοικοι του Διστόμου.

Οι Διστομήτες που ζουν στην Αθήνα πραγματοποίησαν απόψε συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας, θέλοντας να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους από το γερμανικό κράτος, αλλά και να υπενθυμίσουν στους Έλληνες πολιτικούς ότι έχουν ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή........
την εκπνοή της προθεσμίας, σε περίπου μια εβδομάδα, για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το Γερμανικό κράτος, στην απόφαση που πήραν τα Ιταλικά δικαστήρια υπέρ των κατοίκων του Διστόμου και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997.

Όσοι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση υπέγραψαν ένα ψήφισμα που ανάφερε ότι «είμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε ότι «η θυσία του ανθρώπου» είναι η δική μας λαμπερή ιστορία και ότι «η σκληρότητα του ανθρώπου» είναι η μαύρη σελίδα στη δική σας ιστορία. Είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε πως δεν μπορείτε να έχετε μόνο απαιτήσεις από τους Έλληνες. Έχετε και ανεκπλήρωτα χρέη. Μας χρωστάτε το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, την Κάντανο, το Χορτιάτη και άλλα 45 μαρτυρικά χωριά».

H σφαγή στο Δίστομο έγινε στις 10 Ιουνίου του 1944 και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 218 νεκρούς, εκ των οποίων οι 53 ήταν παιδιά.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: