Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Άλλοι αγανάκτησαν, άλλοι έπαθαν νευρική κρίση…


Σοφία Βούλτεψη
Σε ναρκοπέδιο για το πολιτικό σύστημα εξελίσσεται ο πολύχρωμος καμβάς του κινήματος των Αγανακτισμένων, όπως αυτός απλώνεται κάθε απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, του Λευκού Πύργου και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Τα συνθήματα κατά των πολιτικών, το «διαζύγιό» τους από όλα τα κόμματα και η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε απόπειρα ενσωμάτωσης στο κίνημά τους κομματικών και πολιτικών παρατάξεων, η ουρανομήκης φωνή «Κλέφτες» (που αναγκαστικά τους περιλαμβάνει όλους, αφού όλοι κινούνταν μέσα στο σύστημα) και η ομαδική… παρασημοφόρηση προς την πλευρά του κοινοβουλίου, οδηγεί το πολιτικό σύστημα στα όρια της νευρικής κατάρρευσης.

Νευρικότητα, αμηχανία, ανταλλαγή πυρών, διαφωνίες με κάθε αφορμή: Στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις αναστενάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η αιτία είναι η δυσκολία να εξηγηθεί (αλλά και να εφαρμοστεί) το Μνημόνιο, αλλά και το διογκούμενο κύμα των «Αγανακτισμένων», που στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος, καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Όλι Ρεν.


Η αφορμή μπορεί να είναι οτιδήποτε: Μια δήλωση σχετικά με το Κίνημα των Αγανακτισμένων, που πυροδοτεί πάντα νέο κύκλο επεξηγήσεων. Ακόμη και μια άποψη ενός υπουργού σχετικά με τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Όπως συνέβη με τις απόψεις του υπουργού των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, που σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ είπε τη γνώμη του, υποστηρίζοντας πως πρέπει να θεσμοθετηθεί διάρκεια δύο θητειών για τους βουλευτές και ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος, τασσόμενος υπέρ της κατάργησης των βουλευτικών προνομίων, μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος χρήσης αυτοκινήτου.

Ακόμη και αυτό – ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, όπου φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα παλαιότητας και άλλοι δικαιώματα που απορρέουν από την φιλική σχέση τους με τον πρωθυπουργό – στάθηκε ικανό να προκαλέσει χθες θύελλα αντιδράσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται οι απόψεις, έσπευσε να προσθέσει ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Δρούτσα, αλλά τάχθηκε κατά της ισοπέδωσης και των αποφάσεων που απλώς θα φανούν ευχάριστες στα αυτιά.

Η κ. Διαμαντοπούλου πάλι, μιλώντας στον Flash, είπε ότι δεν πρέπει να ανοίγουν τέτοια θέματα, ειδικά τη συγκεκριμένη στιγμή «που ζητούμε από το σύνολο των βουλευτών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο να σηκώσουν ένα βάρος που πολλές φορές δεν τους αναλογεί». Οπότε, δεν είναι κατάλληλη εποχή για να στενοχωρούμε τους βουλευτές που ψηφίζουν αυτά που δεν θέλουν…

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δεν δίστασε να επιτεθεί στον κ. Δρούτσα, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι εκλεγμένος (λες και οι αιρετοί εκλέγονται με τα προσόντα τους και όχι με τα ρουσφέτια) και υποστηρίζοντας πως «δεν έχει εκείνη την επαφή (σ.σ. ο κ. Δρούτσας) με την κοινωνία για να δει τι γίνεται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη πολιτική που κάνουμε».

Προχώρησε μάλιστα ακόμη περισσότερο, καλώντας τον υπουργό των Εξωτερικών «να ασχοληθεί με τα προβλήματα του υπουργείου και να αφήσει τους βουλευτές που αυτή τη στιγμή τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά, που πρέπει να στηρίζουν το μνημόνιο, ενώ πιθανά έχουν και αντιρρήσεις και άλλες οπτικές, που πρέπει να απολογούνται κάθε μέρα και καλά κάνουν στους ψηφοφόρους τους για την πράξη που έκαναν και το τι ψήφισαν και να το εξηγούν, που έχουν μπροστά τους να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο και μια πολύ δύσκολη πολιτική που πρέπει να φέρουν εις πέρας για να σωθεί η χώρα»!

Όλα αυτά, την ώρα που στη χώρα όταν δεν ασχολούμεθα με την… δόση μας, ασχολούμεθα με την αναδιάρθρωση. Και όταν δεν ασχολούμεθα με την αναδιάρθρωση, ασχολούμεθα με την επιστροφή στη δραχμή. Και όταν δεν ασχολούμεθα με την επιστροφή στη δραχμή, ασχολούμεθα ξανά με την δόση μας!

Όλα αυτά την ώρα που τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, όπως αυτό το χθεσινό των Financial Times, καταδεικνύουν όλο και πιο συχνά και όλο και πιο αποκαλυπτικά ότι η χώρα δεν κυβερνάται από την εκλεγμένη κυβέρνησή της – πόσο μάλλον από τους βουλευτές που απλώς ψηφίζουν.

Τα περί ωμής παρέμβασης των ξένων προκειμένου αυτοί να αναλάβουν την είσπραξη των φόρων, διαψεύστηκαν μεν από την κυβέρνηση ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», αλλά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν το υπενόησε με την χθεσινή συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ», λέγοντας πως «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν έγινε με την επιτυχία που έπρεπε»!

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία, ελέω Ρεν. Ο τελευταίος συνεχίζει τις επιθέσεις τους, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει τους υπευθύνους των καθυστερήσεων και των αστοχιών.

Οι εκφράσεις του πολύ προσεκτικές. Λες και η χώρα δεν έχει κυβέρνηση με την οποία διαπραγματεύτηκαν οι δανειστές, μιλά για αποκλίσεις της Ελλάδας (προσοχή, της Ελλάδας λες και η Ελλάδα ήταν ο συνομιλητής του) από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας πως τα 12 δις ευρώ της πέμπτης δόσης θα εξαρτηθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Λέει ακόμη πως «οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση και αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις». Οι «Έλληνες» - και όχι η ελληνική κυβέρνηση - περί άλλα τυρβάζουν κατά τον κ. Ρεν.

Και τελικά, καταλήγει στο κορυφαίο: «Το καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

Ως εάν η χώρα να κυβερνάται από την «πολιτική τάξη» γενικώς και όχι από μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, που είναι δέσμια των δικών της αναστολών και δουλειών συνδικαλιστικού τύπου.

Συνέντευξη ο κ. Ρεν έδωσε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt, πιέζοντας και πάλι για συμφωνία της αντιπολίτευσης επί του δημοσιονομικού προγράμματος. Στέλνει μάλιστα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία που ζητά επαναδιαπραγμάτευση, ξεκόβοντας πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις» και  «όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους».

Σε όλα αυτά, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε και χθες ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα «ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα».

Κανένα, εκτός από το γεγονός ότι δεν πρόκειται να βγούμε στις αγορές το 2012, όπως μόλις πρόσφατα ορκιζόταν, ενώ χθες το spread του δεκαετούς ομολόγου παρέμενε καθηλωμένο κοντά στις 1.400 μονάδες βάσης (1.393,6 για την ακρίβεια).

Τέλος, χθες ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, διότι, όπως, είπε υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά για την κυβέρνηση – το «κλείσιμο» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η ψήφισή του από την Βουλή, το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Οπότε, καλό είναι να μην αγγίξει κανείς τα πράγματα, ανακατεύοντας την τράπουλα…
http://www.elzoni.gr

1 σχόλιο:

Ομπρός είπε...

Αν όχι εμείς, ποιοί; Αν όχι τώρα, πότε;
ΥΣ. Δέχομαι σχόλια μόνο επικριτικά , από ….. κομματόσκυλα του γνωστού στιλ. ΔΕΝ γουστάρω να πουν ότι συμφωνούν μαζί μου!!!