Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μια άκρως επίκαιρη και διδακτική ιστοριούλα... (Σας θυμίζει κάτι απο τα δικά μας;)

Καλά, ο Τραμπ είναι άσχετος!

thumb
Της Βάλιας Μπαζού

Η ιστορία είναι άκρως επίκαιρη και διδακτική για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτός εάν θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αδαής και ξεπερασμένος από τη ζωή δισεκατομμυριούχος.

Και είναι άκρως διδακτική, εάν στη θέση του Τραμπ και της προστατευόμενης έκτασης στη Σκωτία, βάλετε για παράδειγμα, έναν Άγνωστο Χ επενδυτή και μια προστατευόμενη έκταση στην Ελλάδα.
Έχουμε και λέμε…

Μια φορά κι έναν καιρό, συγκεκριμένα το 2005, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να επενδύσει  840 εκατομμύρια ευρώ, σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στις ακτές της Σκωτίας.
Το master plan προέβλεπε να κατασκευαστεί γήπεδο γκολφ 18 οπών, ξενοδοχείο 5 αστέρων, 950 διαμερίσματα που θα λειτουργούσαν με τη μέθοδο time-share, 500 μεζονέτες, 36 υπερπολυτελείς βίλες, ακαδημία γκολφ και εγκαταστάσεις για τη στέγαση των 400 και πλέον υπαλλήλων που θα απασχολούνταν στην κρεμ ντε λα κρεμ τουριστική μονάδα του.
Έξι χρόνια μετά και έχοντας ήδη ξοδέψει 56 εκατομμύρια ευρώ, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα λειτουργήσει μόνον το γήπεδο γκολφ αφού ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα μεγαλεπήβολα σχέδιά του…

 Η εξήγηση που έδωσε ήταν καταλυτική.  Θεωρεί ότι είναι μια πάρα πολύ ακριβή επένδυση για ένα τόσο αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπτυξης. Όπως είπε χαρακτηριστικά από το 2005 μέχρι σήμερα «ο κόσμος κατέρρευσε» αποδίδοντας την ακύρωση της επένδυσης στην ύφεση και «αδειάζοντας» μεγαλοπρεπώς τον  πρωθυπουργό της Σκωτίας που πανηγύριζε δηλώνοντας «σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, επενδύσεις σαν και αυτή είναι σαν ασφάλιστρο»…

Την ίδια ώρα που ο Τραμπ έφευγε τρέχοντας από τη Σκωτία, στην Ελλάδα, πλασάρεται ως η απόλυτα εξασφαλισμένη λύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας η κατασκευή όπου γης γιγαντιαίων τουριστικών μονάδων  τύπου «Τραμπ» και λοιπών "θεματικών πάρκων", επιλογή ξεπερασμένη από την ίδια την εποχή…

Και μια ακόμα διδακτική παράμετρος.

Η επένδυση του Τραμπ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Σκωτίας, θα γινόταν σε προστατευόμενη περιοχή που διακρίνεται για τους σημαντικούς αμμόλοφούς της.
Έτσι ο Τραμπ πριν την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, είχε σκληρές συγκρούσεις με τους κατοίκους, τους φορείς της περιοχής αλλά και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

http://www.topontiki.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τράμπ είναι άσχετος, γιατί δεν ρωτούσε τον Πισσάνο που ξέρει απο μεγάλες και σίγουρες επενδύσεις?