Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το Δίστομο πάει... Αφρική χάρη σε έναν συμπατριώτη μας!

Γιάννης Γαμβρίλης και Ντάνιελ Σπέκχαρντ
Ενας συμπατριωτης μας Διστομιτης, ο Πολιτικος Μηχανικος και Προεδρος της ATTICA BANK κ. Γιαννης Γαμβριλης, βρισκεται πισω απο την μεγαλη τιμη για την πολη μας, να μπει δηλαδη το ονομα ''ΔΙΣΤΟΜΟ'' - αναμεσα στο ''ΕΛΛΑΔΑ'' και ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' - στην πινακιδα ενος Σχολειου που χτιζεται με χορηγιες στο Τιμπουκτού του μακρινού Μάλι της Αφρικη, όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν ελληνικά!
Γιάννης Γαμβρίλης - Μέρω Κεσεσίογλου
Η ανακοινωση της τιμητικης αναφορας στο ΔΙΣΤΟΜΟ που μας ξαφνιασε ευχαριστα ολους οταν την ''αλιευσαμε'' σε εφημεριδα των Αθηνων, εγινε στις 24 Μαιου, οταν η Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στη χώρα μας και πρόεδρος της οργανωσης "Ελληνική Δράση Αφρικής" κ. Μέρω Κεσεσίογλου, παρουσιασε τις δρασεις φιλανθρωπικου χαρακτήρα και κατα του αναλφαβητισμου που διοργανώνει σε συνεργασία με το Προξενείο Ακτής Ελεφαντοστού.
Μια εκδηλωση που - ψαχνοντας βρηκαμε οτι - εγινε παροντων του πρωην Προεδρου της Δημοκτατιας κ Κ. Στεφανοπουλου, υπουργων, πρεσβεων αλλα και του θρυλικου Γάλλου μετρ της υψηλής ραπτικής, Πρέσβη της UNESCO και μέλος της γαλλικής Ακαδημίας κ. Pierre Cardin ( Πιερ Καρντεν).
Γιάννης Γαμβρίλης - Λούκα Κατσέλη
Ο Γιάννης Γαμβρίλης με τη συζυγό του, την Λούκα Κατσέλη και τον Γεράσιμο Αρσένη

Πως εγιναν τα βαφτίσια!
''Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες των λαών της Αφρικής που χάρη στην ελληνική φιλανθρωπία χαρίζουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους μια ανακούφιση αλλά και την ανομολόγητη αγάπη μας'' ειπε απευθυνομενη στους παρευρισκομενους η κ. Μέρω Κεσεσίογλου, για να συμπληρωσει: ''Τα έσοδα της αποψινης εκδήλωσης θα διατεθούν αφενός δια την αποπεράτωση των έργων του σχολείου στην πόλη TOMBOUCTOU στο MALI με την επωνυμία'' ΕΛΛΑΣ-ΔΙΣΤΟΜΟ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' όπου τα παιδιά θα διδάσκονται και ελληνικά, και αφετέρου διά την αγορά φαρμάκων για τα ορφανά του AIDS τα οποία φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο με την επωνυμία ''ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Η αναφορα της κ. Κεσεσιογλου στο Διστομο δεν σταματησε εκει. Προχωρωντας τηνομιλια της αποκαλυψε ουσιαστικα και το λογο που το ''ΔΙΣΤΟΜΟ'' μπηκε στην επωνυμια του Σχολειου. Και αυτος ειναι οτι η Τραπεζα που προισταται ο Γ. Γαμβριλης αλλα και προσωπικα ο ιδιος ειναι μεταξυ των ''χρυσων '' χρηματοδοτων της προσπαθειας:<<Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ''χρυσούς'' χορηγούς μας: Την ATTICA BANK και το δραστήριο Πρόεδρο της κ. Γαμβρίλη. Άνθρωπος με κεφαλαίο Α, ο οποίος στέκεται συνεχώς δίπλα μας και θα εγκαινιάσουμε όλοι μαζί το σχολείο '' ΕΛΛΑΣ- ΔΙΣΤΟΜΟ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ''.
Μάρω Κεσεσίογλου - Τζιμπρίλ Σισέ

Τα παιδια της Αφρικης και της Σφαγης του Διστομου
Σε αλλο σημειο η Γενική Πρόξενος εξηγησε την σημασια της ελληνικης προσφορας: ''Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι και ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά δε μπορούν να πάνε σχολείο λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσουν και κυρίως επειδή τα εμποδίζει η φτώχεια τους. Βρίσκονται μπλοκαρισμένα σε μια περίοδο πλήρους άνθησης της ζωής τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα τους. Όλα αυτά τα ανθρώπινα πλήθη σηκώνουν τα χέρια τους προς εμάς και ζητούν μια κίνηση αδελφοσύνης. Πρέπει να καταργήσουμε τα σύνορα της αδιαφορίας. Δικαίωμα στη ζωή έχουμε όλοι. Μέσα από συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο ούτως ώστε να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη κάθε συνανθρώπου μας πέρα από σύνορα χρώματα και φυλές'' ειπε, συνδεοντας ουσιαστικα το δραμα στις περιοχες αυτες με θηρωδιες οπως αυτη του ΔΙΣΤΟΜΟΥ. Θηρωδίες με θυματα αμαχους μεταξυ των οποιων και δεκαδες Διστομιτοπουλα, απο μωρα λιγων εβδομαδων μεχρι εφηβων που φετος τα τιμα ιδιαιτερα ο Πολιτισμικος Συλλογος Διστομου.

Λούκα Κατσέλη- Γιάννης Γαμβρίλης

Τι ειπαν οι επισημοι για το Διστομο
Να σημειωσουμε οτι οπως πληροφορηθηκαμε ο κ. Γαμβριλης ειχε ιδιαιτερη συζητηση μετα την εκδηλωση οχι μονο με τους επισημους αλλα και με τον κ. Πιερ Καρντεν. Ο γαλλος σχεδιαστης ρωτησε να μαθει περισσοτερα για το Διστομο και την Σφαγη της 10ης Ιουνιου 1944 απο τα γερμανικα στρατευματα κατοχης. Οπως δε του εξηγησε ο συμπατριωτης μας κ. Γ. Γαμβριλης η προσωπικη του συνεισφορα στην χρηματοδοτηση του Σχολειου ελληνικης γλωσσας ειναι για να τιμηθουν οι 218 σφαγιασθεντες Διστομιτες. Ο κ, Καρντεν θυμηθηκε και αναφερθηκε στην επισκεψη του στην Ελλαδα τα χρονια του πολεμου οπου τοτε ειχε βρεθει στον Πειραια οταν βομβαρδιζοταν απο τους Γερμανους. Για την επιλογη του ονοματος ''Διστομο'' μαθαμε οτι εδειξε ενδιαφερον και ο πρωην Προεδρος της Δημοκρατιας κ. Κωστης Στεφανοπουλος, εξηγωντας οτι εχει παραστει στο Μνημοσυνο.
Επισης ο τ. πρεσβης των ΗΠΑ κ. Σπεκχαρντ ειπε στον Κ. Γαμβριλη οτι εχει ερθει στην περιοχη (Αραχωβα κλπ) και οτι σε επομενη επισκεψη θα επισκεφθει το Μαυσωλειο των νεκρων μας καθως η ψυχολογος συζυγος του εχει ασχοληθει επιστημονικα με τις ψυχολογικες επιπτωσεις στους επιζωντες μεγαλων πολεμικων σφαγων.
Κείμενα στα Αρχαία Ελληνικά στην Αφρικη!
Αξιζει να σημειωθει οτι ο Τιμπουκτού είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μάλι. Είναι αρκετα γνωστό επειδη είναι μεγάλος εμπορικός σταθμός, οπως και πνευματικό ισλαμικό κέντρο. Επίσης, στο Τιμπουκτού εδρεύει ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, το οποίο διαθέτει πολλά κείμενα στα Αρχαία Ελληνικά - το τελευταιο φωτιζει ακομα περισσοτερο τη σημασια του σχολειου ελληνικης γλωσσας με την επωνυμια'' ΕΛΛΑΣ- ΔΙΣΤΟΜΟ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ''.
Τελος θα πρεπει να επισημανουμε οτι μετα απο αυτη την τιμη στο Διστομο απο την κ Μέρω Κεσεσίογλου, ο Δημαρχος του Δημου Διστομου -Αραχωβας -Αντικυρας κ Γ. Πατσανταρας και το Δημοτικο Συμβουλιο θα ηταν καλο να της ανταπωδωσει με καποιο τροπο την τιμη. Δεν ειναι λιγο το ονομα του μαρτυρικου τοπου μας να ''ταξιδευει'' μεχρι το κεντρο της Αφρικης και μαλιστα για εναν τοσο ανθρωπιστικο λογο
http://distomo.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: