Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σε ρόλο «μεγάλου αδελφού» η εφορία

Με ποιο «κόλπο» θα «τσιμπάνε» του φορολογούμενους

Σαρωτικούς ελέγχους, ακόμα και σε βάθος δεκαετίας, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και βάζει στο στόχαστρο όσους φοροδιαφεύγουν -και πολλές φορές την γλιτώνουν- όταν παραγράφονται τα χρέη. Η παραγραφή παλιών χρήσεων μετά από 5ετία έχει ανασταλεί μέχρι το 2011. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όσοι μπήκαν στην περαίωση μπορούν να πετάξουν τα βιβλία τους μέχρι και την χρήση του 2005, εφόσον καταβάλουν κανονικά τις δόσεις. Θα μπορούν όμως να ελεχθούν για τις χρήσεις από το 2006 έως και το 2010.

Η τσιμπίδα της εφορίας μπορεί να πιάσει και όσους δεν εντάχτηκαν στην περαίωση καθώς μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να έλεγχος για όλες τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2010.


Με αυστηρές εντολές προς 27 μεγαλύτερους έφορους – που είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη του 70% των εσόδων ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς ζητά να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα για να ξεκινήσει με καλές βάσεις ο νέος προϋπολογισμός .

Στα κομπιούτερ του υπουργείου Οικονομικών θα συνταχτούν οι λίστες με όσους έχουν ανοιχτές οφειλές και ζουν πλουσιοπάροχα, επαγγελματίες με αδικαιολόγητα χαμηλούς τζίρους και όσοι εμφανίζουν –ξαφνικά- ζημιές ή ζητούν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Ο στόχος που έχει τεθεί για τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Θα πρέπει να εισπραχτούν συνολικά 5,36 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ, 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τις δόσεις περαίωσης.

Το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για άντληση πρόσθετων εσόδων 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2001 από την καταπολέμησή της φοροδιαφυγής



Έλεγχοι όπως… Αμερική

Εξοπλισμένοι με υπερσύχρονα λάπτοτ που θα συνδέονται ασύρματα με τα αρχεία της εφορίας, τον ηλεκτρονικό περιπτωσιολόγο αλλά και με κάθε δημόσιο έγγραφο που έχει σχέση με το φορολογούμενο οι ραπμο του ΣΔΟΕ θα μπορούν να βρίσκουν με το πάτημα ενός κουμπιού αυτά που έχουμε αλλά και όσα κρύψαμε από την εφορία.

Το νέο όπλο της εφορίας και του ΣΔΟΕ λέγεται elenxis και είναι ο μεγάλος αδελφός του φορολογούμενου. Το σύστημα αυτό είναι προσαρμοσμένο στο πρότυπο της αμερικανική διωκτικής αρχής οικονομικού εγκλήματος IRS. Θα εφαρμοστεί και το νέου τύπου "point system" το οποίο καταρτίζεται αυτές τις μέρες, και θα καθορίζει και τους επόμενους στόχους των ελεγκτών.


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

· Με μεγάλη ακίνητη περιουσία

· Δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα

· Εμφάνιζαν κέρδη και ξαφνικά ζημιά


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

· Μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ,

· Ασυνήθιστα χαμηλό τζίρο

· Φόρος εισοδήματος κάτω από το αφορολόγητο


ΙΔΙΩΤΕΣ

· Ξέχασαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

· Εντοπίστηκε αδήλωτη εργασία

· Μεγάλες επιστροφές φόρου

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: