Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σοκ στην Κύπρο.Eurogroup: Εφάπαξ εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου

Σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας κατέληξαν τα ξημερώματα, ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα, που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η συμφωνία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και, συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.



Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική, όπως είπε, στάση της νέας κυβέρνησης της χώρας.

«Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020.

Το σχέδιο διάσωσης θα ανέλθει συνολικά στα 10 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την Ευρωζώνη, στο δάνειο αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνεισφορά του ΔΝΤ.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του πως αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Ρεν.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.

Με αυτές τις αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, είπε ο Ντάισελμπλουμ, άποψη με την οποία συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

Μ. Σαρρής: Σκληρές διαπραγματεύσεις
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΟΙΚ, «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.


 http://www.protothema.gr

1 σχόλιο:

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται στην Κύπρο!




Προφανείς είναι οι συνειρμοί από την αιφνιδιαστική φορολόγηση των καταθέσεων (διάβαζε: δήμευση) στην Κύπρο: παρόμοια μέτρα, με διαφορετικούς αριθμούς και κάπως ψηλότερο «πήχυ», είχε προτείνει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της «τιμωρίας των πλουσίων». Οι οποίοι πλούσιοι όμως, αφού δεν έβγαιναν οι αριθμοί λόγω αδήλωτων εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, απεδείχθησαν… όχι και τόσο πλούσιοι, με τον Μανώλη Γλέζο να θέτει ζήτημα κατάσχεσης μέρους των καταθέσεων άνω των… 20.000 Ευρώ.

Λοιπόν, κάτι το πολύ, πολύ, πολύ παρόμοιο λαμβάνει αυτήν την στιγμή χώρα στην Κύπρο, με τον συνεπαγόμενο σάλο που όλοι γνωρίζουμε. Κατάσχεση («φορολόγηση») του 9,9% και του 6,7% των καταθέσεων αντίστοιχα, αχρήστευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στην πράξη

Αν θέλετε μια εικόνα της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε την σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Όλα αυτά που φοβόμασταν στις πιο επισφαλείς μέρες τις ελληνικής κρίσης, το να μη δίνουν τα ΑΤΜ χρήματα και να «κουρεύονται» οι καταθέσεις σε μια νύχτα ερήμην των καταθετών, τα βλέπουμε πλέον μπροστά μας Σ.Μ.