Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Από τους αγνοούμενους στη μνήμη


Ο Πέτρος Κασιμάτης επανέρχεται στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, ενώ ο Γιώργος Θεοχάρης επιστρέφει στην ποίηση με μια ακόμα ποιητική συλλογή.
Ύστερα από τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά και ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ο βραβευμένος με το Πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση, Πέτρος Κασιμάτης, επιχειρεί μία προσέγγιση σε βάθος της υπόθεσης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Ένα βιβλίο, με αφορμή και φόντο τις πρόσφατες αποκαλύψεις του διάσημου Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Όλγκατς, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εισβολής το 1974, και δήλωσε πως σκότωσε δέκα Ελληνοκύπριους εν ψυχρώ. Μαρτυρίες επιζόντων και συγγενών των αγνοουμένων αλλά και μία αποκαλυπτική συνέντευξη του αξιωματούχου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσίων Γκρέγκορι Κόπλεϊ καθώς και του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. (Πέτρος Κασιμάτης “Δεκατρία Περιστέρια - Αγνοούμενοι - Άκρως απόρρητο”, Εκδ. Λιβάνη, σελ.239, τιμή: 16 ευρώ).
Μετά από το σημαντικό βιβλίο ιστορικής έρευνας “Δίστομο 10 Ιουνίου 1944 - Το Ολοκαύτωμα” (το οποίο έχουμε παρουσιάσει από τις στήλες της “Αυγής”), ο Γιώργος Θεοχάρης επιστρέφει στα γνώριμα μονοπάτια της ποίησης με το “Από μνήμης”. Πρόκειται για την τέταρτη ποιητική του συλλογή με μνήμες -όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής- του γενέθλιου χώρου και χρόνου, με μνήμες από τη φθορά του σώματος και της ψυχής κι από την άγρια μοναξιά του κόσμου. “Μία καταβύθιση στα σκοτεινά και δυσερμήνευτα του Θανάτου, προκειμένου η Ποίηση να προσεγγίσει το ανοίκειο και να διαφοροποιήσει το σκότος στις σήραγγες του Χρόνου, της Μικροϊστορίας και της Ύπαρξης”. Και η καταβύθιση αξίζει.
(“Από μνήμης” Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Εκδ. Μελάνι, σελ.68)
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: