Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Επαναστατικό τεστ θα εντοπίζει καρκινικά κύτταρα


Μια νέα πειραµατική εξέταση που αναπτύχθηκε σε αµερικανικό νοσοκοµείο µπορεί να εντοπίσει ένα καρκινικό κύτταρο, ακόμα και αν αυτό «κρύβεται», ανάµεσα σε ένα δισεκατοµµύριο άλλα υγιή.

Το καινούργιο τεστ όχι µόνο θα µπορεί ανώδυνα να ανιχνεύει συγκεκριμένα είδη της νόσου, αλλά θα είναι και σε θέση να αξιολογεί σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα την αποτελεσµατικότητα των φαρµάκων που χορηγούνται για την καταπολέµησή της.

Σύµφωνα µε το περιοδικό «Nature» και την επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», το τεστ θα µπορούσε να σώσει ή να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, καθώς δύναται να εντοπίζει µε ιδιαίτερη ευχέρεια τους καρκινικούς όγκους και να διευκολύνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα σωστά φάρµακα. Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα διάγνωσης των καρκινικών κυττάρων µέσα από ποσότητα αίµατος ίση µε δύο κουταλιές απαλλάσσει τους ασθενείς από πανάκριβες διαγνωστικές µεθόδους, αλλά και από τις επώδυνες βιοψίες και εξετάσεις που γίνονται στα εσωτερικά όργανα του σώµατος.

Το συγκεκριµένο τεστ, που αναπτύσσεται από το Γενικό Νοσοκοµείο της Μασαχουσέτης και από φαρµακευτική εταιρεία, αναµένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιµο στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύµονα, του µαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μια «υγρή βιοψία»

Ο δρ Ντάνιελ Χάµπερ, που είναι ένας από τους εφευρέτες της πειραµατικής εξέτασης, περιέγραψε το τεστ ως µια «υγρή βιοψία», η οποία παρακάµπτει την επώδυνη δειγµατοληψία από τους ιστούς.
«Υπάρχουν πολλά αναµενόµενα οφέλη από το συγκεκριμένο τεστ» ανέφερε ο δρ Μαρκ Κρις, που είναι ειδικός στον καρκίνο του πνεύµονα στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan - Kettering στη Νέα Υόρκη.

Ο εξοπλισµός της πειραµατικής εξέτασης αποτελείται από ένα κοµµάτι πλαστικής πλάκας που είναι διάστικτη από δεκάδες χιλιάδες ακίδες, οι οποίες µε τη σειρά τους είναι επικαλυµµένες µε αντισώµατα. Αυτά αναγνωρίζουν και συγκρατούν τα καρκινικά κύτταρα. Όταν το αίµα διέρχεται µέσα από τις ακίδες, τα καρκινικά κύτταρα λαμπυρίζουν και γίνονται ορατά από τους ερευνητές.

Οι επιστήµονες σκοπεύουν να χρησιµοποιήσουν την «υγρή βιοψία», για να αξιολογήσουν σε πρώτο στάδιο την αποτελεσµατικότητα των φαρµάκων σε συγκεκριµένα είδη καρκίνων.
Οι γιατροί του νοσοκοµείου της Μασαχουσέτης χρησιµοποιούν ήδη το τεστ.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: