Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;Το τρίκυκλο είναι της… τρόικας!

Σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας της εισήλθε από χθες η χώρα, εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, περί Πινοσέτ, φασιστών, ναζί, τραμπούκων, εγκαθέτων, αντισυγκεντρώσεων και «Κοτζαμάνηδων».
 
Η ολική επαναφορά της δεκαετίας του 1960, συμπληρώθηκε χθες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παρομοιάζει τον εαυτό του με τον… Γρηγόρη Λαμπράκη, αναφερόμενος στην προχθεσινή ομηρία του στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης. 
 
(Παρεμπιπτόντως, εκείνον τον τρομερό Μάιο του 1963, για την προστασία του Λαμπράκη δεν είχαν καταφθάσει τα ΜΑΤ, ενώ ο ηρωικός βουλευτής είχε βγει μόνος του στον δρόμο για να βρεθεί αντιμέτωπος με την αντισυγκέντρωση της «καρφίτσας»).

Την ίδια ώρα, που συνέβαιναν όλα αυτά τα «ηρωικά», το… τρίκυκλο της τρόικας περνούσε ανενόχλητο – όπως ακριβώς τότε το τρίκυκλο της χούντας προχωρούσε προς την κατάληψη της εξουσίας, με το τότε πολιτικό σύστημα επίσης περί άλλων να τυρβάζει.

Η κατάλυση της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού αποτελεί πλέον από χθες γεγονός στη χώρα – όσο και αν κλαψουρίζουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι, επιμένοντας πως ο κοινοβουλευτισμός καταργείται από τις επιθέσεις των πολιτών, που στοχοποιούνται ως σύγχρονοι «Κοτζαμάνηδες».

Ο τόπος μπήκε από χθες, εξαιτίας των πράξεων και των παραλείψεων του πολιτικού του συστήματος, σε μια νέα περίοδο ξενοκρατίας, με την διακυβέρνηση να παραδίδεται στα χέρια των δανειστών και την εθνική κυριαρχία να δέχεται το πιο ισχυρό πλήγμα.

Με όπλο την πέμπτη δόση των 12 δις ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιούλιο, η τρόικα ανακοίνωσε χθες τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση.

Κι’ αν στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν στην περίφημη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των δανειστών ανακοίνωσαν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, τους… αφαιρέθηκε ο λόγος, η τρόικα τον ξαναπήρε χθες επανερχόμενη με γραπτή ανακοίνωση.

Το υπουργείο των Οικονομικών περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν θετικά, ενώ από χθες τα ηνία – και της ενημέρωσης – ανέλαβε η τρόικα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η στρατηγική που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση «περιλαμβάνει σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση «φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση» - και να σκεφθεί κανείς ότι και μόνο επί τω ακούσματι των αποκρατικοποιήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προκληθεί ρίγη αγανάκτησης.

Φυσικά, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα, η τρόικα δεν παρέλειψε να επιβραβεύσει την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της σε διάφορους τομείς.

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα ελέγχεται και θα αξιολογείται από Επιτρόπους της τρόικας που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία και θα παρακολουθούν παρεμβαίνοντας.

Και η Βουλή θα καλείται να ψηφίζει όλα όσα η τρόικα επέβαλε και επί των οποίων η κυβέρνηση συμφώνησε, χωρίς να μπορεί πια να πράξει και κάτι το διαφορετικό.

Είναι πλέον σαφές ότι ο κοινοβουλευτισμός δεν κινδυνεύει από τις εκδηλώσεις της «Πλατείας» που συνεχίζονται καθημερινά – και κορυφώνονται την Κυριακή με την δεύτερη πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία -  αλλά ούτε και από τις αποδοκιμασίες κατά πολιτικών προσώπων.

Από χθες, η κατάργηση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο. Και η «Πλατεία» αναρωτιέται: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

 http://www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: