Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ξημερώματα 25ης Μαρτίου παρέδωσαν την Κύπρο στο 4ο οικονομικό Ράιχ

 

Ότι δεν κατάφεραν οι διεθνείς τοκογλύφοι δια μέσου της δημοκρατικής οδού, δηλαδή κατά την ψήφιση της 19ης Μαρτίου στην κυπριακή Βουλή, κατάφεραν οι Τροικανοί, δήθεν διαπραγματευόμενοι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μάλιστα παρόντος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου, με την ξεκάθαρη παράδοση της Μεγαλονήσου στο 4ο οικονομικό Ράιχ.

Τη συμφωνία της ντροπής μάλιστα επικύρωσε σε σύντομη συνεδρίασή του το περιβόητο Eurogroup, το οποίο σημειωτέον δεν έχει ουδεμία νομική υπόσταση, καμία αρμοδιότητα, δεν είναι καν ευρωπαϊκός θεσμός, παρά μία ανεπίσημη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου ανταλλάσσονται απόψεις περί του κοινού νομίσματος.



Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμφωνία δεν χρειάζεται επικύρωση από την κυπριακή Βουλή και ο Αναστασιάδης ικανοποιημένος

Η απίθανη αλαζονεία και το θράσος των Τροικανών, κυρίως όμως η δουλοπρέπεια του Κύπριου Προέδρου, οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώσει το ιστορικό ό,τι δηλαδη η συμφωνία δεν χρειάζεται να επικυρωθεί από την Βουλή της νήσου, με το Νίκο Αναστασιάδη, παρόλα αυτά, να δηλώνει ικανοποιημένος μετά το πέρας των διαδικασιών.

Τί ακριβώς συμφωνήθηκε και τί θα γίνει με τις καταθέσεις

Όσον αφορά στην συμφωνία; Με το ύψος του κουρέματος να μην έχει "κλειδώσει" ακόμα, παρά μόνον ότι θα αφορά τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες κατ' ουσίαν δεσμεύονται και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την τύχη τους, αποφασίστηκε η διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας και η επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα επιβαρυνθεί με τα 9 δις ευρώ, που είχε δανειστεί η Λαϊκή από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους 10 δις ευρώ. Μέρος μάλιστα του κόστους της διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της.

Με απλά λόγια, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ παραμένουν στην Λαϊκή, η οποία θα εκκαθαριστεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι εν λόγω καταθέσεις θα «παγώσουν» και θα υποστούν μεγάλες ζημιές, που μένει να φανούν.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup για την συμφωνία της ντροπής
Η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του συστήματος και την ικανότητά της Κύπρου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.

Ειδικότερα διαφυλάσσονται όλες τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018.

Επιπλέον επαναβεβαιώθηκε η δέσμευσή των δυο πλευρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα μέτρα συμφωνήθηκε να ληφθούν περαιτέρω που θα  περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Η Ευρωομάδα θα καλωσορίσει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης.

Η Ευρωομάδα υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση του
της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού.

Ειδικότερα:

1.  Η Λαϊκή θα σπάσει άμεσα με την πλήρη συμβολή των μετόχων , των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών με βάση τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια "καλή" τράπεζα και σε μια "κακή". Η "κακή" τράπεζα θα εκκαθαριστεί με την πάροδο του χρόνου.

3. Η "καλή" τράπεζα θα πρέπει να απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου
χρησιμοποιώντας το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Κύπρου
θα χρεωθεί τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παγώσουν μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια θα υπαχθούν στις ανάλογες ρυθμίσεις.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Στην Τράπεζα Κύπρου θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση μέσω κατάθεσης / κεφαλαίου από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και τους κατόχους  ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ο λόγος κεφαλαίου 9% να έχει ασφαλιστεί στο τέλος του προγράμματος.

7. Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν και προστατεύονται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8. Τα χρήματα του προγράμματος ενίσχυσης (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου


 http://www.e-volos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: