Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ΔΑΑ, σχετικά με τα δημοτικά τέλη στην Αράχωβα

Πιστός στην υπόσχεσή μου ότι από εδώ και πέρα θα φέρνουμε προτάσεις, εν όψει του προϋπολογισμού επαναφέρω παλαιότερη πρόταση δημοτικών συμβούλων που και το νόμιμο και το ηθικό αποκαθιστά ενώ ταυτόχρονα δίνει μια οικονομική ανάσα στην Αράχωβα ξεχρεώνοντάς τη και ταυτόχρονα εξισορροπεί την αδικία μεταξύ των μικροιδιοκτητών και των μεγαλοϊδιοκτητών επιβαρύνοντας ανάλογα τον καθένα. Η πρόταση βασισμένη σε μια ιδέα του δικηγόρου Γ.ΑΝΔΡΕΟΥ “πνίγηκε” τότε στα γραφειοκρατικά γρανάζια και πιθανώς στον βωμό του πολιτικού κόστους. Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία συμπολίτευση κι αντιπολίτευση μαζί να αποδείξουμε ότι τολμάμε και στην ΑΡΑΧΩΒΑ να εξισσοροπήσει τα ελλείμματά της χωρίς να επιβαρύνει τον υπόλοιπο δήμο, ενώ αν παρουσιασθούν ανάλογες περιπτώσεις στα υπόλοιπα χωριά μπορεί να επεκταθεί αργότερα. 
ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ

  Αναλυτικά η πρόταση.
Είναι γνωστό ότι τα έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω της μείωσης της κρατικής  επιχορήγησης. Παράλληλα τα έξοδα και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Η οικονομική κρίση και η οικονομική δυσπραγία δεν επιτρέπει αύξηση των δημοτικών τελών για να καλυφθούν οι δαπάνες και να συνεχισθεί η δραστηριότητα του Δήμου. Μοναδική διέξοδος που επιβάλλεται και για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης είναι η εξής:

Η Οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων ετών και η αύξηση των κατοικιών και των επαγγελματικών εγκαταστάσεων με την υπερεκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνουν οι πολεοδομικές διατάξεις και όχι μόνο, σε συνδυασμό με την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των αλλαγών χρήσεως άλλων στεγασμένων χώρων, επιβάλλουν την προσαρμογή των δημοτικών τελών στις πραγματικές διαστάσεις των κτιρίων όπως επιβάλλει ο νόμος.
Προτείνεται να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απευθυνθεί πρόσκληση γενική αλλά και ονομαστική με βάση των κατάλογο ύδρευσης, προς τους δημότες και τους ιδιοκτήτες κτιρίων στην περιοχή εντός και εκτός σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας  Αράχωβας σε πρώτη φάση, όπου και ο κύριος όγκος των κατοικιών, με την οποία  να δίδεται προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών να προσέλθουν στα γραφεία της Δ.Ε. Ενότητας Αράχωβας να δηλώσουν τα πραγματικά μέτρα των κτιρίων που ηλεκτροδοτούνται, με σκοπό την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών στο πραγματικό εμβαδόν των επιφανειών που υπόκεινται σε δημοτικά τέλη. Σε όσους προσέλθουν και δηλώσουν η αναπροσαρμογή των τελών θα γίνει με χρόνο έναρξης το 2011 χωρίς οποιαδήποτε προσαύξηση.
Όσοι δεν προσέλθουν να γνωρίζουν ότι μετά την πάροδο του τετραμήνου, θα γίνει καταμέτρηση από τους μηχανικούς του Δήμου ή από συνεργείο Μηχανικών στο οποίο θα ανατεθεί εργολαβικά η εργασία αυτή, και θα επιβληθούν τα δημοτικά τέλη που θα προκύψουν από τα αληθή εμβαδά των κτιρίων. Στην περίπτωση αυτή η επιβολή να γίνει αναδρομικά από τον χρόνο της ηλεκτροδότησης και μέχρι πέντε (5) χρόνια πίσω, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο και την διαδικασία αυτή με επιεικείς υπολογισμούς θα τριπλασιασθούν τα έσοδα του Δήμου από τα Δημοτικά τέλη.
Η απόφαση αυτή  μπορεί να συνδυασθεί και με τον έλεγχο των συνδέσεων ύδρευσης για να εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν παράνομες συνδέσεις ή όπου υπάρχουν να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.
Όπως προανέφερα το θέμα εκτός από την οικονομική του διάσταση είναι θέμα δικαιοσύνης και ισότητας των δημοτών στα δημόσια βάρη. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη οριζόντια και να επιβαρυνθούν οι νόμιμοι και να εξακολουθήσουν να φοροαποφεύγουν οι παράνομοι.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...δίνει μια οικονομική ανάσα στην Αράχωβα ξεχρεώνοντάς τη...

Δηλαδή πόσο χρεωμένη είναι η Αράχωβα κ. πρόεδρε μπορείτε να μας ενημερώσετε πιο αναλυτικά;

κκ είπε...

προεδρε επιτελους ολοι σας αφησατε τις αντιπαραθεσεις και αρχιζετε την δουλεια.πολυ δικαιη προταση

3-9- είπε...

+1= 601 αν το κανεις αυτο.

ΤΗΛΕΜΠΟΥΓΑΤΣΑ είπε...

προεδρε λες παραπανω κατι για νομιμο και ηθικο... βουλγαρακη εισαι εδω;;;
-1=509 αραχωβιτης πολυτεκνος.

Ανώνυμος είπε...

τις προτασεις σου κε πρόεδρε να τις κανεις οταν και οπου πρεπει. ο τροπος επικοινωνιας που εχεις επιλεξει, δηλαδη επιπεδο καφενειου και οχι τον θεσμικα ενδεικνυομενο, τουλαχιστον αδικει τοσο εσενα οσο και τους υπολοιπους του συνδυασμου σας....κριμα......

3o mati είπε...

ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ''ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ '' Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ .
-ΜΟΛΟΝ ΛΑΒΕ-.....
ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΕ ΕΙΔΟΣ...ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.....!!!!

giannisdistomo είπε...

ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.!!!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ.

ΗΛΙΟΣ είπε...

Δεν ξέρω, κύριε πρόεδρε του ΔΣ, πια ανάγκη σάς κάνει να δημοσιεύεται τις προτάσεις σας, τις σκέψεις και τις μελλοντικές κινήσεις σας, στα blogs. Δε χρειάζεται να είστε τόσο ανασφαλής, ούτε χρειάζεται να φοβάστε για την πατρότητα των προτάσεών σας. Το σωστό είναι να παρουσιάζονται οι προτάσεις όλων σας στο ΔΣ , να γίνεται εποικοδομητική συζήτηση και οι τελικές αποφάσεις να δημοσιεύονται στο site του ΔΑΑ, ή όπου αλλού εσείς κρίνετε. Μην ανησυχείτε, όσοι νοιάζονται για τον ΔΑΑ, θα πληροφορηθούν ποιος πρότεινε τι και την θέση του καθενός. Εξάλλου, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, τρεις (από τον συνδυασμό σας) μιλούν. Οι υπόλοιποι είναι διακοσμητικά στοιχεία μέχρι τώρα. Ελπίζω τώρα με την απευθείας μετάδοση των ΔΣ, να ακούσουμε και των άλλων τις φωνές ( και τις θέσεις τους φυσικά). Αυτά, κύριε πρόεδρε του ΔΣ, είναι η μια πλευρά του φεγγαριού. Η άλλη πλευρά είναι, τι από όσα αποφασίσετε θα γίνει πράξη. Γιατί όλα και όλοι κρίνονται στην πράξη. Χωρίς αυτή όλα είναι……..¨αέρας κοπανιστός¨.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απόλυτα με τον ΗΛΙΟ! Μάθετε κύριοι να λειτουργείτε θεσμικά!!!!!

Ανώνυμος είπε...

''βασιλικότερος του βασιλέως ''
Πλάκα έχει!!!! μόνος του παίζει στο γήπεδο.
Ο δήμαρχος που είνα ; να τραβήξει κανένα αυτάκι.