Στροφή 180 μοιρών επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, αποκαλύπτοντας χθες βράδυ σε εκπομπή κυπριακού καναλιού ότι το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο. Ο Μ. Σαρρής έκανε λόγο επίσης για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παραδέχτηκε πως οι συνθήκες που είχαν επιτύχει στην πρώτη συμφωνία ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές του τελευταίου Eurogroup.
Παρά τις δεσμεύσεις και τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων ότι το ύψος των καταθέσεων θα περιοριστεί στο 30%-40%, ο υπουργός έκανε λόγο για κούρεμα 50%-80%, προκαλώντας σοκ.
Το κούρεμα θα αγγίξει το 80%
Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Σαρρής έκανε λόγο....
για κούρεμα που θα αγγίζει το 50% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και το 80% για τις αντίστοιχες της Λαϊκής. Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου δεν περιορίστηκε στην αποκάλυψη των τρομερών ποσοστών, αλλά προχώρησε σε ανακοινώσεις που ήταν φυσικό να συνοδεύσουν μια τέτοιου είδος συμφωνία.
Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
Αναλυτικά επεσήμανε πως έπεται μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω συνταξιοδοτήσεων και μη αντικαταστάσεων, χρυσώνοντας το χάπι με την απόρριψη του μέτρου των απολύσεων. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα κάνουν έξι με επτά χρόνια να πάρουν χρήματα, κάτι το οποίο ποτέ ως τώρα δεν είχε ειπωθεί.
Η αρχική συμφωνία ήταν καλύτερη
Αναφορικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τόνισε ότι ήταν απαίτηση της τρόικας να περάσουν στα χέρια ελληνικού ομίλου, ενώ ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του για το αποτέλεσμα της συμφωνίας σημειώνοντας ότι η αρχική διαφωνία στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα και στο «ναυάγιο» της Λαϊκής Τράπεζας.
Ο κ. Σαρρής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ήταν σημαντική επιτυχία το ότι πέτυχαν μικρά ποσοστά «κουρέματος» την πρώτη φορά, εκτιμώντας ότι το 6,75% είναι μικρό ποσοστό.
Η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί προβλήματα
Τέλος επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για τις επικείμενες συνθήκες έπειτα από τη συμφωνία προβλέποντας ότι «η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ξέρουμε ότι είναι πίσω μας τα προβλήματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».

 http://www.zougla.gr